Register

A password will be e-mailed to you.

Písal sa rok 2002, keď hráči na PC mohli prvýkrát okúsiť titul Mafia: The City of Lost Heaven – a len o dva roky neskôr si ho mohli zahrať aj majitelia konzol. Na starosti ho malo české štúdio Illusion Softworks (dnes ho poznáme pod menom 2K Czech), pričom duchovným otcom bol známy český tvorca Daniel Vávra. Mafia II, ktorá vyšla po ôsmich rokoch, síce nedokázala dosiahnuť kvalít prvého dielu, no stále išlo o dostatočne kvalitnú záležitosť. A teraz, po desiatich rokoch prichádza v definitívnej edícii, zahŕňajúcej všetky bonusové DLC balíčky a vynovený grafický kabátik. Oplatí sa vám však investovať 30 € do tohto remasteru?

Recenzovaná verzia – PlayStation 4

Príbeh Mafie II, teda i Mafia II: Definitive Edition sa odohráva v americkom mestečku Empire Bay. Hlavnou postavou je Vito (celým menom Vittorio Antonio Scaletta), ktorý sem imigroval ešte ako malý chlapec spolu so svojou sestrou a rodičmi z vojnou okupovanej Sicílie. V týchto chvíľach však ešte ani len netušil, že jeho novou rodinou budú neskôr i samotní mafiáni. Kriminalita v meste je totiž veľká a na „zlú“ stranu sa nakoniec pridá aj Vito.

Aj keď záleží na tom, čo považujete za „zlú“ stranu. Vito sa začne už v mladom veku zaúčať do sveta zločinu, pretože sníva o lepšom živote. Vám, ako hráčovi, bude všetkom sekundovať jeho nerozlučný kamarát Joe Barbaro, s ktorým budete pracovať hneď pre niekoľko mafiánskych rodín. Základná hra inak ponúka viacero nezabudnuteľných misií, no nie sú tak kvalitné ako tie, ktorými svojho času disponovala Mafia: The City of Lost Heaven. Súčasne im však nemôžem upierať istú originalitu, či zábavnosť. V základnom príbehu každopádne strávite zhruba desať, až dvanásť, hodín v závislosti od vašej šikovnosti a túžby hnať sa vpred.

3, vlastne 4 v 1!

Samotné mesto nie je vyložene malé, no ani príliš veľké. Skrátka tak akurát, no osobne si myslím, že mohlo byť využité i lepšie. Platilo to však, samozrejme, už o pôvodnej hre a definitívna edícia to veľmi nemohla zmeniť. Je to rozhodne škoda, pretože okrem aktivít ako navštevovanie obchodov s oblečením, či čerpacích staníc, v ňom môžete akurát tak hľadať zberateľské predmety ako časopisy Playboy. Alebo sa vyhýbať policajtom, ktorí vás budú neustále trápiť, či už pri prekročení rýchlosti, alebo pri nejakom nekalom čine.

V hre inak, pochopiteľne, nechýbajú rýchle autá, dodávky, klasické sedany, a tak podobne. Skrátka dobové vozidlá, ktoré počas jázd vhodne dopĺňa i dobová hudba v rádiu – najmä jazz a klasický rock and roll. Tie si následne môžete v rámci možností vylepšovať v Charlie’s Service & Repair, alebo im hoci aj zmeniť farbu. Hra však neponúka žiadne vedľajšie misie, ak teda nepočítame do tohto zoznamu kradnutie a vozenie aut na šrotovisko. Je to škoda, no znova zdôrazňujem, od remasteru nebolo možné čakať niečo, čo nebolo ani v origináli.

Ak by sa vám to náhodou málilo, tak si môžete zahrať aj tri DLC balíky. Prvé dva s názvami Zrada Jimmyho a Jimmyho Vandeta sa venujú holohlavému hrdinovi, alebo presnejšie antihrdinovi Jimmymu. Budete s ním hlavne strieľať, kradnúť autá, či biť sa a až v druhom rade sa bude riešiť príbeh. Tým tretím je rozšírenie Joeova dobrodružství, kde hrá pre zmenu hlavnú úlohu už spomínaný Vitov najlepší kamarát z detstva. Ani jedno z DLC, bohužiaľ, nedisponuje kvalitou základnej hry, súčasne však nejde ani o vyložene neatraktívne doplnky a skalní fanúšikovia si môžu prísť na svoje.

Ako je na tom samotný remaster

Keďže Mafia II: Definitive Edition je remaster so všetkým všade, bolo by asi dobré povedať si pár slov o tom, ako je na tom kvalitatívne. A na toto neexistuje jednoduchá odpoveď, pretože v niečom je lepší a v niečom možno i horší ako pôvodná hra. Grafická stránka sa dočkala nových a ostrejších textúr, vyššieho rozlíšenia a lepšieho nasvietenia. To je, samozrejme, pozitívne, akurát, že v praxi to až tak výrazne nevidieť. Určite nie natoľko, aby to opodstatňovalo mnohonásobne väčší objem dát na disku.

Hoci sa jedná o takzvanú definitívnu edíciu, ani táto verzia nepôsobí až tak definitívne, ako by mohla a trápi ju množstvo chýb. Či už sa jedná o blikajúce objekty, v diaľke naozaj zle vyzerajúcu vodu, poklesy snímkovania, doskakujúce objekty, vrátane NPC a mnoho ďalších nedostatkov. Sem-tam napríklad uvidíte tvár cez klobúk, ohnuté koleso na aute, zaseknutie postáv v misii a takto by som mohol pokračovať. Samotné mesto mohlo byť taktiež živšie, s väčším počtom ľudí, či áut. Toto všetko ťahá tento remaster nadol, pretože ide o veci, ktoré mohli a mali byť patrične vylepšené.

Čo však rozhodne poteší, že ako pôvodná hra, tak i Definitive Edition si, našťastie, zachovala český dabing. Ten je i po rokoch výborný a ponúka množstvo skvelých hlášok. Zvuková stránka však prináša i jednu nepríjemnosť, a to pri hraní cez slúchadlá. Problém spočíva v tom, že keď sledujete nejakú cutscénu, hlas postavy počuť len v jednom slúchadle a zvyšok sa vám prehráva v tom druhom. Je to síce detail, no dôležitý.

Summa Summarum

Mafia II: Definitive Edition nie je zlým remasterom, chvíľami však pôsobí, ako keby bol vytvorený narýchlo a nebol poriadne odladený. Nechcem tým povedať, že autori titul odflákli, no určite mohli urobiť viac. I tak sa však jedná o príjemné oživenie spomienok, hoci za 30 € sme však mohli dostať i lepší výsledok, minimálne po technickej stránke. Ak ste ešte Mafiu II nehrali, určite jej dajte šancu – nemali by ste byť sklamaní. Najlepšie asi obišli PC hráči, ktorí dostali novú verziu zdarma, v prípade, ak vlastnili pôvodnú hru na Steame. V prípade konzolových verzií však asi bude najrozumnejšie, ak si počkáte na kompletnú edíciu Mafia Trilogy. Tá bude totiž z pohľadu pomer cena/výkon ideálnejšou voľbou.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Mafia II: Definitive Edition - Návrat do Empire Bay
Mafia II sa ukazuje po desiatich rokoch v novom grafickom kabáte a so všetkými DLC balíkmi. Remaster je však len jemným vylepšením pôvodnej hry, no tí čo ju ešte nehrali, nemajú s Mafia II: Definitive Edition čo stratiť.
Pozitíva
  • Definitívna edícia so všetkými DLC expanziami
  • Skvelý príbeh
  • Perfektný český dabing
Negatíva
  • Len kozmetické úpravy
  • Množstvo bugov
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!