Register

A password will be e-mailed to you.

Myst je prvým dielom adventúrnej série z roku 1993 a vyšiel na rôznych platformách, ako bol Macinthosh, Amiga, PlayStation. Táto unikátna adventúra je považovaná za jednu z najlepších videohier a svojou vtedajšou originalitou ukázala nový smer adventúrnemu žánru. Dnes však už dosť zastarala a s jej hraním sú problémy, ktoré čiastočne vyriešil GOG. Avšak pôvodní vývojári zo štúdia Cyan Worlds dúfajú, že tento rok sa to všetko zmení.

Hlavnou prednosťou Mystu bolo svojho času technické spracovanie, ktoré výrazne predbehlo svoju dobu. Práve toto špecifické spracovanie hry, pútavý príbeh a veľký počet rôznorodých hádaniek vtedy ohromilo množstvo hráčov. Ako cudzinec na ostrove Mystu musíte riešiť množstvo hádaniek a s pomocou kníh vedca Atrusa sa prenášate do iných svetov.

Prvý Myst mal úspech nielen v obchodoch, ale aj u kritikov, čo mu pomohlo k ďalším pokračovaniam, aj remakom, ako boli napríklad Riven: The Sequel to Myst, Myst III: Exile, alebo Myst IV: Revelation. Avšak teraz prichádza čas na vskutku to pravé oživenie série. Cyan Worlds totiž oznámili, že na oslavu 25. výročia vydania legendárneho prvého dielu budú uverejňovať aktualizovanú verziu každej hry z celej série na operačné systémy Windows 10. Prvýkrát by sa tak malo stať ešte v tomto roku. Dôvod, prečo sa to nestalo skôr bol fakt, že štúdio Cyan Worlds nedokázalo získať práva na takéto úpravy. Štúdio sa k tomuto priamo vyjadrilo vo svojom vyhlásení: “Ako nezávislé vývojárske štúdio máme iba veľmi obmedzené zdroje a získanie práv nebolo v našich silách. Dokázali sme sa však konečne dohodnúť so všetkými správnymi ľuďmi a dali sme dokopy potrebné finančné prostriedky, aby sme sa o to konečne pokúsili.”

Na záver štúdio Cyan vyjadrilo presvedčenie, že v budúcnosti môžu vzniknúť aj nové hry zo série Myst. “Vo svete Myst môžete očakávať aj ďalšie prírastky, ale v tomto roku 2018, si chceme zaspomínať na cestu, ktorú táto séria už prešla a pripomenieme si posledných 25 rokov.”

Komentuj!