Register

A password will be e-mailed to you.

Gwent: The Witcher Card Game patrí k mimoriadne očakávaným titulom. V čase vydania The Witcher 3: Wild Hunt pritom málokto tipoval, že táto kartová hra, zamýšľaná iba ako náhrada za kockový poker, sa dočká takej popularity. Tlaky fanúšikov na vydanie samostatnej hry však od začiatku iba silneli a niet divu, že CD Project RED sa nakoniec rozhodol pre jej vývoj. Čo ukázala uzavretá beta?

Nebudem zbytočne popisovať herné princípy samotného Gwentu, nakoľko tie sa od vydania The Witcher 3: Wild Hunt vôbec nezmenili. A je to nakoniec úplne logické. To však vonkoncom neznamená, že pôjde o to isté a CD Project RED nepríde so žiadnymi zmenami.  Naozaj zásadnou zmenou bude napríklad aj prítomnosť klasických singleplayerových kampaní. Čo-to o nich však o nich bolo oznámené a údajne pôjde o plnohodnotný zážitok odohrávajúci sa na otvorenej mape. Tu sa hodí poznamenať, že samotný Gwent: The Witcher Card Game bude free-to-play hrou a v multiplayeri si ho bude môcť zahrať prakticky každý. Avšak singleplayer časť hry už bude platená, čo však nie je až tak prekvapivá informácia. Beta samotný singleplayer pochopiteľne neobsahuje.

gwent-1Čo teda vlastne obsahuje? Hneď po spustení je vám ponúknutá možnosť absolvovať pomerne rozsiahly tutoriál. Ak ste s Gwentom ešte neprišli do kontaktu, určite sa vám hodí, no vyplatí sa aj tým ostatným. Po jeho skončení vás totiž hra odmení súdkami s novými kartami – štyri z nich sú klasické a náhodne generované a jedna špeciálna, ktorú si volíte z troch možných. Teraz som viacmenej popísal aj to, ako bude fungovať free-to-play časť celého titulu. K dispozícii totiž máte obchod, kde si budete môcť  nakupovať súdky a to či už za získané in-game peniaze, alebo reálnu menu. In-game peniaze pritom získavate výhradne výhrami nad inými súpermi a aj to pomerne pomaly, takže nákup nových kariet bude mať pre hráčov určite zmysel. Každou hrou však získavate aj nejaké suroviny (a to aj pri prehre, ak vám súpe udelí uznanie za dobrú hru) a časom si budete môcť karty vytvoriť aj sami vďaka prítomnému systému craftingu. Nemôžete však čakať, že tie najkvalitnejšie karty sa vám podarí vytvoriť po pár minútach hrania.

Okrem tutoriálu, obchodu a craftenia si samozrejme môžete ľubovoľne upravovať balíčky, či si dokonca vytvoriť úplne vlastný. K dispozícii sú zatiaľ klasické frakcie – Severné Kráľovstvá, Scoia’Tael, Monštrá a nechýba ani Skellige z datadisku Blood and Wine. Logicky sa však dá čakať, že budú pribúdať aj nové balíčky. Najbližšie je v pláne Nilfgaard a osobne pochybujem, že to ním skončí. Avšak nechajme sa prekvapiť.

gwent-2Samotnú hru si potom môžete zahrať buď proti počítaču, alebo živému hráčovi, ktorého vám hra buď vyberie automaticky, tak že ho vyhodnotí ako najvhodnejšieho súpera, alebo si vyberiete vy sami spomedzi vašich priateľov. Multiplayer pritom funguje naprieč platformami, teda aspoň v prípade PC a Xbox One, čo je len pozitívne. Možno aj preto neboli čakacie časy na náhodného súpera nikdy dlhé, avšak  v tejto chvíli neviem posúdiť, ako je to na vyšších úrovniach. Áno, v hre klasicky levelujete, pričom za každý level v zásade získate jeden súdok s novými kartami.

Samotné hranie každopádne prináša trochu iný zážitok, za čo môžu viaceré zmeny. V prvom rade je to vďaka vylepšenému vizuálu, kde nechýbajú ani nové animácie. Výrazne prepracované boli aj štatistiky kariet a tie vďaka tejto zmene poskytujú ďaleko viac možností taktizovania. Pribudli samozrejme aj nové karty, takže výber je naozaj široký. Pochváliť musím aj hudbu a pokiaľ by ste mali záujem o samostatný soundtrack, môžete si ho zohnať napríklad na jednom z nasledujúcich odkazov.

Uzavretá beta Gwent: The Witcher Card Game naznačila silný potenciál do budúcna a uvidíme ako sa s tým autori pobijú. Multiplayerová časť toho zatiaľ veľa neponúkla, okrem obyčajných súbojov jeden na jedného.  Podstatné je však to, že všetko čo zatiaľ malo fungovať, aj naozaj fungovalo. Uvidíme, čo všetko sa zmení s plnohodnotným vydaním hry. Kedy to však bude, zatiaľ nevieme, nakoľko dátum vydania však nebol oznámený. Už teraz sa však máme na čo tešiť.

Prístup do uzatvoreného beta testu poskytla spoločnosť


Komentuj!