Register

A password will be e-mailed to you.

ASUS má dobre saturované portfólio produktov, takže si naozaj dokáže vybrať hocikto. Lacnejšie kúsky, všestranný pomocníci, herné mašinky, produkty pre kreatívcov, štýlové notebooky, nič z toho nechýba, a to ani nespomínam ROG divíziu. Dnes sa však pozrieme na notebook, ktorý je primárne určený pre biznis sféru, no bez problémov by mohol patriť aj do kategórie už spomenutých všestranných pomocníkov, nakoľko ExpertBook B5 toho zvládne veľa.

Zhruba pol roka ubehlo od doby, čo som mal k dispozícii notebook ExpertBook B9 OLED, ktorý sa napriek kvalitnému spracovaniu mohol pýšiť nálepkou najľahší 14″ biznis notebook na svete. Jeho lacnejší súrodenec B5 síce nemá z marketingového hľadiska žiadne podobné lákadlo, no napriek tomu stojí za pozornosť. Hoci B5 je v porovnaní s B9 OLED ťažší a nemá OLED panel, pre zmenu však prináša v niektorých konfiguráciách aj dedikovanú grafickú kartu a najmä nižšiu cenu, čo môže pri rozhodovaní zamiešať kartami.

Balenie je, ako už by sme pri ASUSe mohli nazvať zvykom, zamerané na obnoviteľnosť, recyklovanie a čo najmenšiu záťaž pre životné prostredie. To ale neznamená, že by v ňom niečo dôležité chýbalo (ako napríklad pri smartphonoch), takže napájací adaptér je prítomný, i keď má dnes už bežný USB-C konektor a 65W, takže by sa ASUS mohol “vyhovárať”, že také niečo už majú zákazníci doma. Našťastie tomu tak ale nie je. Adaptér sa stará o nabíjanie 63Wh trojčlánkovej Li-ion lítium-polymérovej batérie s dlhou životnosťou, aspoň tak udávajú informácie na produktovej stránke. Priložené fotografie vám dávajú názornú ukážku toho, či si domov prinesiete.

Už prvý pohľad na notebook jasne dáva najavo, že v tomto prípade ide o konzervatívny produkt, čomu je podriadený dizajn. Farba je Star Black, avšak s jemným namodravým nádychom, čo pôsobí pekne, no záleží pod svetelných podmienok, inak sa modrá farba ukázať nemusí. Na tom však nezáleží, nejde o extravagantný kúsok. Dôležitejšie je, že šasi je hliníkové a kvalitne spracované. Nechýba ani certifikácia amerického vojenského štandardu MIL-STD-810H, ktorý môžu obdržať iba mimoriadne odolné zariadenia, ktoré prejdu náročným testom odolnosti, čiže v tomto smere sa nešetrilo. Neduhom je náchylnosť na odtlačky prstov a nečistoty, no s tým výrobcovia bojujú dlhodobo.

V útrobách notebooku sa ukrýva procesor Intel Core i7 (1355U) s grafikou Intel Iris Xe Graphics, 32 GB operačná pamäť (DDR5) a 1 TB SSD disk čo zabezpečuje, že všetko ide pekne plynulo a bez problémov. Netreba zabúdať na prítomnosť NPU jednotky, a teda neurálneho procesingu. V jednoduchosti, ide o umelú inteligenciu, ktorá má v podobnom produkte svoje opodstatnenie, nakoľko sa táto dokáže napríklad počas videohovorov filtrovať napríklad nechcené ruchy omnoho efektívnejšie než tomu bolo doteraz. Využite sa však nájde aj v lepšej optimalizácii spotreby, takže po nabíjačke budete vďaka tomuto pomocníkovi siahať menej často, ako bolo zvykom. Bežne sa mi stalo, že notebook zvládol na jedno nabitie cez 10 hodín, ak som ho netrápil ničím extra náročným, čo je za mňa skvelý výsledok. Pochopiteľne, aj multitasking je lepšie manažovaný – menej zbytočnej záťaže, viac zostávajúcej energie a výkonu na ďalšie procesy, v tomto smere je NPU vítaným prídavkom. Notebook ma počas testovania nenechal v štichu, všetko bez problémov zvládal nech už som mal otvorený prehliadač s desiatkami záložiek, upravoval som fotografie, či skúšal strihať video. Keď už som spomenul umelú inteligenciu – spustiť Copilota možno za pomoci klávesy na to určenej, takže i v tomto smere výrobca išiel technológii naproti. Grafický čip dokáže rozbehnúť aj hry, ale bavíme sa o starších, prípadne menej náročných hrách, no na hranie nie je notebook určený, takže to neberte ako problém.

Veľkou zmenou v porovnaní s B9 OLED je neprítomnosť OLED panelu, B5 dostal do vienka 14.0″, WUXGA (1920 x 1200) displej s pomerom strán 16:10, širokými pozorovacími uhlami, antireflexnou matnou povrchovou úpravou, LED podsvietením, svietivosťou maximálne 300 nitov a 45% pokrytím farebného gamutu NTSC. V zásade ide o veľmi slušný panel, ktorý spĺňa čo výrobca na produktovej stránke deklaruje. Napriek tomu mi prítomnosť “klasického” panelu neprekážala, obzvlášť ak zohľadním, že primárne je notebook určený do kancelárie, prípadne na nejaké biznis stretnutia v kaviarni/reštaurácii a podobne. Niekde sa kvôli stlačeniu cenu nadol muselo ušetriť. Nad displejom je ešte 1080p kamera s IR senzorom a podporou Windows Hello, no a nechýba jej ani mechanická krytka, takže sa naozaj nemusíte obávať nejakého špehovania. Čo sa týka pántov displeja, tak tie umožňujú plne vyklopiť obrazovku, ako možno vidieť na obrázku vyššie.

Klávesnica sa ASUSu podarila. Jednotlivé klávesy majú solídny odpor pri stlačení, čo ja osobne vítam. Ešte viac sa vzpiera zapínacie tlačidlo, a to oceňujem ešte väčšmi, asi nikto nemá rád náhodné stlačenie a s tým spojené nechcené uspanie notebooku. Podsvietenie je iba jednostupňové, no nevidím v tom nejakú prekážku, svietivosť mi prišla dostatočná a rovnomerná. Numerické klávesy 1 až 4 majú okolo seba aj svetelný lem. Jediná vec, ktorá mne osobne chýba je plnohodnotný numerický blok vpravo, no, samozrejme, je mi jasné, že by sa sem nezmestil. Je však škoda, že ho nejde zapnúť aspoň na touchpade ako v prípade modelu B9 OLED, je to lepšie ako nič. Keď už spomínam touchpad, ten je dostatočne rozmerný, pracuje sa s ním pohodlne a za dobu testovania som nezaznamenal žiadne vynechávanie či nesprávnu detekciu. NFC čítačku ako v prípade drahšieho súrodenca by ste tu však hľadali márne.

Ani konektivita a výbava I/O portov sa nemá za čo hanbiť. Bezdrôtovú komunikáciu obstaráva Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3. Nie sú to najnovšie štandardy, no plne dostačujúce. Porty na notebooku sú 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x Thunderbolt 4 Type-C, 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x 3.5mm kombinovaný audio jack, 1x RJ45 port a pre firmy zaujímavý slot na smart karty. Väčšina je sústredená vpravo, naľavo je iba RJ45 a port pre smart karty. Osobne by som uvítal aj čítačku SD/microSD kariet, no tá, bohužiaľ, prítomná nie je. Niektoré konfigurácie môžu mať aj slot pre NanoSIM karty, no to nebol prípad mnou testovaného kúsku.

ASUS ExpertBook B5 je zaujímavý kúsok v portfóliu taiwanského výrobcu. Má pomerne agresívnu cenovku, pričom ak niekto hľadá dostatočne výkonný a dobre spracovaný notebook prevažne na prácu, v prípade modelu B5 nešliapne vedľa. ASUS aj v prípade tohto kúsku namixoval jednotlivé prvky veľmi umne, výsledkom čoho je zaujímavý notebook, a hoci je cielený primárne na biznis sféru, nevidím prekážku v tom, aby sa využíval aj na iné činnosti.

ASUS ExpertBook B5 - Viac ako biznismen
Ak je pre niekoho ExpertBook B9 OLED drahý, no hľadá kvalitne spracovaný notebook určený primárne na prácu, lacnejšia novinka v podobe modelu ExpertBook B5 odvedie napriek niekoľkým kompromisom rovnako skvelú prácu.
Pozitíva
  • Kvalitné šasi, dostatok výkonu
  • Komplexná I/O portová výbava
  • Solídny zobrazovací panel (hoc nejde o OLED), cenovka, výdrž na jedno nabitie
Negatíva
  • Náchylnosť na odtlačky prstov
  • Chýba čítačka pamäťových kariet
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!