Register

A password will be e-mailed to you.

Viacerým českým herným štúdiám sa podarilo vytvoriť hry, ktoré sa stali známymi nielen na domácej hernej scéne, ale aj v zahraničí. Jednou z prvých takýchto hier bol aj prvý diel dnes už legendárnej série Mafia. Možno aj z tohto dôvodu sa v Ingame Studios rozhodli, že ich pripravovaný titul by sa mal zamerať na gangsterov. K tomu sa pokúsili osloviť hráčov vďaka kooperácii v štýle Payday a tých menej spoločensky založených aj nejakou tou kampaňou, do ktorej pridali rogue-like elementy. Zdá sa vám to málo? Nie ste v tom možno jediní, keďže aj samotní vývojári sa rozhodli nalákať hráčov na Chucka Norrisa a viacero ďalších slávnych hollywoodskych hercov. Stačilo to však na to, aby hra zožala úspech? To sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Recenzovaná verzia: PC

Hoci úvodné riadky tejto recenzie znejú pompézne, musím v prvom rade skonštatovať, že titul Crime Boss: Rockay City nie je úplná novinka, keďže hra vyšla už v marci minulého roku, no na PC ako exkluzivita pre Epic Games Store. Aj z tohto dôvodu mnohým z vás tento titul, pravdepodobne, ušiel. Druhým problémom však bol dosť zlý stav hry tesne po vydaní, za čo si vyslúžila poriadne nízke hodnotenia od recenzentov z celého sveta. Aktuálne tak hra dorazila na Steam aj s novým futuristicky ladeným DLC, kvôli ktorému primárne vzniká táto recenzia. Keďže sme túto hru v čase vydania nerecenzovali, bolo by vhodné si ju čo najdetailnejšie rozobrať, aby sme tak mohli zhodnotiť, či sa oplatí si ju s odstupom času zahrať prípadne sa k nej vrátiť.

Crime Boss: Rockay City nás zavedie do fiktívneho amerického mesta Rockay City, v ktorom bujnie kriminalita. Hra sa odohráva v 90. rokoch minulého storočia a tomu sú aj prispôsobené zbrane alebo rôzne technológie. V meste zúri vojna gangov o územia a obchod s ilegálnymi komoditami. Na scénu vstupujete ako relatívny nováčik Travis Baker (Michael Madsen) so svojím rôznorodým tímom, ktorému požičali tváre a hlasy viaceré celebrity (Kim Basinger, Michael Rooker či Danny Glover). Proti vám tak stoja štyri nepriateľské gangy (po poslednom DLC), ktoré opäť vedú ďalšie celebrity (Danny Trejo či Vanilla Ice). A to nie je všetko. Čo by to bolo za mesto, keby nemalo vlastné policajné zložky. Na ich čele stojí šerif Chuck Norris, ktorého hrá ako inak Chuck Norris. Nespomínam si na žiadnu hru, ktorá by mala takéto obsadenie. Takže už zrejme tušíte, že v tom musí byť nejaký háčik.

Všetky tieto celebrity museli stáť vývojárov poriadne veľa peňazí a to väčšinu zo zmienených postáv uvidíte len v niekoľkých krátkych cutscénach. Reálne si tak v hre zahráte len za Madsena, Rookera a vďaka prvému príbehovému rozšíreniu Dragon’s Gold Cup aj za Treja. Vývojári sa takýmto štýlom pokúsili nalákať hráčov na svoj produkt, čo im však veľmi nevyšlo. Tak ako mizerný film nezachránia ani tie najznámejšie hviezdy, rovnako to platí aj pri hre, ktorá ponúka málo obsahu a obsahuje haldy chýb. Od čias prvotného vydania už však uplynul viac ako rok a vývojári tak mali dostatok času, aby svoju hru nejako doladili.

Aby som hru len nehanil, tak musím zhodnotiť, že pri vydaní na Steame urobili viacero krokov, ktorými hráčov a teda prípadných záujemcov o svoj titul dokázali osloviť. V prvom rade výrazne znížili cenu hry, čo už zodpovedá tomu, koľko obsahu hra ponúka. Okrem toho si ešte stále môžete hru zakúpiť aj s ďalšou dodatočnou zľavou, pričom získate aj všetky doteraz vydané DLC vrátane najnovšieho, Cagnali’s Order. Vývojári opravili mnoho chýb v hre, doladili optimalizáciu a doplnili viacero nových misií. Kroky, ktoré vykonali, si teda rozhodne zaslúžia uznanie. A tým svoju prácu neskončili, práve naopak, sľubujú ďalší obsah a opravy. Za čo si zaslúžia náš potlesk.

Poďme si ale v krátkosti povedať, o čom vlastne Crime Boss: Rockay City je. Ako už bolo spomínané, hru si dokážete užiť sólo ale aj vďaka multiplayeru. Obidve zložky hry sú svojím spôsobom prepojené. Vaša postava za splnené misie/ciele v misiách leveluje. Tento postup je zdieľaný medzi kampaňou aj multiplayerom. Za nové levely sa vám tak odomykajú kozmetické predmety, nové zbrane alebo noví členovia gangu. Multiplayer tak predstavujú okamžité misie, ktoré si môžete zahrať s priateľmi alebo prípadne aj s botmi. Svojou nelegálnou činnosťou tak v obidvoch režimoch „zarábate“ peniaze, za ktoré si potom kupujete najmä zbrane či členov gangu.

Kampaň sa nesie v duchu rogue-like hier. Ak vám niekto počas misie zahynie, môžete sa s danou postavou v danej kampani rozlúčiť. Vašou hlavnou postavou je však Travis Baker, ktorý môže taktiež zomrieť, čím sa pre vás kampaň končí. Ako hlavný „hrdina“ vám poskytuje mnoho bonusov, kvôli ktorým sa vám rozhodne oplatí risknúť zobrať ho na nejakú misiu. V kampani máte tak dve fázy: manažment a misie. Vo fáze manažmentu máte pred sebou mapu mesta, na ktorej vidíte, ktoré oblasti mesta ovládate a ako sú na tom ostatné gangy. Okrem toho aj vidíte jednotlivé misie, ktoré máte v daný deň k dispozícii. Na obsadzovanie nepriateľských území potrebujete „vojakov“, ktorých si môžete v tejto fáze nakúpiť.

Z mapy mesta sa môžete presunúť aj k nákupu vybavenia do svojej nehnuteľnosti, ktoré predstavuje v podstate jediný spôsob ako levelovať v kampani. Ide o sekundárnu formu levelovania, za ktorú získavate bonusy len pre kampaň. Keď si zakúpite všetko vybavenie, tak budete môcť už len zlevelovať za dokončenie alebo zbabranie kampane. Rozhranie manažmentu vám však umožňuje aj ovládať svoje impérium, teda predávať nakradnuté komodity, brať si pôžičky alebo prijímať vedľajšie úlohy.

Ak si zvolíte nejakú misiu, môžete si zvoliť, koľko gangstrov na ňu chcete nasadiť. Každý gangster sa môže za deň zúčastniť len jednej misie, okrem šéfa Travis, ktorý môže ísť až na dve. Ciele misií sú rôznorodé, aj keď dosť podobné. Buď sa môžete pripraviť na prestrelky s nepriateľskými gangami alebo mužmi zákona, kedy sa oplatí mať na misii viac členov, alebo na stealth misie, keď vám niekedy vystačí aj jeden gangster. Pointou väčšiny misií je však ukradnúť peniaze alebo všemožné komodity, ktoré musíte dopraviť k únikovému vozidlu. Čím viac misií za deň splníte, tým viac budú policajti na pozore. Preto si musíte čo najlepšie naplánovať, v akom poradí chcete misie plniť. Nesprávne rozhodnutie sa vám niekedy nemusí úplne vyplatiť, keďže herná náročnosť má svoje muchy a pri poslednej úrovni policajného poplachu vám ozbrojené zložky dajú poriadne zatopiť.

Súčasťou kampane sú aj veľké lúpeže, ktoré sú vcelku originálne a niečím špecifické. Sú však často výrazne dlhšie a aj náročnejšie. Často však pred ich zahájením budete musieť splniť niekoľko úloh. Väčšinu z nich si však môžete zahrať aj v multiplayeri vďaka časti Mestské legendy, ktoré si postupne odomykáte a pozostávajú z 3 misií. Najviac ma však nadchli krátke misie v kampani zamerané na niektorého z významných gangstrov. Tie sa vám budú odomykať postupne a postup v nich sa prenáša do ďalších kampaní. Napríklad aj v tomto titule si vďaka ním budete môcť chvíľu zabojovať vo Vietname. Ak si ich však chcete zahrať všetky, budete musieť hrať kampaň niekoľkokrát, čo je však otázne, či sa oplatí.

V priebehu kampane vám leveluju aj jednotliví členovia gangu alebo samotný Travis. Za každý nový level sa im vylepší nejaký bonus, ktorý už majú, a ďalší im pribudne. Jednotlivé bonusy síce pôsobia ako maličkosti, ale môžu výrazne zvýšiť odolnosť postáv alebo dobu, kým si ich nepriatelia alebo kamery všimnú. Napriek tomu však nejde zase až o taký výrazný element v hre, ktorý by mal nejaký extra dopad na samotné misie. Najdôležitejšou vlastnosťou postáv je to, koľkokrát ich môžete počas misie oživiť, kým vám navždy neumrú. Počiatočné lacné postavy môžete oživiť len dvakrát, no neskoršie elitné postavy až šesťkrát, čo sa vám môže vyplatiť pri veľkých lúpežiach alebo na vyšších náročnostiach.

Začínate sa diviť, čo je vlastne na hre také zlé, že ju recenzenti zvozili pod čiernu zem? Nuž, je načase sa pozrieť na to, čo ju zráža k zemi. Ide v prvom rade o akčnú hru, ktorej primárnou zložkou majú byť prestrelky. Tie mi však často pripomínali skôr Moorhuhn. Je úplne jedno, akú zbraň máte v rukách, keďže do nepriateľov len pálite hlava nehlava a je v podstate jedno, kam ich zasiahnete. Celkový pocit zo streľby a jednotlivých zbraní je tak dosť chabý. Škoda. Druhým výrazným problémom je umelá inteligencia, či už spojencov alebo protivníkov. Postavy v hre sa správajú často dosť chaoticky a niekedy sa dokonca zasekávajú na mieste.

Najpodivnejšie to však vyzerá v stealth režime, v ktorom nemá niekedy zmysel sa zakrádať. Pracovník bezpečnostnej služby vás vidí, ako k nemu kráčate so zbraňou, no kým na to zareaguje, tak ho udriete a spútate. Takto si ich postupne ukladáte na jedno miesto, kým nevypnete kamery. V tomto prípade má však stealth režim ešte ďalší dosť nelogický háčik, aj keď asi rozumiem tomu, o čo vývojárom išlo. Stealth misie začínate s tým, že by ste nemali vyvolať poplach, v podstate však ide o to, aby vám civilisti neušli alebo aby ste niekoho nezabili, lebo sa tým automaticky spustí poplach. Problém však spočíva v tom, že “sekuriťákov” môžete omráčiť a spútať, čím ich v podstate eliminujete. No, ak máte zbraň s tlmičom, nesmiete ich zabiť, lebo obdržíte hlášku, že tí zvyšní si všimli, že jeden z nich chýba. A ten, čo ste ho zviazali, ten im nechýba?

Cagnali’s Order

V krátkosti sme si predstavili základnú hru a jej klady a zápory. Poďme sa tak pozrieť, čo do hry prináša najnovšie DLC. To je trochu futuristicky ladené a prináša do hry nový gang, ktorému šéfuje Cagnali. V tomto prípade nejde ani tak o gang, ako o technologickú spoločnosť, ktorá sa snaží ovládnuť mesto pomocou robotov. Chuck Norris s nimi uzavrel dohodu a polícia tak obdržala policajných robotov. Ukázalo sa však, že tí mali skôr políciu nahradiť, aby tak Cagnali získala moc nad mestom. Dané DLC poskytuje samostatnú kampaň, ktorá je však dosť priamočiara. Čaká vás úvodná misia v podobe sna a následne tri klasické nové misie. Tie si môžete zahrať aj prostredníctvom Mestských legiend v multiplayeri.

V kampani vás čaká len tabuľa, ktorá vám poskytne niekoľko nie príliš užitočných informácií o jej aktuálnom priebehu, takže ak si len chcete zahrať nový reálny obsah, zvoľte si radšej Mestské legendy. Tieto misie sú však zamerané najmä na boj a minimálne dve z nich sú pomerne dlhé. Plus ako bonus na ich konci vás čaká aj prvý reálny boss fight. Pôvodne som si myslel, že takto sa bude končiť každý posledný boj s jednotlivými gangmi. Policajní roboti sa vám objavia aj v klasickej kampani. Ak ich budete chcieť eliminovať, budete musieť poraziť Cagnalin gang. Veľmi ťažko sa mi teda hodnotí toto DLC ako celok, keďže neprináša nič extra svetoborné. Nové misie sú aspoň zatiaľ slabšie optimalizované, kampaň je v podstate krátka a celkovo tak obdržíte jednu zbraň, EMP granát a robota do gangu. Najväčším lákadlom sú tak roboti ako členovia ozbrojených zložiek, ktorí poskytujú aspoň trošku odlišný prístup k prestrelkám.

V Crime Boss: Rockay City som strávil skoro 30 hodín, aby som si urobil čo najobjektívnejší názor na tento titul. Hra síce nezačala dobre a v čase vydania by som ju zrejme hodnotil podobne ako väčšina recenzentov. Doteraz v nej môžete nájsť viacero bugov a nedostatkov, no vývojári ju nenechali upadnúť do zabudnutia, ale snažia sa ju vylepšiť, ako sa len dá. Nové DLC je príjemným obohatením hry, kým je ako bezplatný obsah, no zase až toľko noviniek neprináša. Najväčším aktuálnym lákadlom je pomerne nízka cena, keďže aj mnohé dosť málo kvalitné indie hry stoja viac. Dosť ťažko sa mi teda vynáša konečné hodnotenie. Ak máte v obľube tituly ako Payday, táto hra vás, pravdepodobne, dokáže zabaviť. Či už sa jej rozhodnete dať šancu osamote alebo s priateľmi, tak vám aspoň teoreticky má čo ponúknuť. Uvidíme však, čo prinesú vývojári v budúcnosti.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Crime Boss: Rockay City - Druhý dych pre hviezdy
Crime Boss: Rockay City nezačal veľmi šťastne, nedostatok obsahu a mnoho chýb hru potopili, čo vtedy nezachránilo ani hviezdne obsadenie. Vývojári sa však nevzdali a na hre ďalej pracovali a aktuálna marketingová stratégia spojená so znížením ceny a sľubmi do budúcna by mohli prilákať nových hráčov.
Pozitíva
  • Hviezdne obsadenie
  • Výhodná cena
  • Pútavé osobné misie slávnych gangsterov
Negatíva
  • Slabá umelá inteligencia
  • Mizerný pocit zo streľby
  • Rôzne menšie bugy
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!