Register

A password will be e-mailed to you.

Štúdiu Crytek môže mnoho priaznivcov značky Far Cry ďakovať za jej existenciu, pretože prvý diel vznikol práve pod ich taktovkou. Okrem tohto počinu si pozornosť zaslúži aj ich CryEngine a séria Crysis, ktorá najmä svojou grafikou spôsobila pri vydaní prvého dielu v roku 2007 poprask. To síce nie je z produkcie Cryteku všetko, no f2p Warface, hack and slash Ryse: Son of Rome, či VR tituly The Climb a Robinson: The Journey veľa vody v hernom priemysle nenamútili.

fc1O tejto nemeckej spoločnosti je známe, že poriadne nevie, kam chce smerovať. V počiatkoch sa vrhli na vývoj veľkých AAA hier, neskôr prehlásili, že s nimi končia a zamerajú sa na menšie hry a free-to-play tituly. To samozrejme nebol koniec, pretože následne ani tento smer Cryteku nevyhovoval a firma opäť zmenila zameranie, tentokrát na VR hry. Už dlhšie sa však o Cryteku povráva, že je spoločnosť vo veľkých problémoch a jej zamestnanci už niekoľko mesiacov nevideli svoje výplaty. Vedenie firmy preto vydalo tlačovú správu, ktorá celú situáciu objasňuje a zároveň naznačuje, ktorým smerom sa bude Crytek uberať do budúcna.

crysisV prvom rade je potrebné spoločnosť ozdraviť, a to je v prípade Cryteku možné iba tak, že dôjde k zatvoreniu všetkých pobočiek okrem Kievu a centrály vo Frankfurte. Pobočky v Sofii, Budapešti, Istanbule, Soule a Šanghaji končia svoju púť a pripoja sa tak k pobočkám z Veľkej Británie a USA, ktoré boli zatvorené v roku 2014. Podľa tlačovej správy by sa v Kieve a Frankfurte malo pracovať na “najväčších značkách” a CryEngine, ktorý pravdepodobne bude pre budúcnosť celej spoločnosti kľúčový.

ryseŠpekulácie, ktoré začali kolovať internetom tvrdia, že Crytek získal financie od giganta Mail.ru. Ten vraj odkúpil free-to-play strieľačku Warface a jej doposiaľ neoznámené pokračovanie, ktoré je vraj aktuálne vo vývoji. Táto informácia nie je zatiaľ potvrdená, no k oznámeniu odpredaja by malo dôjsť už v januári. Hoci to vraj podľa zamestnancov Cryteku nie je ideálne riešenie, napriek tomu vo firme zostávajú. Jednak je to z dôvodu, že nemecká vláda garantuje pokrytie troch mesačných platov, ak by to nezvládla samotná firma, no taktiež je to z dôvodu, že v Nemecku je nesmierne náročné nájsť prácu na hernej scéne.

robinson-the-journeyUrčite bude zaujímavé sledovať, ako Crytek nakoniec dopadne, no bola by škoda, ak by celé štúdio zaniklo. Hoci im posledné roky veľmi nevychádzali, možno pre nás chystajú nejakú bombu, ktorá nás presvedčí, že Crytek si zaslúži pozornosť.

Komentuj!