Register

A password will be e-mailed to you.

Konšpiračné teórie bavia každého. Nemusíme im pritom ani veriť, ale niečo nás na nich láka, čo dokazuje aj ich popularita. Je zábavné dávať dokopy kúsky skladačky a hľadať tak nejakú skrytú pravdu a je jedno, či ide o realitu alebo fikciu. V istom zmysle ide akoby o subžáner detektívky. A koho nebaví dobrá detektívka?

Konšpiračné teórie sa pochopiteľne nevyhli ani fiktívnym svetom z literatúry, filmov alebo videohier. V našej novej rubrike sa snažíme dopodrobna analyzovať tie najväčšie herné konšpiračné teórie, takže si nasaďte alobalovú čiapku a môžeme začať! V predošlom dieli sme sa pozreli na sériu Mass Effect a tzv. Teóriu indoktrinácie. Dnes si v stručnosti predstavíme 4 najznámejšie teórie zo sveta Pokémon.

1. Región Kanto bol zdevastovaný ničivou vojnou

Všimli ste si niekedy, že v prvej generácii hier (Red, Green, Blue) je podozrivý nedostatok dospelých mužov? Výnimkou sú zväčša iba vodcovia telocviční, poprípade členovia militaristických organizácii ako Raketový Tím. Vašu postavu vychováva iba matka a vás hlavný rival je taktiež sirota, ktorá žije so svojou sestrou. Rovnako ostatní tréneri, ktorých stretávate, sú väčšinou iba deti.

Vysvetlenie ponúka teória, ktorá tvrdí, že regiónom Kanto otriasla nedávno ničivá vojna, v ktorej prišla o život väčšina mužskej populácie. Táto teória sa opiera najmä o vodcu telocvične vo Vermilion City, poručíka Surgea, ktorý vo svojom preslove tvrdí, že elektrickí pokémoni ho zachránili “počas vojny”. Keďže sa hry odohrávajú vo fiktívnom svete, nemôže ísť o žiadny historický konflikt z nášho sveta.

Táto teória by tiež vysvetľovala, prečo sa vo svete pokémon všetko točí okolo tréningu a boja a prečo aj ten najvzdelanejší pokémonový profesor ako Oak potrebuje deti, aby sa potulovali po svete a zbierali do pokédexov informácie o pokémonoch. Je to jednoducho efektívny spôsob, ako zozbierať alebo overiť informácie stratené počas vojny a zistiť, ktoré druhy pokémonov túto vojnu prežili.

2. Raticate vášho rivala umrel po súboji s vami

Lavender Town v regióne Kanto je ideálnym miestom pre vznik rôznych strašidelných teórii. Môže za to tajomná veža, ktorá slúži ako cintorín pre mŕtvych pokémonov. V prvej generácii hier v tejto veži opäť stretávate svojho hlavného rivala, tentokrát je však niečo inak.

V jeho zostave pokémonov záhadne chýba Raticate – prvý pokémon, ktorého váš rival kedy sám chytil a ktorého proti vám používal v každom súboji takmer od samého začiatku hry. Samozrejme, jeho absencia sa dá vysvetliť jednoducho tým, že ho vymenil za iného pokémona. Existujú však náznaky, že váš rival prišiel do veže len preto, aby tam svojho pokémona pochoval.

V japonských verziách hry sa vás totiž, predtým ako vás napadne, rival spýta, či viete aké to je keď vám umrie pokémon. Váš posledný súboj sa pritom odohral na lodi S.S. Anne. V ňom ste rivala (a jeho Raticatea) porazili a opustili loď tesne pred jej odchodom z prístavu.

Táto teória teda tvrdí, Raticate vášho rivala bol v tomto súboji vážne zranený a keďže loď opustila prístav a nenachádza sa na nej žiadne pokécentrum, Raticate svojim zraneniam podľahol.

3. Pokémon Cubone je osirelé mláďa Kangaskhana

Asi najpravdepodobnejšia teória sa týka zemného pokémona Cubonea a lebky, ktorú nosí na hlave. Pokédex o nej totiž tvrdí, že patrila jeho mŕtvej matke. Smrť jeho matky ho natrvalo poznačila a fakt, že vyrastal ako sirota, má byť tiež dôvodom drsného správania jeho druhého vývojového štádia – Marowaka. Ale čo ak Marowak je až jeho tretie vývojové štádium?

Niektorí hráči tvrdia, že Cubone sa vyvinul z mláďaťa Kangaskhana. Pokémon Kangaskhan je známy tým, že svoje mláďatá nosí na bruchu vo vaku podobnému tomu klokaniemu. Ak sa však pozrieme na toto mláďa mimo vaku, až nápadne pripomína iného pokémona – Cubonea.

cubone

Podľa tejto teórie sa jednoducho mláďa Kangaskhana vyvinie v Cubonea, ak umrie jeho matka a on si na hlavu nasadí jej lebku. Vo svete pokémon sú pritom podobne nezvyčajné spôsoby vývinu relatívne časté. Napríklad Slowpoke sa vyvinie v Slowbra iba ak sa mu do chvosta zakusne ďalší pokémon – Shellder.

4. Ash bol celý čas v kóme

Všimli ste si niekedy, že celý tón seriálu sa výrazne zmenil po tom, ako Asha zasiahol v jednom z prvých dielov blesk? Až do tejto udalosti bol Ashov svet relatívne normálny a realistickejší, než po zvyšok seriálu. Asi najkontroverznejšia teória zo sveta pokémon je tá, ktorá tvrdí, že Ash po tomto zásahu upadol do kómy a väčšina seriálu sa odohráva iba v jeho hlave.

coma

Podľa tejto teórie sa Ash nachádza v nemocnici a jeho kóma mu iba umožňuje “realizovať” svoje fantázie o tom, ako sa stane pokémonovým majstrom. Túto teóriu má potvrdzovať niekoľko vecí.

Raketový Tím sa mení z hrozivej a nebezpečnej organizácie na pomerne komickú zbierku neschopákov. Svet je veľmi jednoduchý a idylický, krajina je bezpečná, neexistujú v nej vojny ani vraždy a väčšina zločinov sa točí iba okolo krádeží pokémonov. V skratke svet, ako ho môže vnímať iba 10 ročné dieťa. 10 ročné dieťa, ktoré môže precestovať niekoľko krajín, vyhrať niekoľko líg a prežiť niekoľko rokov bez toho, aby zostarlo o čo i len jediný deň.

Mimochodom, všimli ste si, že Joy a Jenny, policajtka a sestrička z Ashovho rodného mesta, zároveň z nevysvetliteľných príčin pracujú ako policajtka a sestrička aj v každom ďalšom meste, ktoré Ash navštívi?

mind blown

Komentuj!