Register

A password will be e-mailed to you.

Jon Shafer opustil Paradox Interactive, kam prišiel zo spoločnosti Firaxis Games len pred šiestimi mesiacmi. Čo donútilo tohto kreativneho herného dizajnéra k tomuto rozhodnutiu?

V máji 2017 hlavný dizajnér Civilization V opustil Firaxis, aby zakotvil v Paradoxe – štúdiu, ktoré tvorí ešte prepracovanejšie stratégie ako je séria Civilization. Paradox Interactive, ktorý hrá oproti Firaxis Games skôr druhú ligu po stránke veľkosti a celkovej popularity bol pravdepodobne veľmi nadšený z tohto kroku. Rovnako tak pôsobil aj Shafer.

Lenže priveľké očakávania sa zrejme stali osudnými z pohľadu tejto spolupráce. Shafer je predsa len veľký hráč na poli dizajnérov a v Paradox Interactive si radi tvoria hry po svojom. Nezhody zo smerovania plánovaných hier a Shaferove ambície nakoniec vyústili až do kritického bodu, kedy sa rozhodol dať prednosť odchodu zo štúdia.

Paradox Interactive, až na potvrdenie tohto faktu nevydal žiadne bližšie stanovisko a nedá sa predvídať, či to ovplyní kvalitu, smerovanie alebo obsah ich pripravovaných titulov. Podobne sa zachoval aj Shafer. Ten nakoniec podobný problém riešil aj u svojho bývalého zamestnávateľa, ktorý mu neumožnil pracovať na ničom novom. Či tým myslel nové mechaniky, ktoré by sa dali zapracovať do série Civilization, alebo úplne nový projekt, nie je známe. Shafer však už dlhšie pracuje v jeho vlastnom štúdiu Conifer Games, ktoré pracuje na hre At the Gates. Tá absolvovala úspešnú kickstarterovú kampaň ešte v roku 2013.

Dúfame však, že Shafer nezavesí tvorbu na klinec. Ďalšie diely Civilization by sme totiž na našich monitoroch radi privítali.

 

Komentuj!