Register

A password will be e-mailed to you.

Dva roky ubehli od prvého dielu Project CARS a vývojári zo Slightly Mad Studios nám prinášajú plnohodnotné pokračovanie. Project CARS 2 je pritom ukážkovým príkladom toho, ako sa majú robiť sequely. Vývojári totiž prekonali samých seba a nový diel série je o poznanie lepší než ten predošlý. Vychytali sa neduhy a rozpútali sa hotové pretekárske orgie.

Recenzovaná verzia: Xbox One

Načo chodiť okolo horúcej kaše… Project CARS 2 je výborná záležitosť ak vás náhodou bavil prvý diel, potom by ste si druhý a určite lepší, nemali nechať ujsť. Týmito slovami by sme mohli túto recenziu ukončiť, ale poďme si to rozpísať o niečo podrobnejšie. A začnime hneď od celkovej prezentácie titulu. Už prvý diel sa zameriaval na silný realizmus a Project CARS 2 dotiahol tento aspekt takmer do dokonalosti. Len dynamický model počasia a svetla je jedným slovom úžasný. Nielenže sa stále mení intenzita počasia a s tým napríklad veľkosť vodných kvapiek, snehových vločiek, smer a sila vetra, ale zároveň sa tým prispôsobujú podmienky na trati.

Keď jazdíte po trati, počasie jednoducho cítite. A nielen to. Riadenie vozidla taktiež prešlo určitými zmenami a pôsobí podstatne realistickejšie. Hra vo vás bez problémov dokáže prebudiť pocit, že sedíte v kokpite skutočného pretekárskeho vozidla, nakoľko ovládanie je naozaj citllivé. To síce nemusí brať každý ako pozitívum, ale na druhej strane platí, že ak šoférujete aj v skutočnom živote, autá v Project CARS 2 vám budú pripadať o niečo predvídateľnejšie. Pokiaľ však môžete, určite si zahrajte hru s pripojeným volantom. Oproti klasickému gamepadu je proste neporovnateľný a sadne vám ako uliaty.

Vozový park sa rozšíril o Ferrari, Porsche, Lamborghini a ďalšie ikonické značky, pričom obsahuje približne 180 áut. Ponuka je naozaj dobrá a vybrať si svoje obľúbené auto by pre vás nemalo predstavovať žiadny problém. To si, pochopiteľne, môžete neustále vylepšovať, pričom žiadne vylepšenie nie je iba kozmetické. Dokonca i výber správnych pneumatík do konkrétneho počasia dokáže zlepšiť vaše jazdné vlastnosti, a preto by ste sa nemali vyhýbať ich manuálnemu výberu. Taktiež záleží na tom, či sa pri vylepšovaní auta spoľahnete na zvýšenie maximálnej rýchlosti, alebo uprednostníte lepšie zrýchlenie.

V kariére máte na výber celkovo päť disciplín, v ktorých sa môžete zdokonaľovať. Open-wheels, GT, Prototypes, Rallycross, a Touring cars. Nemusíte sa zameriavať len na jednu cestu, disciplíny môžete kedykoľvek zmeniť podľa vášho uváženia a zamerať sa na inú. Je to možné vďaka 29 motosport typom rozdelených do 6 tierov v už zmienených 5 disciplínach.

Keď začínate kariéru, vyberiete si konkrétne auto zo série ktorá vás zaujíma a hra vám poskytne na výber týmy, ktoré majú voľné miesto pre vaše konkrétne vozidlo. Pokiaľ sa vám v týme nebude páčiť, nezúfajte. Jednoducho sa vráťte k výberu vozidla a zvoľte si iné, poprípade iný tým.

Až začnete vyhrávať viac pretekov v aute konkrétnej značky, začne si vás všímať aj jej výrobca. Vtedy totiž začnete totiž zbierať takzvané Affinity body, ktoré vám umožnia stať sa akýmsi veľvyslancom značky a odomknú sa vám nové preteky so špeciálnymi autami konkrétneho výrobcu. Okrem toho postupom v kariére odomknete aj špeciálne eventy, ktoré sú však dobrovoľné a nemusíte sa ich zúčastniť.

Čo však skutočne oceníte je tvorba vlastných pretekov. Môžete si navoliť z pestrej škály áut, okruhov, počasia, obtiažnosti a všetko nakombinovať tak, ako sa vám ráči. Sneh v púšti za volantom veterána proti moderným pretekárskych autám? Žiadny problém. Fantázii sa medze nekladú. Pokiaľ tými medzami nemyslíte finálny počet kombinácií, ktoré môžete vytvoriť.

Svoj vlastnoručne vytvorený a nakombinovaný pretek navyše môžete aj zdieľať s ostatnými hráčmi. Taktiež vám nič nebráni sa pozrieť čo vytvorili ostatní a vyskúšať si niečo, čo vytvorila komunita. Samozrejmosťou je možnosť vyzvať na ľubovoľnej z týchto tratí svojich kamarátov, či náhodných hráčov, ktorí sú práve online a zmerať si s nimi sily.

Hra taktiež disponuje aj prepracovaným broadcast systémom a vysielanie si môžete upravovať podľa potreby. Máte na výber niekoľko kamier po bokoch trati, kamery vnútri a zvonku vozidla, ako aj kamery v pitstope. Reálne vám nič nebráni predstaviť svetu naozaj profesionálny zážitok, zachytávajúci všetky dôležité okamihy na trati. V skúsených rukách je to nástroj, vďaka ktorému môžete chvíľami ľahko nadobudnúť pocit, že sledujete skutočné preteky.

broadcast

Čo sa týka technickej stránky, tá bola, našťastie, v mojom prípade bezproblémová. Hra sa nezasekávala, bežala plynulo a súčasne si to nevyberalo žiadnu extrémnu daň v podobe zníženej grafickej kvality. To je pri tomto type hier obzvlášť dôležité a celkovo sa dá práca autorov v oblasti optimalizácie pochváliť. Samotný vizuál vás už možno vyložene neohúri, pretože konkurencia taktiež nespí na vavrínoch, ale vydarené efekty v podobe dažďa, či snehu na trati to vynahrádzajú. Je iba škoda, že viac pozornosti nedostalo okolie tratí, ktoré pôsobí jednoducho a chudobne. Na druhej strane, veľkú časť výkonu určite zabral systém, ku ktorému sa presunieme v nasledovných riadkoch.

Naozaj skvelým prvkom je systém LiveTrack 3.0. Ten sa stará o dynamické počasie a fyziku v hre. Až na zopár chybičiek funguje znamenito. V priebehu preteku tak môžete spozorovať zmeny na trati, nakoľko sa na vozovke menia podmienky v závislosti od jazdenia. Ideálna stopa má lepšiu priľnavosť než úseky, ktoré jazdci obchádzajú. Keď sa vrátite na trať po vyjdení na štrk, prinesiete zo sebou neporiadok, ktorý zase priľnavosť znižuje a podobne. Pneumatiky sa opotrebúvajú a ich čiastočky zostávajú na vozovke, čo tiež negatívne vplýva na jazdné vlastnosti. Sú to síce detaily, no s veľkým dopadom na samotné hranie.

Samozrejme, jazdu ovplyvňuje aj vonkajšia teplota, takže počas horúcich slnečných dní bude pretekanie jednoduchšie. V daždi sa zase musíte pripraviť na to, že sa v niektorých úsekoch na trati vytvoria kaluže a prejsť cez ne na plný plyn znamená takmer istú samovraždu. Ak po daždi vykuknú slnečné lúče, mláky sa vysušia, a to všetko sa deje v reálnom čase. Každý jeden pretek tak môže byť jedinečný. Variabilita je vďaka LiveTrack 3.0 výborná, čo nadšenci do motoršportu určite ocenia. Na výber je viac ako pätnásť rozličných variácií počasia, takže si môžete zvoliť azda všetko, po čom piští vaše pretekárske srdce.

Takže si to spolu zhrňme – oproti predchodcovi ponúka Project CARS 2 lepšiu ovládateľnosť, lepšiu, aj keď nie bezchybnú AI, krajšiu grafiku, prepracovanejšiu kampaň, LiveTrack 3.0 a väčšie množstvo áut a tratí. Žiadna stránka hry nestratila oproti pôvodnému titulu na kvalite a celkovo sú vidieť len vylepšenia. Je to skrátka pokračovanie, ktoré stojí za to a vďaka množstvu nových funkcií vo vás dokáže vyvolať pocit, že hráte o niekoľko generácií lepšiu hru. Latka bola skrátka nastavená pomerne vysoko a ak sa v budúcnosti dočkáme tretieho dielu, vývojári to rozhodne nebudú mať jednoduché. Priestor na vylepšenie je tu však vždy…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Project CARS 2 - Pretekárske orgie
Vylepšenia, ktoré prináša Project CARS 2 oproti prvému dielu sú naozaj znateľné. Či už je to jazdný model, dynamika počasia, alebo presvedčivo spracovaná grafická stránka. Ak však patríte k bežným hráčom uprednostňujúcim arkádovejšie tituly typu Need for Speed, potom dajte ruky preč.
Pozitíva
  • Výborne spracované počasie, LiveTrack 3.0
  • Možnosť tvorby vlastných pretekov
  • Realistické ovládanie, skvelý pocit z jazdy
Negatíva
  • Jednoduchšie spracovanie okolia tratí
  • Všetko je ihneď odomknuté, môže hroziť strata motivácie
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!