Register

A password will be e-mailed to you.

Spomínate radi na časy 3D plošinoviek? Na zlaté doby Super Maria 64, Crasha Bandicoota, alebo Ratcheta & Clanka? V tom prípade by ste mali vyskúšať Skylar & Plux, nakoľko dostanete plus mínus všetko čo poznáte zo spomínaných hier a to v nádhernom grafickom kabáte.

Recenzovaná verzia: Xbox One

Prebúdzate sa vo vesmírnom laboratóriu bez akýchkoľvek spomienok. Neznámy hlas vám začína posmešne vysvetľovať, ako ste sa tam ocitli. Následne vám predstaví vašu robotickú ruku, nechcené vylepšenie, ktorým ste boli obdarení a posiela vás ju otestovať. Chvíľku si nie ste istý, či ste otrok alebo väzeň, no následne vám vaša nová ruka umožní uniknúť na najbližšiu planétu. Znie to zvláštne? Možno. No o čo zvláštnejšie začína príbeh takého Crasha Bandicoota? Skylar & Plux nie je hrou, ktorá by zaujala serióznym a prepracovaným príbehom, ten je totiž určený hlavne pre deti. No aj my, čo sme vyrastali v zlatej ére 3D plošinoviek, si ho rozhodne dokážeme užiť. A zmienil som sa o tom, že prestrihové scény využívajú klasickú animáciu?

Predstavme si našich hrdinov a zloduchov. Máme tu mačací hybrid Skylar, ktorý bol pôvodne zlodejom, no zlý a zákerný CRT ho chcel prestavať na zbraň. Nenechajte sa mýliť tým, že vás nazýva kittycat, myslí to ironicky. Asistuje mu neznámy Bob, ustrašený hlas v pozadí. Vaša kybernetická ruka síce nemá meno takmer až do konca príbehu, no bude vás sprevádzať a asistovať vám po celú dobu. Rovnako ako priateľská sovička Plux, ktorej snom je dostať sa z planéty za pomoci svojho nezvestného otecka. Mätúce? Nevadí.

A o čom hra vlastne je? Jednoducho povedané, snažíte sa zlému CRT zabrániť v ovládnutí planéty a za tým účelom musíte v rôznych častiach ostrova zbierať energetické poistky aktivujúce zariadenie, ktoré by vám v tom malo pomôcť.

Hodení ste do nádherného 3D prostredia, ktoré bolo vytvorené pomocou Unreal Enginu. Všetko je krásne farebné a ladí to dokopy. Aj keď vizuál hry využíva animovaný štýl a hybridný cell shading, podobný tomu bolo v The Legend of Zelda: Breath of the Wild, dokáže vás ohromiť. Všetko je jednoduché a zároveň detailné. Rôzne materiály sa lesknú, žiaria, vegetácia a tráva sa pekne hýbu, piesok a voda vyzerajú nádherne. Toto všetko si však vyberá daň v občasnom výraznom poklese FPS.

K tomu všetkému som objavil aj jednu nepríjemnú vec. Pokiaľ máte LED televízor alebo monitor, zatienené miesta sú až príliš tmavé a vy tak nevidíte kam idete a nepomôže ani nastavenie gamma korekcie na maximum. Hoci je vizuál celkovo výborný, animáciám postáv mohli autori rozhodne venovať o niečo väčšiu starostlivosť. Skákanie alebo boj pôsobia dobre, no beh vyzerá neprirodzene a rýchlosť postavy nekorešponduje s rýchlosťou animácie. Postupne si na to síce zvyknete, no minimálne spočiatku to bije do očí.

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island využíva kombináciu 3D a 2D prvkov. Oheň, alebo striekajúca voda sú 2D, ako vlastne všetky časticové efekty. Do animovaného štýlu sa to síce hodí, no pôsobí to prinajmenšom netradične. Mimochodom, osobne vám radím vyhýbať sa každej tekutine a občas i piesku. Mačičky ho totiž, očividne, nemajú radi a kontakt s nimi vám vezme nejaký ten život. Tie máte na začiatok 3, no postupne ich môžete navýšiť, pokiaľ oslobodíte určitý počet detí.

Domorodcov oslobodzujete tým, že do klietok, v ktorej sú zatvorení, nahádžete zopár kryštálov. Tie sú však multifunkčné a ich zbieraním si súčasne doplňujete životy. Stačí rozbiť nejakú drevenú debničku povaľujúcu sa po okolí, keramickú vázu, alebo zničiť robotických nepriateľov. Tí majú podobu mechanických psov s displejom namiesto hlavy. Ďalej tu máte robotov, čo strieľajú rakety, alebo disponujú automatickými zbraňami. Stačí do nich udrieť a stanú sa z nich súčiastky. Teda za predpokladu že sa trafíte na prvýkrát. Medzi útokmi totiž existuje menšie oneskorenie, takže sa môže stať, že než stihnete udrieť znova, prídete o život. Obzvlášť nepríjemné je to pri robotických psoch, ktorí vám zvyknú uskakovať.

Keď vás nepriatelia trafia, vždy stratíte jeden život, podobne ako keď spadnete do vody. Pokiaľ stratíte všetky životy, objavíte sa pri poslednej regeneračnej stanici, čo silno evokuje Borderlands a jeho New-U Stations. Je však zvláštne, že hra používa tieto stanice ako save pointy. Takže ak umriete, hra ignoruje akýkoľvek postup od objavenia stanice a vy tak musíte znovu prechádzať už známe miesta a hľadať, kde ste koho oslobodili, aby ste ich mohli oslobodiť znovu.

Okrem toho sa v hre nachádzajú teleportačné stanice. Tie sa objavia neskôr v prvom hernom prostredí. Ostrov tvoria celkovo tri rôzne prostredia a v každom z nich dostanete novú schopnosť. V prvom je to jetpack, pomocou ktorého môžete plachtiť vzduchom, alebo vyskočiť na vyššie miesta. V druhom je to časový orb. Ten vám dovolí spomaliť všetko okolo vás, alebo vrátiť vaše okolie späť v čase. Môžete tak manipulovať s objektami, ktoré existovali v rôznych časoch, alebo zaistiť aby stĺp padol na inú stranu a vytvoril vám most ďalej.

V tretej časti ostrova získate magnetickú schopnosť, ktorá vám umožní presúvať ťažké kovové objekty. Manipulácie s časom a presúvanie objektov si užijete do sýtosti, nakoľko ide o hlavné logické aspekty hry. Tie však nie sú vôbec náročné. Skylar & Plux: Adventure on Clover Island je totiž titul určený hlavne pre deti a tomu je prispôsobená aj obtiažnosť. V podobnom štýle je zakončený aj príbeh, teda infantilne, čo sa však dá vzhľadom na celkové zameranie chápať.

Zvuková stránka neurazí, ani nevytrie zrak. Hudba sa v zásade hodí ku každému prostrediu, či už je to pláž, zasnežená hora, púšť, džungľa alebo vesmírna stanica. Dabing však trochu trpí trochu melodramatickým podaním, i keď v kontexte hry to až tak nevadí.

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island dokáže slušne zabaviť na pár hodín, aj keď v skutočnosti neponúka žiadne originálne nápady, ktoré by tento titul odlišovali od bežnej konkurencie. V podstate sa dá povedať, že tu nájdete prvky okopírované z takmer každej úspešnej plošinovky. Je to titul určený primárne pre mladú generáciu, pre ktorú bude rovnako zábavný, ako bol kedysi pre nás Ratcher & Clank, alebo Crash Bandicoot. Pocity príjemnej nostalgie však môže vyvolať aj u nás. Za pozornosť teda určite stojí a to aj napriek malým technickým chybičkám na kráse. Obzvlášť pri tak nízkej cenovke.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Outrageous PR

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - Dobrodružstvo na ostrove
Skylar & Plux: Adventure on Clover Island je jednoduchá plošinovka , ktorá vyložene nevyniká žiadnym aspektom, ale na na tých pár hodín dokáže zabaviť slušne.
Pozitíva
  • Grafika
  • Manipulácia času
  • Plošinky, skákanie, prieskum prostredia
Negatíva
  • Krátke
  • Infantilný príbeh
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!