Register

A password will be e-mailed to you.

Od vydania prvého dielu strategickej akcie Worms uplynulo dlhých 21 rokov. Za túto dobu dokázali autori zo štúdia Team17 vydať okolo dvadsať hier z tejto série. Ako tomu býva, niektoré časti boli lepšie, iné horšie, no všeobecne sa za najlepšie časti považuje buď Worms Armageddon alebo Worms World Party. Za najmenej šťastnú voľbu bol považovaný prechod z 2D do 3D, ktorý spôsobil pomerne značný odliv fanúšikov a ani hodnotenia nezostali na rovnako vysokých číslach. Po pár pokusoch sa Team17 vrátili k 2D prevedeniu, skúšali rôzne novinky a inovácie, až sa dopracovali k novinke menom Worms W.M.D.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Hneď v úvode môžem povedať, že nové pokračovanie tejto kultovej série sa podarilo na jednotku. Je úplne jedno, ktoré vysvetlenie skratky W.M.D sa vám pozdáva viac, či Wonderful Multiplayer Destruction; We’ve Massive Discounts; We Make Devastation; We’ll Make ya Dangerous; Worms. Must. Die.; Well, that’s Me Dead!; Worms in Many Destinations; Walking Mechanised Destruction!; alebo We’re Mighty Dangerous – dôležité je to, že Wormsovia sú späť a v plnej sile. Autori výborne zúročili svoje skúsenosti, odozvu od fanúšikov série a namiešali veľmi kvalitný koktejl, ktorý je skrátka svieži, no “starého známeho” v ňom poznáte bez problému. Poďme však pekne postupne, netreba predbiehať.

01

Väčšinou recenzie začínam príbehom, no v tomto prípade skutočne netreba očakávať žiaden príbeh, o tom Worms nikdy neboli a snáď ani nebudú. Na prvom mieste je zábava, za ňou uletené zbrane a samozrejme humor. To čo Worms W.M.D  ponúkajú je niekoľko režimov pre jedného hráča a multiplayer, ktorý v tejto sérii vždy patril k tomu najdôležitejšiemu. Ako prvé sa zastavím pri singleplayerových režimoch, nemožno ich opomenúť, i keď mi je jasné, že tie budú zaujímať iba minimum hráčov.

Single player zabaví, no pravá sila hry tkvie v multiplayeri

Singleplayer ponúka tréningový režim, kde si osvojíte niekoľko zbraní. Nie je to iba obyčajné strieľanie kade – tade, máte tu terče a najmä časový limit, ktorý vás motivuje k čo najlepšiemu výkonu. Navyše tu vidíte aj najlepší čas na svete, takže ak túžite byť číslo 1 vo svete, máte tú možnosť. Okrem tréningu nechýba ani klasická kampaň, kde v každej misii máte niekoľko úloh rozdelených medzi primárne a sekundárne. Hlavná úloha je takmer vždy likvidácia nepriateľa, no vedľajšie úlohy predstavujú výzvu, ktorá vám nejeden krát zavarí. Nemožno sa tomu čudovať, napriek zábave ide stále o strategickú hru, takže treba používať aj mozog. Alebo náhodu… Keď pokoríte aj kampaň, môžete sa vrhnúť na challenge a bonusové misie, kde máte väčšinou za úlohu pozabíjať protivníkov, no s určitými obmedzeniami. Za plnenie úloh v singleplayerovej časti zbierate body, ktoré vám pomáhajú levelovať. Nejde o nič zásadné, v podstate je vašou obmenou iba odomknutie nových kostýmov, fanfáry, hlasy pre Wormsov či náhrobky. Ide teda o kozmetické bonusy, ktoré nijak neovplyvňujú samotné boje.

Je paradoxom, že multiplayer je tou najdôležitejšou a najzábavnejšou zložkou, no nie je moc o čom písať. Jednoducho si zahráte súboj na život a na smrť (samozrejme virtuálnu) so svojimi kamarátmi, prípadne online proti niekomu neznámemu. Maximálne sa proti sebe môže postaviť až šesť tímov, takže sa dostane na každého. Zábava hry však v hre pre viacerých hráčov dosahuje vrchol a nemožno sa tomu čudovať, veď práve táto zložka hry priniesla tejto sérii slávu.

02

Starý známy, no naučil sa nové veci

Worms W.M.D prinášajú niekoľko noviniek, ktoré na rozdiel od niektorých predošlých pokusov fungujú a sú zábavné. V prvom rade ide o možnosť používať rôzne “vozidlá” v podobe tankov, helikoptér či mecha. Vďaka nim si užijete ešte viac deštrukcie a môžete ich takticky využiť v boji. Helikoptéra vás ľahko presunie na vzdialenejšie miesto, mech zase vďaka hrubej sile ľahko narobí poriadok s vašimi nepriateľmi. Stroje sa ovládajú ľahko a bez problémov sa s nimi dokážete zžiť. Druhou novinkou sú guľometné hniezda a sniperské hniezda. Ich výhody asi nie je potrebné nejako rozpisovať, slúžia presne na to, na čo si myslíte. Poslednou veľkou novinkou sú budovy. Nie, že by v minulých dieloch budovy neboli, no v novinke môžete do budov aj vstúpiť a slúžia najmä ako úkryt pred nepriateľmi. Tieto novinky sú tie najzásadnejšie a treba uznať, že sa autorom podarili.

06

Grafika, zvuky, humor… Všetko je tak, ako má byť

Graficky je nový diel Wormsov taký, ako očakávate. Dvojrozmerné prevedenie červíkom svedčí, hra je plná detailov, ktoré oceníte najmä po priblížení. Wormsovia stále robia zábavné grimasy, majú k dispozícii rôzne kostýmy, všetko je pekne animované, jednoducho sa na Worms W.M.D. pozerá veľmi dobre. Štylizáciu už majú Team17 v malíčku, o tom je zbytočné niečo písať. Niekomu môže trochu vadiť zmenený dizajn samotných červíkov, no ja osobne som s týmto faktom nemal žiaden problém.

04

Zvuky nemajú čím prekvapiť. Hlasy červíkov sú klasické, takže nechýbajú rôzne hlášky, pazvuky, výkriky a a pod. Na obhajobu zase treba poznamenať, že by bolo zbytočné meniť to, čo výborne funguje a mohlo by fanúšikov nahnevať. Melódie v pozadí nie sú nijako výrazné, no to ani nie je potrebné, keďže by to mohlo rušiť červíkov, keďže často prenesú nejakú tu vetičku. Samozrejme nechýba ani slávne Hallelujah, ktoré zaznie pred výbuchom Holy Hand Grenade. Ani po toľkých rokoch sa to nezunuje a osobne si Wormsov bez tohto neviem predstaviť.

Cez to sa vlastne dostávam k humoru, ktorý je pre Wormsov charakteristickým prvkom. Červíky stále perfektne hláškujú, majú po ruke šialené a zábavné zbrane, skrátka nič podstatné nechýba. Samozrejme, všetky hlášky si nevychutnáte ak neovládate angličtinu, no tak to už bohužiaľ býva. Mnoho narážok však spoznáte aj bez angličtiny, takže sa nudiť nebude nikto.

03

Mám pocit, že tu niečo chýba

Je zaujímavé a pre mňa celkom nepochopiteľné, že v hre nie je plnohodnotný editor levelov. Autori musia dobre vedieť, že hráči editor obľubujú a nerozumiem tomu, prečo ho nezakomponovali aj do najnovšieho pokračovania. Možno editor dorazí v nejakej aktualizácii, avšak aktuálne v hre chýba a po považujem za pomerne silný nedostatok. Našťastie ide o jediný šrám na inak výbornej hre.

Keď párty hra, tak Worms W.M.D.

Najnovšie pokračovanie mimoriadne populárne strategickej série je dobrou ukážkou toho, ako koncept starý circa 20 rokov môže fungovať aj po toľkých rokoch. Hoci by to pred vydaním tušil iba málokto, Worms W.M.D sa radia medzi najlepšie časti tejto série. Hra ponúkaj takmer všetko – od zábavy, cez dobre zakomponované novinky až po audiovizuál a mimoriadne návykový multiplayer, no je veľká škoda, že absentuje editor úrovní, ten jediný zráža hodnotenie nižšie. Ak však niekto hľadá kvalitný a zábavný titul pre párty, ten už nemusí, Worms W.M.D sú tou pravou voľbou.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

T17Logo_25thAnniversary

Worms W.M.D - Červíky sú späť!
Worms W.M.D sú trefou do čierneho. Mimoriadne zábavná a návyková hra, ktorá môže rozprúdiť každú párty. Červíky majú čo povedať aj po vyše dvadsiatich rokoch od svojho vzniku. Kto má rád podobné hry, nemal by nových Wormsov minúť, určite pri nich strávi mnoho hodín kvalitnej zábavy,
Pozitíva
  • Humor, grafika, zvuky
  • Fungujúce a zábavné novinky
  • Zábavný multiplayer a aj singleplayer
Negatíva
  • Chýba editor úrovní
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)
90%

Komentuj!