Register

A password will be e-mailed to you.

Posledných pár týždňov sme ako hráči vďační za nikým nerušené hranie z domu a užívame si podporu od svojho okolia za naše “zodpovedné správanie”. Mnohí z nás však nevidia rozdiel, medzi situáciou pred a počas karantény, pretože sme sedeli doma a správali sme sa zodpovedne “before it was cool”.

Napriek tomu, že hranie z domu je skvelý spôsob, ako bojovať proti koronavírusu, nemali by sme pritom zabúdať na niekoľko dôležitých vecí.

Preto ti prinášame 6 užitočných rád, ktoré by mal dodržiavať aj ty:

1. Cvičenie a oddych

Je dokázané, že profesionálni hráči potrebujú okrem veľkej psychickej odolnosti voči stresu, posilňovať aj svoju fyzickú schránku na to aby mohli dosahovať skvelé výsledky. Predtým než sa pustíš do hrania, trochu si zaklikuj, zadrepuj, použi činky ale hlavné je aby sa tvoje telo hýbalo. Ak chceš aj o pár rokov presne triafať a porážať svojich nepriateľov v rôznych hrách, tak mysli na to, že dlhé pozeranie do monitora škodí svojmu zraku. Lekári napríklad odporúčajú pravidelne meniť vzdialenosti pozorovacích objektov. Inak povedané: Choď sa pozrieť von oknom, čo je nové na ulici a uži si výhľad.

Sedieť doma za PC či konzolou je zábava, no pravidelná prestávka a cvičenie sú absolútne nevyhnutné. Tvoje telo je stvorené na to aby tvorilo pohyb a argument “veď ja hýbem s myškou celý deň” tu naozaj neobstojí. Nezabudni, že maratón hrania je potrebné občas prerušovať tým, že sa aspoň na 5-10 minút prejdeš. Nastav si ideálne na mobile budík a každé 1-2 hodinky sa prejdi po byte, doma alebo záhrade. Nezabúdaj dopĺňať minerály ako sodík, vápnik, či horčík, ktoré sú najlepšie obsiahnuté v minerálnych vodách. Tvoje telo sa ti poďakuje.

2. Vymeň občas single-player hru za multiplayer a zahraj si s kamarátmi.

Či si to uvedomuješ alebo nie, byť celý čas zatvorený doma má veľký vplyv na tvoju psychiku. Single-player hry všetci milujeme, ale aspoň pár krát ich vymeň za multiplayer hry a zahraj si so svojimi kamarátmi. Aspoň tento virtuálny kontakt s okolitým svetom ti určite zlepší náladu…. o to viac, ak máš v CS:GO tíme “silverov” a podarí sa vám vyhrať.

3. Dopĺňaj tekutiny, minerály a hlavne pi vodu.

Tvoje telo je ako stroj a ak si ešte nepočul o vodnom chladení tak si skús predstaviť svoj PC bez chladiča. K hraniu hier neodmysliteľne patria energetické nápoje, ale určite spravíš lepšie, ak si k PC dáš fľašu minerálky.

Napríklad Budiš. Prečo?

  • Po prvé: Z pitia minerálky určite nepriberieš a nebudeš vyzerať ako Pudge z DOTA2
  • Po druhé: Uzavretá fľaša ti obmedzí možnosť obliatia tvojho herného setup-u.
  • Po tretie: Budiš v nemalej miere podporuje hráčov a vďaka nim môžeš bojovať o zaujímavé prizepooly na rôznych herných turnajoch.
  • Po štvrté: Tak ako tvoje herné postavy aj ty počas hrania strácaš “manu” a musíš si ju doplniť potrebnými látkami, ktoré na rozdiel od sladených nápojov nájdeš v tejto minerálnej vode. Daj si Budiš, doplníš si minerály do tela a môžeš sa opäť pustiť do hrania.

4. Hraj sa a uč sa naraz

To, že hry neslúžia iba na zábavu už dávno vieme. Skús sa však teraz počas karantény viac zamerať na tituly, ktoré ti dajú aj nejaké informáciu a pridanú hodnotu. Zlepši si napríklad svoju úroveň cudzieho jazyka. Vypni v hre titulky a snaž sa vnímať dialógy. Naučíš sa tak lepšie používať cudzí jazyk v konverzácií. Alebo si vyber historickú hru. Napríklad Assassin’s Creed ponúka množstvo zaujímavých lekcií o histórií Zeme a môžeš si tak naštudovať napríklad obdobie občianskej revolúcie vo Francúzsku alebo spoznať zaujímavú históriu starovekého Grécka. Samozrejme zobrazenie historických udalostí je prispôsobené hrám, ale ako základ ti to bohate postačí a na všetko ostatné je tu Google.

5. Sprav si plán na deň

Keď od rána do večera sedíš doma, je ľahké stratiť pojem o čase. Urob si vždy ráno malý plán na deň, aj keď reálne nejdeš robiť “nič”. Prečo? Podvedome budeš tak držať v hlave, čo všetko si chcel/a stihnúť a budeš si tak vedieť lepšie ustrážiť svoj čas. Naplánuj si kedy sa budeš učiť/pracovať, kedy sa začneš hrať, kedy budeš jesť a kedy pôjdeš spať. Nehovoríme, že to na 100% dodržíš, ale aspoň sa zrazu neprecitneš o 4 ráno a nebudeš sa čudovať, kde ten deň uletel.

6. Nájdi si aspoň 1 novú záľubu, okrem hier

Skús si rozšíriť svoje záujmy a pusti sa do niečoho nového. Že nevieš do čoho ? Máme pre teba zopár tipov.
Nie je žiadnou novinkou, že na posilovanie tvojho mentálneho zdravia je najlepšie čítanie kníh. Ak nemáš doma klasické knihy a všetky knižnice sú zavreté tak využi e-shopy alebo si knižky stiahni v digitálnej forme. Existuje množstvo herných titulov, ktoré rozšíria tvoju fantáziu a týkajú sa tvojho obľúbeného herného sveta. Vieš napríklad o tom, že existuje World of Warcraft kuchárska kniha a že ženy veľmi priťahuje keď vie muž variť? Nie? Tak teraz už vieš. Teraz je ten správny čas spraviť diviačie rebierka z WOW aj naživo, nielen virtuálne. Možností je naozaj dosť.

Dúfame, že ti naše rady aspoň trochu pomôžu. Snaž sa počas týchto dní nájsť balans medzi virtuálnym a reálnym svetom. Staraj sa o tvoje telo aj ducha, dopĺňaj si tekutiny (ideálne s Budišom), ale hlavne zostaň doma a správaj sa zodpovedne.

Komentuj!