Register

A password will be e-mailed to you.

Kojimov najnovší projekt zverejnil svoje predaje. Ako sa darilo kontroverznému počinu Death Stranding na ploche dvoch rokov a koľko kópií tohto unikátneho a v mnohých ohľadoch nevídaného titulu sa v skutočnosti predalo?

Snáď všetci si pamätáme dátum vydania Death Stranding. Písal sa ôsmy november 2019 a takmer každý majiteľ konzol PlayStation 4 (pamätajúci sa na predošlé METAL GEAR projekty Hidea) nedočkavo vkladal disk alebo sťahoval digitálnu kópiu projektu, na ktorý sa čakalo naozaj dlhé roky, a ktorý bol ešte stále zahalený do clony mystiky a neznáma (schválne si ale po dohraní pozrite launch trailer, ktorý prezrádza takmer všetko). Očakávania boli nepochybne nemalé, avšak každý si od novinky sľuboval niečo iné. Mnohí verili, že pôjde o duchovného nástupcu spomenutej značky, ktorá bola dlhoročným bábätkom svetoznámeho herného režiséra.

Tento opus s Normanom Reedusom v hlavnej úlohe si ale šiel vlastnou cestou. A keď hovoríme o ceste, tá bola pri koncepte Death Stranding primárna. Koniec koncov, jadrom hrateľnosti je chodenie a prekonávanie najrôznejších prekážok v podobe rôznorodého terénu. Našli si v ňom milovníci taktickej akcie to svoje? Áno, avšak rozhodne nie hneď a v prípade, že by nechceli, do elektrizujúcich bitiek a strategického lovenia stvorení BT sa vôbec púšťať nemuseli. Po naratívnej stránke ale šlo o tradičného Kojimu so všetkým dobrým (fantasticky vystavaný svet) i zlým (princess Beach), čo k tomuto tvorcovi patrí.

O pol roka neskôr sa časová exkluzivita dočkala i PC vydania, kde sa jej aj u kritikov darilo ešte viac. Najnovšie sa nadšenci dočkajú i rozšírenej PC verzie, ktorá prehlbuje sociálny aspekt Kojimovho diela. On sám sa síce bráni tvrdeniam, že ide o Director’s Cut edíciu (vraj ani jedna z pridaných mechaník nebola odstránená, práve naopak), no Sony očividne rozhodlo. Nové zbrane, možnosti kooperácie, grafický update, misie a pretekársky režim rozširujú pôvodné možnosti hrania.

Každopádne, zástupcovia Kojima Productions prezradili, že titul predal 5 miliónov kópií na PC i na konzolách, čo štúdio veľmi teší. Takáto cifra je naozaj výborná a to ešte väčšmi v prípade, že ide o novozaložené štúdio, ktoré na trh prišlo s takto riskantným projektom, ktorý tradičný mainstream míňa dlhým oblúkom. Japonské Sony je zvyknuté na omnoho väčšie čísla a preto bolo krátko po vydaní s Death Stranding nespokojné. Len pre upresnenie, The Last of Us: Part II iba počas release víkendu predalo štyri milióny kópií. God of War zasa pre zmenu tri. Niet sa teda čo čudovať, že Sony očakávalo od legendárneho Hidea úplne iné čísla. Treba ale zmieniť, že šlo o autorský projekt, do ktorého mu nik nerozprával a teda vytvoril presne to, čo chcel.

Záverom môžeme upozorniť, že už 24. septembra 2021 vyjde zmienená Director’s Cut edícia titulu Death Stranding, z ktorej sa budú tešiť majitelia konzol PlayStation 5. Pokiaľ ste teda doposiaľ unikátnemu akčnému survival titulu s výrazným príklonom k naratívnemu rozprávaniu nedali šancu (a máte konzolu najnovšej generácie), môžete svoj herný rest v tento dátum bezproblémovo doplniť.

Zdroj: gamesindustry.biz

Komentuj!