Register

A password will be e-mailed to you.

Značku Call of Duty asi netreba predstavovať žiadnemu hráčovi. Aktuálne je to už viac ako 20 rokov, kedy sme sa dočkali vôbec prvého Call of Duty. Hru vtedy dostalo na starosť americké štúdio Infinity Ward a ihneď s ňou slávilo obrovský úspech. Počas viac ako dvadsiatich rokov si séria prešla mnohými časovými obdobiami. Zavítali sme do minulosti zasiahnutej druhou svetovou vojnou, súčasnosti, kde sme navštívili rôzne kúty sveta, no v neposlednom rade sme ochutnali i budúcnosť, ktorá nám predviedla, ako by mohla vyzerať „moderná vojna“. Ako však dopadol najnovší prírastok s podtitulom Modern Warfare III?

Recenzovaná verzia: PlayStation 5

Zmeny sa vyslovene nedotkli len časového obdobia, ale aj samotných vývojárov. Tí sa „rok-čo-rok“ striedajú a servírujú nám tak každoročne Call of Duty s iným podnázvom a, samozrejme, aj s novým zasadením. Infinity Ward, Sledgehammer Games a Treyarch (plus množstvo pomocných tímov) sa teda pravidelne vymieňajú, avšak samotné „suroviny“ ostávajú rovnaké. Skôr ide o finálny produkt, ktorý nám autori naservírujú. Jeden by si až myslel, že sa autori po toľkých rokoch poučili a že sme sa po vyše dvadsiatich rokoch posunuli vpred v tom najpozitívnejšom slova zmysle. No tu sa asi niekde stala chyba a posun vpred sa v prípade Modern Warfare III nekonal.

Kampaň alebo čo to vlastne je…?

Staršia generácia hráčov si Call of Duty určite pamätá ako sériu, ktorá stavala na kvalitnom príbehu. Ten bol síce poväčšine kratší, no vždy dokázal zaujať. Časy sa však menia a hoci to bolo s kampaňami posledné roky ako na hojdačke, vždy prišla časť, ktorá nám tak trošku zalepila oči a utvrdila nás v tom, že stále to nie je také zlé. Toto je však odlišný prípad a hoci som len na začiatku tejto recenzie, už tu musím začať poriadne kritizovať.

Kampaň v Call of Duty: Modern Warfare III je jednoducho zlá. Spackaná, odfláknutá a mohol by som pridať i ďalšie negatívne prívlastky. Sledgehammer Games sa totiž rozhodli priniesť otvorené prostredie a väčšiu voľnosť v samotných misiách. Nejdem polemizovať nad tým, či bolo rozhodnutie dobré alebo zlé. Prevedenie, ktoré sme dostali je však väčšinou katastrofálne. Áno, dostanete tu voľnosť, ale príbeh a hra pôsobí skôr ako Call of Duty: Warzone, maximálne doplnené o nové cutscény – a to doslova. Call of Duty kampane pritom poväčšine poznáme ako tunely plné akčných bombastických scén, ktoré vám otvoria ústa.

Áno, aj tu síce misie, ktoré prinášajú sympatický závan minulosti a nie sú vyslovene zlé, avšak určite by som ich nenazval ani skvelými ani prevratnými. No v momente ako sa dostanete k tým, ktoré tú voľnosť ponúkajú, tak sa dostaví už spomínaný pocit, akoby ste hrali Call of Duty: Warzone s botmi. Po mapách skrátka len zbierate zbrane a iné príslušenstvo ako vesty, granáty, samooživovacie injekcie a podobne.

Ak by sa vám nechcelo pohybovať sa pešo, môžete využiť pomoc dopravných prostriedkov, ako sú autá či štvorkolky. Nie je to samo o sebe zlým nápadom a ako pomoc to uvítať môžete. Jazdný model je však otrasný a pôsobí veľmi chabo. Misie sú však aspoň dostatočne variabilné čo do náplne. Budete v nich veľa strieľať, používať automatické zbrane a granáty hádzať ako cukríky deťom počas Mikuláša. Nechýbajú dokonca ani stealth prvky, kde vám pomôže aj ostreľovacia puška. V tomto smere to ešte ako-tak funguje a v misiách, v ktorých dostanete voľnosť, vám nikto nediktuje, ako máte hrať. Čo však z toho, keď samotné prevedenie až tak nevyšlo a celé to navyše zvládnete dokončiť do štyroch hodín. Príjemnou správou je aspoň návrat známych osôb ako Vladimir Makarov, kapitán Price či Soap.

Multiplayer ako gro celej hry?

Kým staršia generácia hráčov spomína na Call of Duty ako na značku s chytľavou hrateľnosťou doplnenou o atraktívny príbeh, tí novší ju poznajú z tej druhej stránky, ktorou je multiplayer. To však prekvapí len málokoho. Aj v Call of Duty: Modern Warfare III je tak jasne cítiť, že hra bola primárne vytváraná pre tých, ktorí bažia po online zápoleniach. Tie sú pritom pomerne vydarené a v určitom zmysle si zaslúžia pochvalu . I tak však majú isté rezervy, no poďme si to celé rozobrať bližšie.

Veľkým lákadlom bol jednoznačne návrat multiplayerových máp z Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009). Obľúbené mapy tu teda nájdete v novom grafickom kabáte a je ich celkovo 16 (Afghan, Derail, Estate, Favela, Karachi, Highrise, Invasion, Quarry, Rundown, Rust, Scrapyard, Skidrow, Sub Base, Terminal, Underpass, Wasteland). Vyskúšate si na nich herné módy ako Free for All, Kill Confirmed, Team Deathmatch a všetko, čo už vlastne z predchádzajúcich dielov poznáte.

Novinkou je mód „Cutthroat“, v ktorom sa stretnú 3 tímy po troch hráčoch. Tí musia brániť alebo obsadiť nejaký konkrétny bod a, samozrejme, pri plnení tejto úlohy zlikvidovať protihráčov. Nejde o márny pokus a okrem priamej akcie ponúka tento režim aj možnosť taktizovať, čo určite ocenia tí, ktorí uprednostnia taktiku pred bezhlavou streľbou.

Nechýba ani režim Ground War, ktorý ponúkne možnosť bojov až pre 64 hráčov. Logicky sa tak súboje odohrávajú na väčších mapách, v ktorých nechýbajú ani dopravné prostriedky. Aj tento mód tak ponúkne iný pohľad na hru a z bezhlavého strieľania sa môže pokojne vykľuť taktický štýl hrania s ostreľovacou puškou v ruke.

Skvelou vecou je možnosť portu zbraní, postáv a všetkého možného obsahu z multiplayeru z predchádzajúceho Call of Duty: Modern Warfare II. Ak ste teda mali nejakú obľúbenú zbraň, respektíve postavu z predchádzajúceho dielu, tak nové Call of Duty vám dá možnosť si tieto veci preniesť a tým pádom ušetríte aj množstvo času, ktorý by ste potrebovali na opätovné vylaďovanie.

Čo taktiež nebudem kritizovať je samotný gunplay. Ten totiž pôsobí veľmi dobre. Akcia je rýchla, ale nie príliš a na štýl bojov si rýchlo zvyknete. Tu odviedli autori naozaj veľmi dobrú prácu. To je však asi všetko, čo sa dá na multiplayeri bez výhrad pochváliť. Remake mapy sú fajn, ale zatiaľ sú jediné, čo multiplayer ponúka. Nových módov je málo a aj keď nie sú vyslovene zlé, tu sa toho dalo priniesť a spraviť určite aj viac.

Živí mŕtvi

Modern Warfare III ešte ponúka aj tradičný zombie režim. Autori aj v tomto prípade stavili na otvorený svet a zombie mód sa tak v určitom zmysle zmenil. Vaším bojiskom bude totiž mapa menom Urzikistan, ktorá ponúkne voľnosť v pohybe a možnosť zdieľať mapu celkovo pre 24 hráčov. Bojovať proti ostatným hráčom však v tomto prípade nebudete, práve naopak. Môžete s nimi spolupracovať, pričom po celej mape budete zbierať zbrane, ďalšie rôzne zariadenia a výbavu. Bojovať budete iba proti nemŕtvym, ktorých dopĺňajú aj všelijakí vylepšení a silnejší nepriatelia.

Prostredie je inak dostatočne veľké a preto môžete aj tu používať dopravné prostriedky, ktoré vám umožnia premiestniť sa rýchlejšie z bodu A do bodu B. Celé zombie kolo trvá zhruba 45 minút, počas ktorých budete vykonávať rôzne úlohy – ako hlavné, tak aj vedľajšie. Okrem toho budete môcť vyhľadávať i boxy, v ktorých si viete kúpiť ďalšie zbrane. Nábojov je veľa a o streľbu núdza naozaj nie je. Najmä po určitom čase, keď sa z okraja mapy dostanete bližšie do stredu. Tam rastie aj sila zombíkov, ktorí navyše vydržia viac a zlikvidovať ich bude stále náročnejšie.

Po 45 minútach pritom dostanete ešte 15 minút, ktoré musíte využiť na to, aby ste sa helikoptérou evakuovali preč z miesta. Ak sa vám to podarí, tak získate, respektíve vám ostane všetko, čo ste na mape nazbierali. Zombie mód nie je vyslovene nepodarený a chápem snahu autorov priniesť niečo nové, avšak aj v tomto prípade to vyzerá skôr ako už viackrát spomínaný Warzone mód, akurát s nemŕtvymi. Určitý čas vás teda tento režim môže zabaviť, avšak neskôr sa zrejme dostaví stereotyp.

A čo technická stránka hry?

Za zmienku určite stojí, že Modern Warfare III beží na IW 9.0 engine. Musím však zdôrazniť, že tu je už zub času evidentný a hra nevyzerá až tak dobre, ako by mohla. To platí hlavne pre misie, v ktorých máte voľnosť. Slabší grafický kabát je okamžite badateľný a toto je ďalšia vec, s ktorou sa autori do budúcna musia popasovať. Nedostačujúce textúry, málo detailov, biedna interakcia s prostredím a mohol by som pokračovať. Celé to pôsobí o to horšie, že nový diel som testoval na 4K monitore, kde to vlastne až tak nevyniklo. Fakt, že v súčasnosti v grafickom súboji predbehne Modern Warfare III skoro každý väčší AAA titul skrátka určite zamrzí – a to bez ohľadu na to, či je hra orientovaná na singleplayer alebo multiplayer.

Zvuková stránka je však pre zmenu dobrá. Veľmi sa mi páči hlavne samotný dabing, najmä pri postavách ako Vladimir Makarov či Farah Karim, kde krásne počuť prízvuk ich rodnej reči. Sú to síce iba detaily, ale je pekné, že autori mysleli aj na toto. No už len to, že musím vyťahovať takéto drobnosti, aby som bol v recenzii zmierlivejší, hovorí za veľa…

Verdikt

Aby som to celé zosumarizoval, Call of Duty: Modern Warfare III nie je veľmi vydarená hra. Nie je tu teda ani veľa dôvodov na to, aby som ju mohol s čistým svedomím odporúčať. Vývoj údajne prebehol v rekordne krátkom čase, čo je, bohužiaľ, jednoznačne vidieť a cítiť. Veľmi slabá, krátka a odfláknutá kampaň je len špičkou ľadovca, ktorý sa potápa ku dnu.

Gunplay v multiplayeri je síce dobrý a zmodernizované mapy z Call of Duty: Modern Warfare 2 vám navodia príjemnú nostalgiu, avšak to je jednoducho málo. Hru nezachraňuje ani zombie režim a vysoká cenovka je posledným klincom do rakvy pre jeden z najmenej zaujímavých dielov tejto značky vôbec. Ak by hra pritom vyšla ako DLC, asi by som sa ani ja toľko nesťažoval….

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Call of Duty: Modern Warfare III - Nevydarená hra na nostalgiu
Call of Duty: Modern Warfare III pôsobí viac dojmom expanzie než novej hry, čo je vidieť ako pri kampani, tak pri multiplayeri a zombie móde. Problémom však je, že autori ju uvádzajú ako nový a plnohodnotný titul za plnú cenu. A tým Modern Warfare III rozhodne nie je...
Pozitíva
  • Skvelý gunplay
  • Remake vybraných máp v multiplayeri
  • Sem-tam dobré nápady v singleplayeri či multiplayeri
Negatíva
  • Veľmi slabá a krátka kampaň, vizuálna stránka hry je na veľmi slabej úrovni
  • Minimálne množstvo nového obsahu v multiplayeri, zombie mód po čase omrzí
  • Vysoká cena
60%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!