Register

A password will be e-mailed to you.

Prednedávnom sme vás  informovali o možnosti zákazu lootboxov v Holandsku, ktoré nasledovalo aj Belgicko. Vyzerá to tak, že nepriaznivé predpovede sa nakoniec naplnili a Valve bolo nútené zareagovať na tento zákon. Priamym dôsledkom je zákaz možnosti výmeny itemov v Holandsku v rámci hier Counter-Strike: Global Offensive a Dota 2.

Všetci vedia, že v lootboxoch sa skrýva množstvo peňazí. Apríl 2018 však mimo iné priniesol i štúdiu o nepriaznivom vplyve lootboxov na hráčov. Jej záverom je, že ide o gambling a medzi prvé lastovičky v Európe patria Belgicko a Holandsko, ktoré na ňu zareagovali novými zákonmi. A to rovno zákazom lootboxov. Jednou z firiem, ktorá sa na tento zákon musela pripraviť je i Valve Corporation.

Táto problematika sa totiž priamo dotýka ich dvoch obľubených titulov, Dota 2 a Counter-Strike: Global Offensive. Valve zareagovalo na zákaz obchodovania s lootboxami vypnutím možnosti vymienať si krabičky. Samozrejme, tohto giganta to bude stáť mnoho ušlého zisku, no v globálnom ponímaní je to zatiaľ len jedna kvapka v mori. Avšak vytvára sa tým určitý precedens a hlavne obavy z toho, že i ostatné krajiny by mohli nasledovať zákaz. Aj preto Valve plánuje defenzívne ťaženie prostredníctvom najatých právnikov. Zrejme sa im nepodarí zlomiť samotný zákon, avšak obrana bude spočívať v hľadaní jeho dier. Ten totiž nedefinuje ako konkrétne previesť do praxe tento zákaz – a čo zákon nedefinuje, to v praxi neexistuje.

Bude zaujímavé sledovať ďalší priebeh, v každom prípade sa nachádzame v bode zlomu, ktorý bude z historického hľadiska pre hry veľmi dôležitý. Aj keď lootboxy rozhodne nepredstavujú vyložené dobro, isté pozitíva prinášajú. Západné krajiny Európy a Škandinávia môžu podobné zákony rýchlo nasledovať, čo by už predstavovalo vážnejší problém aj pre ďalších gigantov.

Komentuj!