Register

A password will be e-mailed to you.

Posledný mesiac v kalendárnom roku 2018 sa už pomaly, no isto chýli ku koncu a preto vás opäť vítame pri našej pravidelnej mesačnej rubrike nazvanej Hity mesiaca. Ako už tušíte, dnes sa pozrieme na mesiac december 2018. Stále platí, že pokračujeme v inovovanom formáte, čiže nekvalitným počinom našu pozornosť nevenujeme vôbec a zameriavame sa iba na tie najlepšie hodnotené herné novinky uplynulého mesiaca. V prípade, že neviete po akom počine siahnuť počas vianočných sviatkov, náš sumarizačný článok môže byť pre vás užitočný. 

Na začiatok by bolo opäť vhodné spomenúť, že výsledný rebríček nie je tvorený našou redakciou. Tituly doň totiž vyberáme na základe priemerných hráčskych i recenzentských hodnotení. Takéto druh informácii pritom čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý zbiera celosvetové hodnotenia z najznámejších herných serverov, no a tie následne priemeruje. Informáciami sa však do istej miery iba inšpirujeme, nakoľko sme sa z výsledného sumára rozhodli vyškrtnúť všetky menšie rozšírenia, či DLC, remasterované, prípadne definitívne edície už vydaných titulov, alebo vydania starších počinov na iných platformách. Samozrejme, za predpokladu, že sa nerozhodneme učiniť výnimku.

1. Super Smash Bros. Ultimate (Switch)

Super Mario je na videohernej scéne akousi legendou, ktorej vznik sa datuje do dôb, kedy sa v podstate popularizovalo tradičné hranie hier. Táto milá postavička inštalatéra, ktorý sa snažil zachrániť krásnu princeznú, začínala ako typická platformová skákačka, pričom sa dočkala množstva pokračovaní. Koncept hrania bol v jadre skutočne jednoduchý, no hra vedela aj poriadne potrápiť, či už zložitými skokmi alebo nutnosťou vyhýbať sa rôznym nástrahám. Práve kvôli dlhoročnému pôsobeniu na hernom poli začal Mario v poslednej dobe pomerne úspešne experimentovať. Len minulý rok sme tu mali taktickú bojovú kolaboráciu Nintenda a Ubisoftu, teda Mario + Rabbids Kingdom Battle, ktorého netradičné spracovanie sa tešilo vrúcnemu prijatiu.

Dokonca aj ováciami ovenčené Super Mario Odyssey posúva hranice svojho žánru a v podstate predstavuje to najlepšie, čo platformová zábava v súčasnosti ponúka. Tentokrát si však Mario zabojuje v ringu. Super Smash Bros. Ultimate je dynamická bojová záležitosť, v ktorej môžete hrať za legendárne postavy z Máriovho univerza, no i univerza Final Fantasy, Metal Gear Solid, prípadne Street Fighter. K tomu si môžete prirátať zvučný hudobný sprievod, unikátne bojové útoky pre každú postavu a krásne spracované pozadia jednotlivých arén, ktoré svojou rozmanitosťou a farebnou paletou jednoducho nemajú konkurenciu. Rýchle, zábavne a hlavne jednoduché súboje sú navyše okorenené aj klasickejším príbehovým módom, ktorého dĺžka sa pohybuje okolo dvadsiatich hodín, čo ďaleko prevyšuje žánrové záležitosti. Práve tieto aspekty pomohli Super Smash Bros. Ultimate vyšplhať sa na metascore o hodnote neuveriteľných 93%. Mario si tak do svojho portfólia môže zapísať ďalší veľmi úspešný počin.

2. DUSK (PC)

Pamätáte si ešte časy titulov ako Wolfenstein 3D, DOOM, Quake, DOOM II: Hell on Earth, či Spear of Destiny? Zlaté časy first person strieľačiek, kedy ste rad za radom kosili davy monštier, démonov, či nacistov. Časy, kedy ste nepotrebovali najkvalitnejší príbeh, no podstatná bola rýchla hrateľnosť, vysoká obtiažnosť, množstvo zbraní,  rozvetvené koridorové levely, zábavná streľba do protivníkov, ktorí za sebou zanechávali iba výkriky plné agónie a krvavú kaluž mäsa, no a v neposlednom rade aj skvelý, často metalový, hudobný sprievod. Ak je odpoveď na túto otázku áno, tak pre vás máme dobrú správu, nakoľko DUSK je nostalgickým ohliadnutím sa za starými časmi. Svoju hrateľnosť totiž stavia na úplne identických pilieroch. Vizuálnu stránku neprispôsobuje dnešným štandardom, hrateľnosť sa nesnaží výrazne inovovať, akurát hlavný tvorca a dizajnér David Szymanski pridal do svojho počinu poriadnu dávku kuriozity v podobe pozoruhodných a desivých protivníkov. A čuduj sa svete, ono to všetko funguje veľmi dobre aj dnes. To potvrdzuje aj naša recenzia, no i metascore 90% je veľavravné.

3. Monster Boy and the Cursed Kingdom (PlayStation 4, Xbox One, Switch)

Japonské štúdio Sega odštartovalo svoju sériu s názvom Wonder Boy ešte v roku 1986. Jednalo sa o klasickú 2D plošinovku, ktorá sa však od konkurencie líšila najmä tým, že vás nútila do boja s obskurnými monštrami. Prechádzali ste teda pixelovými levelmi, zvádzali jednoduché súboje s veľkými hadmi, či inými monštrami, pričom skákanie bolo zastúpené v naozaj hojnom počte. Wonder Boy si prešiel množstvom oblastí, keďže sa dočkal až viac ako piatich plnohodnotných titulov. No a prečo to vlastne spomíname? Pretože Monster Boy je vlastne sequel k legendárnej sérii Wonder Boy. Vyvíjalo ho však neznáme štúdio Game Atelier, ktoré si bralo veľkú inšpiráciu z tretieho dielu, ktorý niesol podtitul The Dragon’s Trap. Neoficiálne pokračovanie zaujme krásnou, ručne kreslenou grafikou, ktorá ohúri, či už unikátne spracovaným pozadím alebo pohybmi charakterov. Zhostíte sa pritom úlohy viacerých charakterov, pričom každá postava má unikátne schopnosti, druh levelov i bojový systém. Preto za niektoré viacej riešite logickejšie hádanky, za iné zasa prekonávate obrovské priepasti, no a za niektorých pre zmenu viacej bojujete. Všetko je navyše krásne infantilné, typicky zvláštne, no svojou unikátnosťou vlastne nádherné. Najmä preto si Monster Boy vyslúžil výborné metascore 87%.

4. Gris (PC, Switch)

Všetci veľmi dobre vieme, že videohernú scénu neotvoria iba tradičné akčné, športové, bojové, či iné žánrové tituly. Raz za čas sa totiž objaví počin, ktorý takpovediac vystupuje z davu a líši sa od všetkého, čo ste v daný rok hrali. Gris je práve takouto výnimkou. Stačí si prečítať popis netradičnej hry, ktorý tvrdí, že sa zhostíte úlohy malého dievčatka, ktoré je uväznené vo svojej vlastnej mysli. S ňou musíte prechádzate, bojovať s vlastným smútkom, frustráciou, strachom, pričom cieľom hrdinky menom Gris je dostať sa von zo svojej skľučujúcej mysle. Postupne získava nové schopnosti, ktoré jej pomáhajú prekonávať stále náročnejšie hádanky. Ak Gris niečím ihneď zajme, je to práve jej vizuálna stránka, ktorá má veľmi blízko k obrazovému umeniu. Len ťažko hľadali niečo tak rozmanité, pestré a zároveň unikátne. Hľadať skutočnú výzvu v tomto prípade nie je na mieste. Gris je totiž najmä o emočnom a hĺbavom zážitku, ktorý sa vám dostane pod kožu a pobudne tam ešte poriadne dlhú dobu. Mnohí totiž hlásajú, že ide o najatmosférickejší titul roku 2018. Metascore 83% toto tvrdenie iba potvrdzuje.

5. Ashen (PC, Xbox One)

V prípade, že ste striktní PC hráči, titul Ashen ste v mesiaci december 2018, pravdepodobne, prehliadli. Objavil sa totiž exkluzívne v digitálnom obchod Epic Store a ešte nejakú dobu potrvá, než sa dostane i na Steam. Ohlasy však tvrdia, že ide o pomerne originálny klon Dark Souls. Ovládanie je totiž identické, náročnosť je vysoká, bonfire je nahradený obdobným objektom, samozrejme, môžete si aj vyrábať nové zbrane, brnenia a podobné, pričom tvrdou skúškou vašich hráčskych schopností budú veľkí a surovo nároční bossovia. Nejedná sa však o titul, ktorý by sa iba chcel zviesť na vlne popularite Souls hier, nakoľko do tohto subžánru prichádza s vlastnými prvkami. Prináša totiž zrozumiteľnejší a priamočiarejší príbeh, vizuálna stránka pripomína skôr infantilnú rozprávku, než surový svet plný démonov, no a k tomu vás často sprevádza nejaký udatný bojovník, čím sa súboje stávajú živšími. K tomu môžete preskúmavať rozmanitý svet plný nádherných lokácii a toto všetko je zahalené do mystickej atmosféry, ktorá dodáva Ashenu na výnimočnosti. Najmä preto sa mu podarilo vyšplhať na metascore 83%.

To by už ale bolo z tohtomesačných, vlastne aj tohtoročných, hitov mesiaca naozaj všetko. V prípade, že tak úplne nesúhlasíte s výsledným umiestnením, prípadne vám vo výslednom rebríčku nejakých počin chýba, pokojne vyjadrite svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie. Každopádne vám ešte prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok 2019.

Komentuj!