Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Pred pár dňami sme sa v recenzii pozreli na test headsetu Maxter od nemeckej spoločnosti Speedlink. Dnes si posvietime na ďalšie dva produkty od spomínaného výrobcu. Konkrétne pôjde o hernú klávesnicu Parthica a hernú myš Ledos. Oba produkty, podobne ako i headset Maxter by mali ponúkať dobrý pomer cena/výkon. Je tomu skutočne tak?

Za roky, čo sa venujem hrám a hernému príslušenstvu sa mi do rúk dostali rôzne produkty. Rád sa vraciam ku klávesniciam od spoločnosti Logitech, pretože mi vyhovujú ich mechanické spínače Romer-G, no mám rád i myšky od tejto spoločnosti. V oblasti zvuku sa mi veľmi páčia napríklad headsety od Creative, pretože ponúkajú dobrý zvuk a i dizajn. Z času na čas sa však rád presvedčím o tom, že i iné spoločnosti majú čo hráčom ponúknuť. Ako som písal v recenzii na headset Maxter, bol som daným produktom príjemne prekvapený. Niečo podobné by som mohol napísať i o dnes testovaných produktoch, i keď, samozrejme, nejaké chybičky na kráse sa nájdu i tu. Poďme na to ale pekne postupne.

Balenie

Ako som už spomínal, klávesnica Parthica a myš Ledos nie sú produkty, ktoré by svojou cenovkou atakovali tie najvyššie priečky. Nemožno teda od ich balení očakávať nejaké špeciality. Na krabiciach nájdete stručný popis daného produktu, jeho funkcií a samozrejme, nechýbajú ani základné informácie o podporovanom operačnom systéme a podobne. Vo vnútri balení jednotlivých produktov nájdete samotné produkty, stručné príručky a to je skrátka všetko. Obaly teda nie sú ničím výnimočné, avšak osobne to nemám Speedlinku za zlé.

Parthica

Začneme klávesnicou, keďže tá si zaslúži o niečo väčší priestor, než myš Ledos. Nie kvôli tomu, že by svojou kvalitou myš predčila, avšak ponúka toho jednoducho viac. Čo sa týka dizajnu, to nechám na vaše posúdenie, nakoľko je táto oblasť záležitosťou osobných preferencií. Za mňa hovorím, že dizajn je fajn, no preferujem skôr jednoduchšie tvary, než množstvo zbytočných výčnelkov, zárezov a podobne. Páči sa mi, že výrobca zvolil v tomto prípade matnú povrchovú úpravu, ktorá nie je magnetom na odtlačky prstov a rôzne nečistoty. Po čase sa, samozrejme, nejaké tie nečistoty objavia, no úplne zamedziť akémukoľvek znečisteniu skrátka nejde.

Mnohých hráčov dozaista poteší, že klávesnica 5 makro kláves a k tomu ešte 10 multimediálnych tlačidiel. Dokopy máte k dispozícii 15 ľubovoľne nastaviteľných kláves, pričom prispôsobiť si môžete celkovo až 93 kláves, a to vďaka programu, ktorý nájdete na oficiálnej stránke výrobcu. Ten je mimochodom veľmi jednoduchý na ovládanie, takže práca s ním bude komfortná pre každého. Nakonfigurovať si môžete rôzne profily, ktoré budú presne sedieť na vaše obľúbené hry a budete medzi nimi iba jednoducho prepínať. Výrobca naozaj myslel na komfort hráča, za čo mu patrí pochvala.

Hráči dozaista ocenia aj anti-ghosting, ktorý v prípade Parthici operuje so 6-klávesovým rolloverom. Polling rate je v prípade tohto produktu až 1000 Hz, no je možné hodnotu znížiť na 500 Hz, 250 Hz a 125 Hz. Ak náhodou neviete o čo ide, tak polling rate je vlastne rýchlosť, akou dané zariadenie komunikuje s počítačom. V prípade hodnoty 1000 Hz pošle Parthica 1000 signálov do počítača každú sekundu. Samozrejme, rozdiel medzi polling rate 500 Hz a 1000 Hz už je v praxi veľmi obtiažne rozlíšiť, keďže ide o naozaj vysoké hodnoty, no ak to vyžadujete, Speedlink Parthica vám to ponúka.

Klávesnici nechýba ani LED podsvietenie, ktoré ponúka tri farby. Na výber máte medzi červenou, modrou a fialovou. Možno to nie je toľko, čo ponúka konkurencia, no v tomto prípade by stačila iba červená farba, ktorá je pre herné produkty od Speedlinku charakteristická a navyše klávesnici i najviac svedčí.

Po viac ako trojmesačnom intenzívnom testovaní môžem s pokojným svedomím prehlásiť, že Speedlink Parthica je klávesnica, ktorá väčšine hráčov poslúži viac, než dobre. Je pravdou, že nemá mechanické spínače a ani slovenskú lokalizáciu, no za cenu, za ktorú si viete tento produkt zadovážiť to nepredstavuje zásadný problém. Odozva na stlačenie kláves ma za celú dobu testovania ani raz nezradila, nezaznamenal som ani žiadne náznaky opotrebovania, skrátka mi tento produkt dobre slúžil po celý čas.

Ledos

Herná myš Ledos je nadizajnovaná tak, aby vyhovovala pravákom i ľavákom, keďže jej dizajn je symetrický. Mne osobne viac vyhovuje dizajn pre pravákov, no 100 ľudí, 100 chutí. Kvôli symetrickému dizajnu nemožno počítať sa takou ergonómiou, ako v prípade myšky prispôsobenej pre pravákov, či ľavákov, no dokázal som si zvyknúť na fakt, že na myške jednoducho chýba priestor pre malíček.

Pochváliť musím, rovnako ako v prípade klávesnice matnú povrchovú úpravu s jemným pogumovaním, vďaka čomu myška dobre drží v ruke a nešmýka sa. Nechýbajú tu ani dve tlačidlá, no tie bohužiaľ nie sú programovateľné. Výrobca ich jednoducho prispôsobil hráčom, a tak na ľavej strane nájdete takzvané sniper tlačidlo a na pravej strane zase rapid-fire tlačidlo, ktoré urobí dvojklik jedným stlačením. Okrem toho tu je ešte tlačidlo na prepínanie DPI, ktoré sa pohybuje v rozpätí od 500 do 3000 DPI. Senzor je v tomto prípade optický, pričom funguje bez problémov. Či už som skúsil stôl, textíliu, alebo dlaň, Ledos nemala problém a zaznamenala daný povrch bez zaváhania. Ak máte radi naklápacie koliesko, to tu nenájdete. Na druhej strane chod kolieska možno pochváliť.

Ani myške Ledos nechýba podsvietenie, avšak v tomto prípade si farbu nezvolíte. Podsvietenie je iba červené, pričom oplýva pulzujúcim efektom. Je trochu škoda, že myš je naprogramovaná od výrobcu a majiteľ si ju nemá možnosť prispôsobiť podobne, ako klávesnicu. Osobne by som ocenil, ak by som mimo hier mohol tlačidlá využívať napríklad na krok späť/vpred, prípadne si mohol zmeniť efekt podsvietenia. To však Ledos neponúka.

Napriek výhradám, ktoré k myške Ledos mám je môj celkový dojem z tejto hernej periférie dobrý. Snímač nemá problém s rozličnými povrchmi, povrchová úprava je veľmi komfortná a zvykol som si aj na symetrický dizajn.

Oplatia sa?

Herná klávesnica Parthica a myška Ledos sú produkty, ktoré si, samozrejme, nemusíte kupovať ako set. Oba sa predávajú samostatne a za veľmi priaznivé ceny. Nejde o dokonalé produkty, no také ani neexistujú. Ak by som si mal vybrať iba jeden z dvojice produktov, siahnem po klávesnici, pretože sa mi s ňou pracovalo dobre a nezabudlo sa ani na prispôsobiteľnosť. Keď však pozerám na oba produkty vedľa seba, akosi mi jednoducho idú k sebe ako pár. Je len škoda, že na myške Ledos si nemožno nič prispôsobiť.

Pokiaľ hľadáte hernú kláveniscu a myš za dobrú cenu, potom si pokojne do zoznamu potenciálnych kandidátov pridajte i dnes testované produkty. Fungujú spoľahlivo a za zhruba tri mesiace ma nenechali ani raz v štichu. Ak vám nevadia pripomienky, ktoré som zmienil vyššie, potom určite nespravíte kúpou produktov od Speedlinku chybu.

Produkt na testovanie poskytla spoločnosť

 

 

Speedlink Parthica a Ledos - Vydarená dvojica?
Nemecká spoločnosť Speedlink svojimi produktmi Parthica a Ledos dokazuje, že za priaznivú cenu je možné ponúknuť dobré produkty, ktoré hráčov nezradia. Ak práve hľadáte nové periférie k PC, potom sa pokojne poobzerajte aj po produktoch od Speedlinku.
Pozitíva
  • Spoľahlivo fungujúce produkty
  • Komfort pri používaní, dobrá povrchová úprava
  • Dobrý pomer cena/výkon
Negatíva
  • Myš Ledos sa nedá nijako prispôsobiť
  • Klávesnica Parthica nemá slovenskú lokalizáciu
4.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!

O autorovi

Prvé skúsenosti s hrami Martin zaznamenal v podobe napodobeniny NESu, ktorá niesla meno "Mortal Kombat III", ku ktorej bol pribalený cartridge žltej farby s 999 hrami. Medzi nimi sa nachádzali klasiky ako Mario, Duck Hunt, Double Dragon a pod. Neskôr zakotvil pri PC a PlayStatione, ktorého fanúšikom je dodnes. Herná scéna Martina baví aj v súčasnosti, novinky sleduje dennodenne a okrem hier sa venuje fotografovaniu. Od septembra 2016 pôsobí na pozícii šéfredaktora somhrac.sk.

Súvisiace príspevky