Register

A password will be e-mailed to you.

V dnešnej dobe nájdete na hernej scéne neuveriteľné množstvo simulátorov všemožného druhu. Od budovateľských, farmárskych, cez tých simulujúcich skutočný život, a tak by sme mohli pokračovať ešte niekoľko minút. Avšak až donedávna by ste medzi nimi, pravdepodobne, len tak ľahko nenašli simulátor hrobára. To sa pokúsila napraviť spoločnosť Lazy Bear Games so svojim titulom Graveyard Keeper. V tomto prípade sa však nejedná o klasickú hrobárčinu, ale aj o niečo viac. Viac sa však dočítate až v nasledovných riadkoch.

Recenzovaná verzia: PC

Keď som bol oslovený na recenzovanie titulu Graveyard Keeper, priznám sa, že som vôbec nevedel do čoho idem. Samotní autori ho inak vtipne označujú za najnepresnejší stredoveký simulátor manažovania cintorína tohto roka a už len z tohto môžete mať, pravdepodobne, jasno, akým štýlom sa uberá samotná hra. Ocitáte sa nej v roli fúzatého hrdinu, ktorý si žije uponáhľaným, až rutinným, životom. Pri návrate domov z práce mu zavolá jeho manželka, no stačí chvíľka nepozornosti a počas prechádzania na druhú stranu cesty ukončí jeho život okoloidúce auto. Netrvá dlho a zmätený hlavný hrdina sa náhle ocitá na akomsi zvláštnom mieste.

Tam mu neznáma osoba v čiernom prezradí, že jeho novým domov bude odteraz cintorín. Na následnú a pomerne logicky postavenú otázku, či je mŕtvy, sa mu však dostáva iba pomerne kryptickej odpovede, že sa stáva novým Graveyard Keeperom. Náš hrdina, samozrejme, nalieha, že sa musí vrátiť domov, avšak podľa informácií od neznámeho mecenáša bude toto všetko závisieť od toho, ako dobre bude vykonávať svoje nové poslanie. Nasleduje prebudenie v stredovekom svete a do dejstva vstupuje ďalšia postava, ktorou je Gerry, nie celkom konvenčne poňatý charakter.

Gerry je totiž levitujúca lebka, ktorá vám pomerne ochotne prezradí nové informácie, avšak nie je ani zďaleka jediným zvláštnom úkazom na tomto mieste. Ďalším pozoruhodným charakterom, ktorý stretávate hneď vzápätí, je hovoriaci osol, ktorý zhodou okolností priváža čerstvého nebožtíka. Toho najprv zanesiete do blízkej márnice, získavate z neho mäso a potom vám neostáva nič iné, len ho pochovať na schátranom cintoríne a postaviť mu hrob. Akokoľvek sa vám to môže zdať morbídne, v Graveyard Keeper sú skrátka podobné úkony na dennom poriadku.

Po splnení týchto úloh každopádne získavate pohrebný certifikát a ten, samozrejme, dostávate vždy, keď úspešne pochováte nejakého zosnulého. Získané certifikáty môžete následne vymieňať v neďalekej krčme za peniaze, čo vám prakticky vzápätí oznámi váš nový šéf, ktorým je miestny biskup. Práve od neho dostávate ďalšie úlohy, pričom jednou z najdôležitejších je poopravovať zanedbané hrobky.

Smer si určí každý sám

Začiatok príbehu nášho hrdinu je pevne daný, no to, čo sa bude diať ďalej, je len a len na vás. Vy si určíte, ktorým smerom sa vydáte a iba od vás bude záležať, či sa hlavný hrdina vôbec dostane späť domov k láske svojho života.

V samotnej hre sa inak neustále strieda deň a noc a menia sa aj jednotlivé dni. Tých je však v tomto prípade iba šesť, pričom, až na chamtivosť, ktorá absentuje, sú pomenované podľa siedmich smrteľných hriechov. Jeden deň trvá približne sedem a pol minúty a každý jeden deň v týždni je niečím výnimočný.

Každý deň prichádzajú do mestečka rozdielne NPC postavy, čo výrazne ovplyvňuje dianie na hernej mape. Napríklad spomínaného biskupa nájdete cintoríne hneď na začiatku nového týždňa, pričom prípadné bohoslužby sa môžu vykonávať iba počas jeho prítomnosti. Druhý deň zase patrí pani Charm, ktorá zvykne navštevovať miestnu krčmu, no a ten tretí pre zmenu navštevuje dedinu obchodník, od ktorého môžete nakupovať pozemky na pestovanie zeleniny. Ďalej je tu i kultista Snake, vďaka ktorému môžete získať prístup do dungeonu, v piaty deň prichádza na horu čarodejníc Witch Hill inkvizítor a posledný, a teda šiesty deň sa nesie v znamení astrológa,  ktorého nájdete pri majáku situovanom na východnej strane krajiny. V tomto prípade však ide aj o obchodníka predávajúceho nášmu hrdinovi predmety súvisiace s písaním kníh.

Do hry vstupujú aj mnohé ďalšie NPC postavy, ako sú napríklad drevorubač, mlynár, včelár, poľnohospodár, majiteľ majáku, tulák, kapitán, básnik, pastier, kováč a tak podobne. Všetky tieto NPC postavy sú však určitým spôsobom prepojené a ak chcete splniť určitý quest, musíte splniť u niekoho iného ešte ďalšie dva, niekedy aj viac, aby ste sa posunuli ďalej. Možno i z toho dôvodu mi Graveyard Keeper počas hrania nejeden raz pripomínal jednu obrovskú pavučinu.

Dôležitou súčasťou hrateľnosti je crafting a zdokonaľovanie sa v oboroch ako sú anatómia ľudského tela, teológia, písanie kníh, farmárstvo, kováčstvo, opracovávanie dreva, či varenie. Strom technológií je skutočne rozsiahly a ak sa chcete neustále zdokonalovať, musíte získavať farebné body, ktoré sú potrebné na levelovanie. Červené body získavate hlavne za remeselnícke zručnosti, ako napríklad rúbanie stromov, opracovávanie dreva, kameňa alebo uhlia. Zelené sú zase odmenou za všetko, čo sa týka poľnohospodárstva, chovu zvierat, pestovania a zberu úrody. Zrejme najťažšie sa získavajú modré body. K tým sa môžete dostať cez duchovné činnosti, prácu v márnici alebo na cintoríne. Sú tu, samozrejme, aj iné možnosti ako sa zdokonaľovať, no na tie si už musíte prísť sami. Tak či tak,  zvyšovať si level vašej postavy nie je vyložene jednoduché, no to je samo o sebe v poriadku.

Som len hrobár, nič viac nepotrebujem?

Ak by ste si náhodou mysleli, že celá hra bude spočívať iba v zakopávaní zosnulých, poprípade ich pitvaní, potom ste na veľkom omyle. Na vášho hrdinu bude čakať na jeho ceste za vytúženým cieľom obrovské množstvo ďalších úloh. Počítajte s tým, že budete vykonávať už spomínané bohoslužby, variť jedlá, piecť ryby, tvoriť predmety z keramiky, pestovať zeleninu a ovociu, pričom to stále nie je všetko. Rátajte však s tým, že i zdanlivo jednoduché pečenie chleba vyžaduje viac úkonov, než sa môže sprvoti zdať.

Ak totiž budete chcete upiecť chrumkavý chlieb, najprv potrebujete ingrediencie na jeho výrobu. Tými sú, pochopiteľne, pšenica a voda, z ktorých vytvoríte cesto a až potom nasleduje samotný proces pečenia.  Pri tomto úkone sa však nezaobídete bez pece a ani misky, ktorú si zase musíte vytvoriť z hliny a vody.  Pokiaľ by ste pre zmenu dostali chuť na rybu, najskôr si budete musieť uloviť v rybníku. Na to však však v prvom rade potrebujete rybársky prút a takto by sa dalo pokračovať i ďalej. Ku všetkým týmto schopnostiam navyše musíte získať danú technológiu z vášho technologického stromu.

Aby toho nebolo málo, ku akejkoľvek činnosti, vykonávanej v samotnej hre, je potrebná energia, ktorú si dočerpáte buď spánkom, poprípade jedlom, ktoré si sami uvaríte. Avšak počítajte s tým, že aj na spomínanú prípravu jedla potrebujete určitú dávku energie. Ja som osobne najviac využíval posteľ, pretože v tomto smere sa nemusíte nijak zvlášť ponáhľať. Rozhodne však majte na vedomí, že tu neplatí pravidlo, čo som nespravil dnes, spravím zajtra.

Nakoľko je Graveyard Keeper veľmi komplexným titulom, nezabudlo sa ani na nutnosť starať sa o vaše náčinie, s ktorým pracujete. Či už rúbete stromy, dolujete krompáčom kameň, alebo zakopávate zosnulého, všetko vykonávate náradím a všetko má svoju životnosť. Jednotlivé nástroje sa vám časom otupujú, lámu, alebo inak poškodzujú a aby ste mohli pokračovať v započatej práci, budete si ich musieť opravovať. Hra môže trochu klamať svojím vzhľadom, pretože na pohľad vyzerá milo, no v jadre ide o počin, ktorý vám nič nedaruje zadarmo. V tomto prípade naozaj platí porekadlo “bez práce nie sú koláče”.

Odpočívaj v pokoji

Mechaniky a prvky, ktoré som vám načrtol v predošlých riadkoch, tvoria pritom len časť toho, čo Graveyard Keeper naozaj ponúka. Povedzme, že ide o to najhlavnejšie z pohľadu fungovania hry, no záleží iba na vás, ako sa popasujete s úlohou hrobára. Ja som si tento netradičný titul pomerne rýchlo obľúbil a viem, že sa mu budem venovať i naďalej. Pochvalu si zaslúži aj grafická stránka titulu, konkrétne sympatická štylizácia zahalená do pixelartového hávu. Hudobná stránka taktiež nie je na zahodenie, no určite neočakávajte žiadny nadštandard. Ovládanie je pomerne intuitívne a pochopí ho každý, čo platí nakoniec aj o samotnej hrateľnosti, i keď je ako celok naozaj komplexná. Optimalizáciu asi netreba výraznejšie riešiť, titul vám bez problémov pobeží aj na starších a dnes už naozaj menej výkonných konfiguráciách.

Ak patríte medzi fanúšikov rôznych tycoonov, stratégií, simulátorov či titulov, kde zohráva dôležitú úlohu manažment, bezpochyby sa vám zapáči aj Graveyard Keeper. Jeho výhodou je, že disponuje naozaj netradičnou tematikou, nakoľko hier, kde sa budete starať o stredoveký cintorín, naozaj nie je veľa. A hoci nejde o prelomové dielo, ktoré by nejakým spôsobom redefinovalo celý žáner, dá sa povedať, že vývojári zo štúdia Lazy Bear Games odviedli dobrú prácu.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Graveyard Keeper - Hrobárčina, riadna drina
Graveyard Keeper je trochu netradične poňatý simulátor hrobára, ktorý vás dokáže zabaviť svojou náplňou na niekoľko desiatok, ba až stoviek hodín. Ak máte k tomuto žánru kladný vzťah, v tom prípade sa dá iba odporúčať, avšak revolúciu od neho rozhodne nečakajte.
Pozitíva
  • Komplexnosť, herná doba
  • Zaujímavý a netradičný námet
  • Pixelartová grafika
Negatíva
  • Nič pre hráčov s nedostatočnou trpezlivosťou a nedostatkom času
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
96%

Komentuj!

O autorovi

K videohrám som mal pozitívny vzťah už ako 8 ročný chalan, ktorého zaujali TV videohry na žlté cartridge, na ktorých začínalo veľa hráčov. Neskôr som presedlal na PP06 a na 386, pri ktorých som strávil celé dni a hrával známe hry ako Golden Axe, Ugh! a Prehistorik. Tie považujem aj v dnešnej dobe za tie najlepšie. Ku konzolám a najmä k PlayStationu som sa dostal okolo roku 2010, kedy som spoznal Nathana Drakea a jeho príbehy v sérii Uncharted. Medzi moje koníčky patrí hranie videohier, novinky zo sveta IT, fotografovanie a americký futbal. Na prvom mieste je však rodina.

Súvisiace príspevky