Register

A password will be e-mailed to you.

Španielske Nomada Studio bolo sformované v roku 2018 a hneď svojim debutom, titulom Gris, dokázalo hernú obec zaujať. Jeho vývojári neboli žiadnymi nováčikmi v hernom svete, no prestala ich baviť produkcia veľkých titulov, a tak sa vrhli na niečo menšie, no o jedinečnejšie. A keďže Gris dosiahol pekný úspech – cez 3 milióny predaných kópií, štúdio sa mohlo pustiť do svojho druhého titulu, ktorým je Neva.

Recenzovaná verzia: PlayStation 5

Debut GRIS v roku 2018 už na prvý pohľad zaujal krásnym, maľbám podobným vizuálom, no aj príbehom. Teraz sa Nomada Studio vracia s hrou Neva, ktorá stavia na silných stránkach GRISu, avšak výrazne vylepšuje i ostatné oblasti, aby priniesla nádherný a emóciami naplnený príbeh láske, živote, no i strate, ktorá k životu či už chceme alebo nie, patrí.

V hlavnej úlohe hry Neva sa predstavuje Alba, mladá žena spojená s vlčím mláďaťom menom Neva. Ich príbeh začína v momente po stretnutí s tajomnými temnými silami, ktoré ničia krajinu. Spoločne sa vydávajú na cestu cez štyri ročné obdobia, pričom cieľ je asi každému jasný – zničiť spomínanú temnotu a zabezpečiť svetu svetlú budúcnosť. Nečakajte však žiadne dialógy, ani vysvetľovanie, Neva všetko predstaví vďaka vizuálu a tomu, čo sa pred vami udeje. Zatiaľ čo GRIS bol dosť záhadný v rozprávaní svojho príbehu a mnohé aspekty ponechal na interpretáciu, Neva je o niečo priamočiarejšia. Vidíme, ako sa ich vzťah mení, keď Neva vyrastá z mláďaťa na dospelého vlka a zvedavé dieťa sa mení na plnohodnotného spoločníka.

Vzťah medzi Albou a Nevou postupom vpred rastie a mení sa, prostredie, ktorým prechádzajú, zomiera a upadá. Nákaza, ktorá bola predstavená na začiatku, je prítomná počas celej cesty, ktorá sa odohráva cez rôzne ročné obdobia. Ako ročné obdobia postupujú, vidíme, ako je svet stále viac ovplyvňovaný touto nákazou. Tento motív je zrejmou narážkou na klimatickú krízu, ktorú však hra umne kombinuje s nadprirodzenom.

Neva je nádherné audiovizuálne dielo, ktoré však nespadá do kategórie hier, v ktorých sa okrem chodenia a skákania nič nedeje. Popri skúmaní nádherných krajiniek, ktoré autori pripravili, budete musieť aj bojovať. Okrem krásnej vizuálnej stránke vás nejeden raz ohromí aj zvuková stránka. Tá je totiž perfektne zosúladená s dianím na obrazovke a okrem toho, že dopĺňa dianie na obrazovke, prináša mnoho krásnych hudobných motívov, ktoré obstoja aj pri samostatnom počúvaní. Hudba výrazne posilňuje emocionálne momenty príbehu, zintenzívňuje bojové pasáže a rozoznie sa presne vtedy, kedy je to buď potrebné alebo vítané.

Oproti GRISu ide v tomto ohľade o veľké zlepšenie. Súboje sú zábavné, hádanky tak akurát “náročné” a skákačkové pasáže dokazujú, že i dnes je priestor pre nové nápady. Najviac ma dostalo zimné ročné obdobie, ktoré obsahuje mimoriadne pôsobivú skákaciu sekciu. Ide o menšiu výzvu, no už dlho som v skákačke neabsolvoval niečo tak skvelé. Samostatnou kapitolou sú súboje s bossmi, ktoré sú skutočne pôsobivé a dobre navrhnuté.

Bolo by zbytočné nejako obšírne popisovať všetko, čo na vás v Neva čaká, no zhruba päťhodinové dobrodružstvo malého barcelonského štúdia ma nadchlo. Vo výsledku do seba všetko krásne zapadlo a mne je už teraz jasné, že Nomada Studio, ak sa niečo nepokazí, čaká veľmi svetlá budúcnosť. Jediné čo v Neva nenájdete je výzva. Titul ponúka dve možnosti obtiažnosti a i keď neviem ako ľahká je hra v takzvanom “Story” nastavení, no normálna obtiažnosť vás nebude trápiť. Mne to neprekážalo, pretože takto si hra udržala dobré tempo od začiatku po koniec.

Ako už vyplynulo z predošlých riadkov, Neva je vynikajúci počin, ktorý si zaslúži, aby ste mu venovali pozornosť a ideálne si ho aj zahrali. Pre mňa ide o veľké prekvapenie a už teraz viem, že hra bude v mojej top 10 hier za tento rok. Otázkou zostáva, bude v prípade Nomada Studio platiť “do tretice všetko dobré?”. Ja dúfam a verím, že áno…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Neva - Strhujúce dobrodružstvo plné emócií
Neva je fantastické dobrodružstvo plné emócií, ktoré zaujme nielen pôsobivou audiovizuálnou stránkou ale i svojou hrateľnosťou. Po výborne prijatom titule GRIS tak znovu potvrdzuje talent španielskych vývojárov.
Pozitíva
  • Dojemný a emocionálny príbeh
  • Fantastický soundtrack
  • Pôsobivý audiovizuál, famózna pasáž v zimnej kapitole
Negatíva
  • Pre mnohých bude hra veľmi jednoduchá
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!