Register

A password will be e-mailed to you.

Dlhé roky malo hry z univerza Walking Dead pod malíčkom Telltale Games, ktoré produkovalo jednu kontinuálnu sériu o zrode malej Clementine a o prežívaní rôznych sociálnych skupín vo svete zamorenom živými mŕtvolami. Po tragickom zániku spomínaného štúdia bolo oznámené, že Skydance Interactive pracuje na vlastnej VR hre z tohto sveta. The Walking Dead: Saints & Sinners sa vtedy nedočkalo oficiálnej ukážky, no to sa teraz zmenilo. Ako pôsobí ambiciózny VR projekt? 

Na úvod môžeme prezradiť, že Svätí a Hriešnici sa momentálne nejavia najhoršie. Samozrejme, videli sme len útržok z celkovej hrateľnosti, avšak jadro pôsobí pomerne dobre. Ocitáte sa v New Orleans, kde budete podľa všetkého plniť úlohy rozličného typu, ktoré zahŕňajú takmer všetko od prieskumu, cez bojovanie s nebezpečnými preživšími, až po odlákanie veľkej hordy. Čo takmer ihneď zaujme, je spôsob spracovania akcie. Nemožno hovoriť o štandarde súčasnej hernej generácie, avšak samotný pohyb a mierenie spolu príjemne spolupracujú, zdá sa, že vývojári hranie poctivo testujú a do rúk sa hráčom následne dostane príjemne sa hrajúci počin. Živých mŕtvych môžete chytiť za hlavu a vpáliť im guľku do tváre. Fľašky sa dajú rozbíjať, naskytuje sa možnosť používať jednoručnú zbraň a nejaký ostrý predmet, ktorým sa prederiete cez nerobustnú lebku hnijúcich a zatuchnutých tiel. Komornejšie prostredie nahráva pocitu skľúčenosti i neustáleho nebezpečenstva.

Väčšie zbrane sú v novej ukážke zastúpené iba chvíľkovo, takže sa k nim ťažko vyjadrovať. Živí oponenti nepobrali mnoho rozumu, avšak umelá inteligencia nepriateľských bojovníkov nie je na vysokej úrovni ani v súčasných AAA strieľačkách, takže nemožno vinu hádzať na obmedzenie VR hardwaru. Za zabíjanie jednotlivých skupín by vám každopádne mali klesať vzťahy s danými členmi, čo môže naznačovať, že v hre bude nutné udržiavať prímerie, prípadne eliminovať ofenzívne zoskupenia ľudí. Vizuálne spracovanie pripomína najmä staršie hry od Telltale Games, čiže sa jedná o komiksovo ladený grafický kabátik, ktorý dnes už príliš nenadchne, či neoslní, avšak súčasne ani nikoho neurazí. Obzvlášť, keď budete priamo jeho súčasťou počas hrania.

Len pred niekoľkými dňami sme tu mali oznámenie nového Medal of Honor vo VR a tentokrát Walking Dead, pričom oba počiny majú spoločné to, že by mohli rozvinúť VR zábavu a posunúť ju na novú úroveň. The Walking Dead: Saints & Sinners sľubuje pätnásťhodinovú kampaň v rámci ktorej sa budete musieť často rozhodovať a žiť následkami. Stanete sa spasiteľom smradľavých ulíc smrti alebo novou záchranou ľudského pokolenia. Všetko zavisí primárne na vás a vašom postoji. Budúcnosť novej Walking Dead hry je otázna, avšak treba dodať, že pôsobí atraktívne. Ako nakoniec dopadne sa dozvieme 23. januára 2020, kedy titul vychádza prostredníctvom Steamu. Podporovať bude Oculus Rift a neskôr sa údajne pridajú ďalšie VR headsety, avšak v prípade úspechu je šanca, že sa počin pozrie na iné platformy ako napríklad PlayStation 4.

Komentuj!