Register

A password will be e-mailed to you.

Videohry nás už sprevádzajú mnoho rokov. V dnešnom špeciáli si predstavíme TOP 10 hier určených pre hernú konzolu PlayStation. A už teraz vám môžeme prezradiť, že rozhodne bolo z čoho vyberať.

10. Syphon Filter

Posledné miesto v našom zozname patrí akčnému stealth titulu Syphon Filter. Táto vynikajúca strieľačka z pohľadu tretej osoby zaujala taktiež obrovské množstvo hráčov a mnohí ju právom radia medzi najlepšie akčné hry na PlayStation. Niet sa čomu čudovať, hoci grafika časom zastarala, chytľavá hrateľnosť doplnená vynikajúcim príbehom držia hru dodnes na vysokej úrovni.

9. Metal Gear Solid

Metal Gear je silná herná značka, ktorá si postupne získala obrovské množstvo fanúšikov. Séria Metal Gear Solid bezpochyby patrí medzi to najlepšie čo sa na hernom trhu nachádza. Všetko to začalo v roku 1998, keď jej vdýchol život slávny vývojár Hideo Kojima. V prvom dieli sme sa chopili postavy Solida Snakea, ktorého cieľom bolo infiltrovať základňu na Aljaške na ostrovoch Shadow Moses. A tak nejak to celé začalo…

8. Tony Hawk’s Pro Skater 2

V našom zozname nemôže chýbať ani zástupca série Tony Hawk’s Pro Skater. My tentokrát volíme druhý diel, ktorý nám priniesli autori zo štúdia Neversoft v roku 2000 a dôstojne ním naviazali na nemenej vydarenú prvú časť. Táto kvalitná skateboardová hra zaujala nielen svojou hrateľnosťou, ale aj vynikajúcou hudbou, ktorá z nej učinila naozaj nezabudnuteľné dielo.

7. Gran Turismo 2

Pretekárskych hier sme si užili na pôvodnej PlayStation naozaj mnoho. Medzi tie najznámejšie určite patria série Colin McRae Rally, Ridge Racer, no chýbať nemôže ani Gran Turismo. Druhá časť tohto kultového pretekania priniesla vývojárom z Polyphony Digital obrovský úspech, keďže hra prekonala svojho predchodcu vo všetkých ohľadoch. Hra obsahovala obrovské množstvo aut od svetoznámych značiek ako BMW, Peugeot, Honda a mnoho zaujímavých a nezabudnuteľných tratí, či režimov. Hra si na Metacritic drží hodnotenie 93%, a tak patrí medzi najlepšie pretekárske hry na svete. Nám neostáva nič iné, len súhlasiť.

 6. Silent Hill

V roku 1999 herné štúdio Konami Computer Entertainment Tokyo vypustilo do sveta skvelý horor Silent Hill. Hlavnou postavou je Harry Mason, ktorý sa vydáva so svojou dcérou na prázdniny, avšak ich auto havaruje v meste zvanom Silent Hill. V tomto zdanlivo prázdnom meste však nič nie je úplne normálne a hmla a sneh sú nakoniec jeho najmenším problémom… Mrazivá atmosféra a vynikajúca hrateľnosť radí túto hru v rámci  PlayStation ponuky veľmi vysoko.

5. Tomb Raider II

Pozná ju každý hráč. Je mladá, sympatická, inteligentná a odvážna, avšak v zlomku sekundy sa môže zmeniť na drsnú a nebezpečnú. To je Lara Croft. Tá sa v druhej časti vydá hľadať mytologickú dýku slávnej cisárovnej Xian. Jej dobrodružstvo je však plné nebezpečných situácií, pričom po krku jej pôjde aj benátska mafia pod vedením Marca Bartoliho. Samozrejme, chýbať nebudú ani logické hádanky. Skrátka, ide o presne takú Tomb Raider hru, akú všetci poznáme a máme radi.

4. Tekken 3

Herná séria Tekken patrí jednoznačne medzi najlepšie bojové hry. Tretí diel jednoducho nazvaný Tekken 3 dorazil na PlayStation v roku 1998 a znova za ním stálo japonské štúdio Namco. V hre si zahráte za viac ako 20 postáv oboch pohlaví a kto by si nepamätal na bojovníka Kinga, ninju Yoshimitsua, ale aj Eddieho Gordoa a jeho Capoeiru. Tekken 3 svojho času zožal oslavné ovácie a ak ste ho nehrali, rozhodne máte čo ľutovať.

3. Spyro 2: Gateway to Glimmer

Žltočervené krídla, fialové telo, vážka Sparx ako pomocník a “spoločník”. Aj tak by sme mohli opísať jednu z najsympatickejších hlavných postáv. Áno, je to dráčik Spyro. Ten sa po upršanom dni rozhodne odísť na dovolenku na Dračie brehy. Portál ho však zavedie do fantasy sveta Avalar, kde má vyriešiť konflikt so zloduchom Riptom. Spyro 2: Gateway to Glimmer (v Amerike známy ako Spyro 2: Ripto’s Rage!) patrí medzi najlepšie plošinovky, ktoré sa objavili na PlayStation, a preto nemôže chýbať v našom zozname.

2. Resident Evil 2

Hororových hier vychádza pomerne dosť, avšak nie každej sa podarí zabodovať. Medzi tie lepšie určite patria aj tituly ako Alan Wake, či Amnesia: The Dark Descent. Vráťme sa však ešte viac dozadu. Presne 21. januára 1998 totiž vyšlo pokračovanie jednej z najlepších hororových hier vôbec, akčná adventúra Resident Evil 2. Dej je zasadený do mesta Racoon City a hlavnými postavami sú policajný nováčik Leon S. Kennedy a Claire Redfield, ktorá hľadá svojho brata Chrisa, známeho z prvého dielu. Obaja sú však nútení dočasne spojiť sily, potom čo zistia, že mesto je zamorené zombíkmi…

1. Crash Bandicoot 3: Warped

O tom, že Crash Bandicoot je fenomén, asi netreba polemizovať. Túto postavičku asi nemá zmysel predstavovať, nakoľko ju nepochybne pozná nielen každý majiteľ PlayStation, ale vďaka súťažno zábavnej relácii Maxihra aj tí, čo túto konzolu nikdy nevlastnili. Rovnako nemá zmysel ani zdĺhavo popisovať tretí diel nazvaný Crash Bandicoot 3: Warped. Okrem Crasha ste si v ňom zahrali aj za jeho mladšiu sestru Coco Bandicoot a prechádzali nezabudnuteľnými levelmi ako napríklad Tell No Tales, Hang’em High, Orient Express, Road Crash či Tomb Wader. Kto hral, ten vie.

Ako sa vám pozdáva výber Top 10 najlepších hier pre pôvodnú PlayStation? A ako by vyzeral ten váš?

Komentuj!