Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike o nových indie hrách vám predstavujeme výber titulov za mesiac september 2019. Uplynulý mesiac patril medzi tie silnejšie, takže viacero zaujímavých titulov sa do nášho výberu tentoraz nedostalo. Na druhej strane však sme vám však mohli priniesť určitú žánrovú pestrosť. Všetky nami predstavené hry už vyšli v plnej verzii, takže sa nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. V prípade vášho záujmu si ich preto môžete užiť naplno a bez prípadného obmedzenia.

Children of Morta (PC, PlayStation 4, Nintendo Switch a Xbox One)

V akčnom RPG s prvkami roguelike Children of Morta sa ujmete rodiny dobrodruhov Bergsonovcov, ktorí musia ochrániť svoj domov v okolí hory Morta pred zlou hrozbou. Každý z Bergsonovcov sa však správa v boji trochu inak, takže máte k dispozícii také klasické povolania ako sú bojovník, asasín, lukostrelkyňa i čarodejka. Jednotlivé špecializácie sa hodia na rôzne typy nepriateľov.

Výrazné roguelike elementy prinášajú do tohto inak klasického akčného RPG náhodné prvky, takže rozloženie jaskýň a tamojšieho sveta je vždy iné, rovnako ako ako schopnosti členov vašej rodiny. Títo členovia postupne získavajú skúsenosti zabíjaním protivníkov v jednotlivých úrovniach, pričom medzi priechodmi cez tieto úrovne sa postupne dozvedáte nielen informácie o rodine ale aj o histórii celého tamojšieho sveta.

Americké nezávislé štúdio Dead Mage bolo založené ešte v roku 2010 a odvtedy má na svojom konte zopár priemerných titulov, ako napríklad akčnú bojovku Garshasp: The Monster Slayer (2011), či plošinovku Shadow Blade: Reload (2015). Svoj najambicióznejší titul, akčné RPG Children of Morta uviedli 3. septembra 2019 na platforme PC, pričom hra vyjde ešte v tomto mesiaci na PlayStation 4, Nintendo Switch a Xbox One.

Creature in the Well (PC a XBox One)

Creature in the Well je pinballová hack-n-slash akcia, kde sa v úlohe robota vydáte do útrob padlého oceľového mesta Mirage, ukrytého hlboko v púšti. V jeho útrobách totiž žije strašné robotické monštrum, ktoré vyhnalo pôvodných obyvateľov, až na pár preživších, ukrytých v hlbinách rozkladajúcich sa pod celým obrovským mestským komplexom.

Aby ste celý prastarý komplex priviedli znovu k životu, budete potrebovať veľké množstvo energie. S jej pomocou dokážete naštartovať dávno zabudnuté stroje a otvoriť zaseknuté železné brány. Energia sa dá získať tak, že každá časť mesta disponuje malými generátormi vytvárajúcimi energetické guľôčky, produkujúcimi elektrinu, ktorú si dokážete uložiť do svojho jadra, z ktorého následne v prípade potreby čerpáte. Niektoré časti metropoly sa však bránia vašim snahám a postavia vám do cesty množstvo prekážok. Súbojový systém je postavený na princípe pinballu, čo znamená, že namiesto klasického sekania, či strieľania sú vašou primárnou zbraňou energetické guľôčky. Tie zachytávate svojim mečom a vysielate panvičkou smerom k nepriateľským štruktúram a telesám produkujúcim energiu.

Štúdio Flight School sídli USA, konkrétne v Dallase a svoju činnosť začalo spolu so sesterskými spoločnosťami Reel FX a ATK PLN v roku 2017, pričom sa zameriava najmä vývojom hier pre virtuálne zariadenia typu Oculus VR. Titul Creature in the Well je však určený pre všetkých majiteľov PC a Xbox One aj bez týchto zariadení a vyšiel 6.septembra 2019 a to i na Nintende Switch.

Blasphemous (PC, Nintendo Switch, PlayStation 4 a Xbox One)

Blasphemous je akčná 2D pixelartová plošinovka, inšpirovaná španielskym folklórom a vyznačujúca sa hlavne veľkým stupňom brutality. Príbeh sa začína odvíjať od chvíle, kedy ste ako bezmenný rytier prežili veľký masaker, známy pod názvom Silent Sorrow. Ste uväznený v nekonečnom cyklu smrti a znovuzrodenia ako kajúcnik, ktorý dokáže zvrátiť nepriaznivé vyhliadky celého sveta, avšak iba ďalším masakrom.

Váš hrdina, zvláštne vyzerajúci rytier, je vybavený iba unikátnym mečom Mea Culpa, ktorý bol zrodený z viny a ním si doslova presekáva cestu nielen temnými hradmi, ale aj pochmúrnym vidiekom. V ceste vám stoja rozličné druhy rôznorodých nepriateľov, ktorí sa od seba neodlišovať len vizuálne, ale aj zručnosťami. Okrem všemožných kreatúr, mutantov a duchov, vás čakajú aj početní bossovia. Váš meč sa časom môže naučiť nové pohyby, či kombá a aj získava nové vlastnosti. Rovnako platí, že postava hlavného hrdinu sa časom dokáže vybaviť rôznymi relikviami, ružencami, či modlitbami.

Malé nezávislé štúdio The Game Kitchen vzniklo v roku 2010 v španielskej Seville a na svojom konte doteraz malo len menšiu hororovú klikaciu adventúru The Last Door (2014). Od jej vydania pracovali na pixel-artovej plošinovke Blasphemous, ktorá nakoniec vyšla 10. septembra 2019 na platformách PC, Nintendo Switch, PlayStation 4 a Xbox One.

Untitled Goose Game (PC a Nintendo Switch)

V štylizovanej a humornej hre Untitled Goose Game sa ocitáte v úlohe zlej a veľmi drzej husi. Vašim hlavným cieľom je znepríjemňovať život celému svojmu okoliu. Toho sa dá docieliť tak, že kradnete, odnášate a premiestňujete rôzne veci, alebo ľudí provokujete ustavičným gagotaním. Pred rozzúrenými obyvateľmi sa dokážete skrývať v kríkoch, ale zakrádanie môžete využiť na i na priblíženie sa k svojej obeti.

V celkovo piatych lokáciách vždy na začiatku dostanete zoznam úloh, ktoré je potrebné vykonať a je len na vás, ako si s nimi poradíte. Môžete kradnúť deťom hračky, slabozrakým ich okuliare, alebo zobrať niekomu zo schránky dôležitý list.

Austrálske nezávislé štúdio z Melbourne s názvom House House vydalo svoju prvotinu na Nintendo Switch 20. septembra 2019. V rovnaký deň sa titul objavil aj na PC, avšak iba ako exluzivita pre obchod Epic Games Store.

The Sojourn (PC, PlayStation 4 a Xbox One)

V logickej adventúre s pohľadu prvej osoby The Sojourn prepojujete temné a svetlé svety a experimentujete so svetlami a tieňmi. Na týchto kontrastoch je založená celá hrateľnosť pričom všetko sa odohráva vo farebnom surrealistickom prostredí. Užijete si výhľady na tajomné horizonty zo skalnatých brál, alebo sa budete prechádzať napríklad aj zasneženým údolím, plným útulných domčekov, postavených na netradičných miestach.

Hlavnou hernou náplňou je riešenie desiatok hádaniek, pričom najdôležitejšia je priestorová orientácia v kombinácii s predvídaním situácie v rámci jasne daných pravidiel. Jednotlivé rébusy sa rozkladajú v ohraničených menších lokáciách a vašim cieľom je vždy prísť k stĺpu svetla na ich konci.

The Sojourn je prvotinou štvorčlenného nezávislého britského štúdia Shifting Tides, a na PC platforme vyšla 20. septembra 2019 iba exkluzívne na Epic Games Store. V rovnaký deň sa objavila aj na PlayStation 4 a Xbox One.

Takže toto bol náš výber najlepších nezávislých hier za tento mesiac. Tentoraz sme mohli vyberať z viacerých kvalitných titulov, takže veríme, že vás zaujme aspoň jeden z nich. V každom prípade, o mesiac sme tu znova s podobným výberom.

Komentuj!