Register

A password will be e-mailed to you.

Hovoriť niekomu, čo je to Resident Evil by malo rovnaký význam, ako nosiť drevo do lesa. Pôvodne hororová séria je tu s nami už dvadsať rokov a počas tejto doby ju rozšírilo veľmi mnoho titulov. Niektoré boli výborné, niektoré dobré, no nájdu sa aj prepadáky, či vyslovene katastrofy. Pred pár dňami túto značku rozšíril ďalší prírastok a bez okolkov vám hovorím, máme čo dočinenia s katastrofou.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Bolo nebolo, písal sa 21. jún a do predaja doputoval titul Umbrella Corps. Týmto však celá rozprávka končí a začína sa nočná mora, ktorá môže vystrašiť aj zarytých fanúšikov značky Resident Evil, keďže práve tejto sérii sa nový počin od Capcomu rozhodol robiť hanbu. Nie, chybou nie je to, že hra je úplne niečo odlišné než je u Resident Evil zvykom. To by som mohol označiť ako najmenší problém tohto titulu. Prejdem to ale pekne poporiadku, nech v tom máte jasno aj Vy.

01Umbrella Corps je multiplayerová strieľačka z pohľadu tretej osoby, kde si síce môžete zahrať aj single-playerový režim The Experiment, no ten skôr slúži ako tutoriál. Vyskúšate si základné mechanizmy, zoznámite sa s nemotorným ovládaním, no a potom hor sa do online bojov. Ó a aby som nezabudol, môžete si tu odomknúť nálepky, ktoré následne môžete svojmu borcovi nalepiť na helmu alebo vak na chrbáte, nech je v online časti štýlovejší. Zatiaľ to asi ani neznie moc zle, celkom by som to aj chápal, avšak opak je pravdou. Hra už po prvom spustení pôsobí ako nedorobok. Vývojári odpozerali prvky zo všetkých možných hier, ktoré bodujú na multiplayerovej scéne, no lepidlo Capcomu, ktoré by malo udržať tieto prvky pohromade jednoducho nefunguje. Keby mi niekto povie, že hra vznikla pod taktovkou nejakého malého a neznámeho tímu s malým rozpočtom, prišlo by mi to celé pochopiteľnejšie. Avšak prečo si Capcom chcel týmto hnusom odradiť ďalších fanúšikov naozaj nechápem a obzvlášť teraz, keď oznámili plnohodnotné pokračovanie série v podobe Resident Evil 7, ktoré sa navyše vďaka demoverzii javí viac než sľubne (ak ste predplatiteľmi PS Plus určite demo vyskúšajte, stojí to za to).

UMBRELLA CORPS_20160628063911

Vaša postava dokáže dokonale opísať zážitok z tejto hry.

Poďme na ten online multiplayer, keďže ide o to hlavné, čím by mala hra zaujať a presvedčiť potenciálnych zákazníkov ku kúpe. K dispozícii sú dva, opakujem dva režimy, z ktorých nie je ťažké vyberať. Prvý je úplná blbosť, druhý o niečo lepšia blbosť. Prvý režim dostal názov One-Life Match a ako napovedá jeho názov, na jeden zápas máte iba jeden život. Ak zomriete behom úvodných sekúnd, môžete následne iba čakať, pokiaľ sa toto utrpenie neskončí (buď uplynie čas, alebo jeden tím zlikviduje svoju konkurenciu). Hrá sa v počte 3 vs. 3 a jedno kolo trvá  tri minúty (mám pocit, že táto hra si zasadla na číslo 3). Málo hráčov, miniatúrne mapy, k tomu už spomínané nemotorné ovládanie – čo viac by si človek mohol priať, no nie?

Druhý režim, alias tá lepšia varianta je tzv. Multi-mission. Opäť tú máme číslo tri, tentokrát v podobe kôl, ktoré musíte vyhrať. A samozrejme, počet hráčov je rovnaký ako v predošlom móde, 3 vs. 3 zostáva. Čiže v tomto režime hráte na jednotlivé kolá, pričom v každom sa trochu menia pravidlá a cieľ, ktorý musíte splniť. Raz musíte po určitý čas udržať vyznačené miesto, inokedy musíte zbierať bezpečnostné kufríky s cennými dátami, získavať DNA a pod.. Vďaka obmieňajúcej sa náplni je tento režim lepšou voľbou, no to v dnešnej dobe už nestačí.

UMBRELLA CORPS_20160628065158Autori hru označujú za taktickú akciu, no tá taktika sa asi niekde po ceste ku mne vytratila. Alebo ta taktika spočíva v tom, či dám svojmu vojakovi na helmu maskáčovú nálepku miesto ružovej? Neviem… Počkať, už som na to prišiel. Veď sa tu predsa len nachádza cover systém. Ten je hlúpy, nepoužiteľný a maximálne zbytočný. Ako som už raz spomenul, mapy sú hrozne malé, takže nie je problém, aby ste sa niekde schovali do zákrytu a nepriateľský vojak vás pekne odzadu príde pomilo…, teda pomasírovať po chrbáte, či už brokovnicou, alebo horolezeckým cepínom, ktorý slúži ako melee zbraň. Ok, dosť bolo srandy, Umbrella Corps je frenetická akcia a význam cover systému v tomto titule sa rovná nule.

Ako som už spomínal, hra patrí do série Resident Evil, takže ak ste hrali doterajšie časti, budú vám mapy, na ktorých sa odohrávajú súboje povedomé. Je tu napríklad policajná stanica z druhého dielu, malebná africká dedina známa z piateho dielu, nechýba ani Racoon City a pod.. To je asi najväčšia spojitosť so sériou. Dejovo je hra zasadená dva roky po udalostiach v Resident Evil 6, kedy rôzne korporácie túžia získať cenné informácie spoločnosti Umbrella, keďže určite všetky výskumy a biologické zbrane neuzreli svetlo sveta. Do toho vstupujete Vy s cieľom získať tieto informácie pre vás. To by z dejového hľadiska bolo všetko. Hra je však multiplayerovo ladená, takže nejaký premyslený dej (ktorý bol u sériu RE aj tak vždy béčkový) nemožno čakať.

UMBRELLA CORPS_20160628064150Ako už možno vidieť z obrázkov, na mapách sa nepohybuje iba vaša a nepriateľská skupina, okrem toho sa do cesty pletú nemŕtve potvory ako zombie, psy a pod.. Pokiaľ sa okolo nemŕtvych iba motáte, nič vám nerobia (aspoň teda mňa si nevšímali), no akonáhle vystrelíte, začnú po vás okolité živé mŕtvoly ísť ako vyhladovaný lev. Je to zvláštne, spôsobuje to chaos a dokáže to pekne naštvať. Radšej mohlo po bojisku pobehovať 24 hráčov, ale tu by potom nebolo možné zakomponovať číslo 3.

Grafická stránka nie je katastrofa, ako je zvyšok titulu, takže by sa dalo povedať, že narušuje úroveň kvality, ktorú nastavili ostatné zložky. Určite však hra nikoho neočarí, ale našťastie ani neurazí. Umbrella Corps poháňana Unity engine a z tohto pohľadu som nemal s hrou problém. Občasný tearing síce zamrzí, ale nie je to našťastie nič strašné. Graficky je na tom hra dobre, takže ide o to najlepšie z hry…

Keby náhodou niekto nevedel, čo robiť so svojimi peniazmi, môže si zakúpiť Deluxe edíciu, ktorá vám ponúkne nové zbrane, nálepky, skiny, či tváre známych postáv, ako napríklad Wesker, Leon, Chris a pod.. Veľmi “zábavné” je to, že sa na seba vôbec nepodobajú. Rozum mi to nejako neberie, veď ak hru robí Capcom, ktorý celú značku vlastní, mal by aspoň tento prvok zvládnuť bez problému. A to bez ohľadu na to, či ide o štandardný diel, prípadne spin-off či katastrofu, o ktorej sa tu teraz bavíme.

UMBRELLA CORPS_20160628062816

Aby som iba nekritizoval, tak zbraňový arzenál je pomerne slušný, taktiež možnosť customizácie vašej postavy nie je úplne najhoršia. Síce oblečenie, ktoré si môžete levelovaním postavy odomknúť je veľmi jednotvárne a zameniteľné, no rôzne nálepky a farby dokážu urobiť pomerne dosť. V tomto smere nie je s hrou asi žiaden veľký problém, no k čomu to je, keď ten zvyšok nestojí za nič. Keď už som to načrtol, je tu aj levelovanie, takže za online súboje zbierate XP body. Pri dosiahnutí určitého levelu sa vám odomknú nové zbrane, oblečenie, nálepky a pod.. Veľký význam to nemá, ale aspoň nejaká motivácie pre hráčov, ktorých titul zaujme. Hoci neverím, že sa medzi Vami niekto nájde, no v Japonsku sa hra asi ľudom páči, keďže prestížny japonský magazín Famitsu dal tomuto dielu skutočne vysoké hodnotenie, a to 36/40. Osobne tomu nerozumiem a smrdia mi v tom peniaze, ale japonská nátura je úplne iná, ako vo zvyšku sveta, takže budem veriť tomu, že kolegom z Ázie sa hra naozaj páči.

UMBRELLA CORPS_20160628065231

Titul Umbrella Corps predstavuje značku Resident Evil v úplne novom svetle. Ide o doposiaľ najhorší príspevok do série a vrhá túto značku na úplné dno. Ja iba dúfam, že sa Capcom s pripravovaným Resident Evil 7 vyšvihne a prinesie hru, ktorá je hodná niesť meno tejto značky. Ťažko dokážem presne opísať, ako veľmi sa Umbrella Corps nepodarili, no jedno vám môžem povedať úplne presne. Vyhnite sa tomuto titulu míľovým oblúkom, bez ohľadu na to, či ste fanúšikom Resident Evil, alebo nie. Investujte svoje peniaze a čas niekam inam, urobíte lepšie.

Hru na recenziu poskytla spoločnosťCenega LOGO

Umbrella Corps - Skutočne desivý zážitok
Umbrella Corps je výborný príklad, ako sa hry robiť nemajú. Málo herného obsahu, nezaujímavá herná náplň, žiadna motivácia k tomu, aby ste hru zapli viac než jeden - dvakrát a navyše veľká hanba pre sériu Resident Evil. Áno, aj táto séria mala svoje slabé chvíle, no Umbrella Corps je rozhodne najslabšou. Ruky preč!
Pozitíva
  • Lokality známe zo série Resident Evil
  • Slušná grafická stránka, zbraňový arzenál a možnosti customizácie
Negatíva
  • Málo herných režimov
  • Ovládanie
  • Skutočný nepodarok, ktorý robí hanbu menu Resident Evil
20%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
50%

Komentuj!