Register

A password will be e-mailed to you.

Štúdio Beamdog, v ktorom pôsobia aj bývalí vývojári z Bioware, Trent Oster a Cameron Tofer, bolo v posledných rokoch známe najmä vydávaním nových, remasterovaných verzií s prívlastkom Enhanced Edition. Išlo o viacero slávnych izometrických RPG hier, postavených na nadčasovom Infinity Engine. Keďže po nedávnom vydaní Planescape Torment: Enhanced Edition zostávala už len posledná hra, ktorá sa nedočkala remasterovanej podoby, hráčska obec verila, že príde aj na ňu. Avšak len nedávno sme sa dočkali prekvapivej správy priamo z Beamdogu, že Icewind Dale 2 sa žiadneho remasteru nedočká.

Všetky klasické RPG postavené na Infinity Engine si určite zaslúžili nové remasterované podoby. Enhanced edície Baldur’s Gate 1 aj 2, či Icewind Dale, alebo Planescape Torment umožnili týmto klasikám spoľahlivo fungovať aj na najnovších systémoch a počítačoch a zároveň účinne oslovovať aj ďalších, najmä mladších hráčov. Poslednou hrou, ktorá vyšla na pôvodnom Infinity Engine, bol Icewind Dale 2 z roku 2002.


Všetci fanúšikovia preto vedeli, že Icewind Dale 2 je zároveň aj poslednou hrou, ktorá sa nedočkala Enhanced Edition verzie. Beamdog však podozrivo mlčal a keď sa k tomu nedávno vyjadril, spôsobil fanúšikom studenú sprchu. Vývojári totiž oznámili, že pôvodné zdrojové kódy Icewind Dale 2 sa záhadne stratili a reštaurovať celý engine a herné súbory je príliš zložité a nákladné. Jednou z príčin je aj fakt, že Icewind Dale 2 už bežal na veľmi modifikovanej a upravenej verzii Infinity Enginu. K strate dátových súborov prišlo v údajne dosť chaotickej situácii, kedy po konci štúdia Black Isle prišlo k predávaniu práv z jedného subjektu na druhý.

Beamdog situáciu vyhodnotil ako beznádejnú a údajne sa už Icewind Dale 2 nezaoberá. Ako malú satisfakciu však hráčom prisľúbil, že pripravuje nový projekt na základe starých izometrických RPG. Zrejme jedinou legálnou možnosťou, ako si skúsiť Icewind Dale 2 v dnešnej dobe, tak zostáva iba herný obchod GOG. Verzia v tomto obchode síce nebude obsahovať žiadne moderné prvky, ale Icewind Dale 2 sa všeobecne považuje za najkrajšiu hru vytvorenú na Infinity Engine a doteraz spoľahlivo funguje aj na najnovších systémoch.

Komentuj!