Register

A password will be e-mailed to you.

Masívna a údajne posledná expanzia na populárnu online strieľačku Destiny 2 od Bungie, ktorá má uzatvárať ságu Svetla a Temnoty, dostáva zberateľskú edíciu. Ako sme si v sľúbili v našom preview, ešte pred vydaním si ju ideme rozbaliť.

Problematický vývoj a situácia v slávnom štúdiu Bungie spôsobila, že sa dátum vydania The Final Shape presunul z februára na jún. Ak sa v dianí hry Destiny 2 orientujete, určite viete, že expanzia by mala byť už od včera večera konečne stiahnuteľná a hrateľná. Asi najväčší nápor hráčov a najhorší stav stability serverov v histórii značky však znamená, že si ju veľmi nezahráte. My sa ju snažíme prechádzať kúsok po kúsku a recenzia je už na ceste. Kým čakáme na opravy na pozadí hry, môžeme sa spolu pozrieť na masívny box s expanziou, ktorý tieto štartovné bolesti isto zmiernia.

Krabica je vyrobená z rovnako kvalitného vyhladeného materiálu, ako pri poslednej expanzii Lightfall a rovnako je zabalená v ochrannej vrstve s artom hry. Ukazuje nám logo, ktoré nás bude sprevádzať tento rok, ako aj našu obľúbenú planétu The Traveler s už otvoreným portálom, do ktorého v príbehu po desiatich rokoch konečne fyzicky vstupujeme.

Ak ste fanúšik prvého Destiny (ktorá je z môjho pohľadu napriek už nulovej podpore stále lepšou hrou ako Destiny 2), táto kolektorka bude pre vás dar z neba. Vnútro krabice je lemované naozaj kvalitným umeleckým zátiším pôvodnej veže, potlače s logom frakcie Vanguard sú ostré a z pekného materiálu a v tomto tvorcovia rozhodne nešetrili, z balenia naozaj srší cit pre detail.

Predmety vnútri edície sú rovnako kvalitné, ako prvá vám do rúk vypadne knižka Collectio Autographorum. Je zhotovená z kože, knihy s takýmto viazaním v kníhkupectve bežne nezoženiete, a aj logo je lesklé a pozlátené, kniha má na sebe rôzne rytiny a ornamenty. Knižka je akoby darček od obyvateľov posledného mesta na Zemi, ktoré práve ide čeliť útoku čiernej flotily.

Obsahuje množstvo nalepených fotiek, textov zachytávajúcich spomienky na predošlé dobrodružstvá napísané bývalými spolubojovníkmi a znovu, ak máte so sériou nejakú históriu, odkazy vás chytia za srdce. V knižke je komicky odložený balíček s množstvom kupónov, ktoré viete vymeniť za štipľavý ramen, čo je obľúbený pokrm v hre a je na neho množstvo odkazov. Samostatná sekcia je venovaná odkazom a kresbám od detí, ktoré vám fandia ako superhrdinovi a odkazujú vám, aby ste nepriateľovi nakopali zadok.

Nebola by to tá pravá kolektorka pre Destiny, ak by neobsahovala lorebook a rôzne telegramy či listy. V druhej sekcii tejto edície sa nachádzajú odmeny pre hráčov, ktorí radi zachádzajú hlbšie do príbehu. Táto knižka je robená v štýle akéhosi súboru, ale opäť tu vidno neskutočný zmysel pre detail. Ako vidíte, knižku musíte pre otvorenie pracne rozviazať.

V prvom rade tu nájdeme peknú nášivku s logom portálu do Travelera. V denníku Entelechy sa samozrejme nachádza masívne množstvo doplnkového príbehového textu, a opäť je napísaný neskutočne krypticky. Obsahuje napríklad aj labyrint, ktorý keď vyriešite klasicky ceruzkou, z riešenia uvidíte kód na emblém do hry. Celý text už bol medzitým detailne zanalyzovaný a rozlúštený komunitou a takýchto kódov našla komunita celkovo 4 a tieto si vie hocikto aplikovať voľne. Na kartičke Flair je však unikátny kód, ktorý patrí len vlastníkovi kolektorky a tento emblém majú jedine oni. Zvyšné štyri si viete aplikovať, keď navštívite stránku bungie.net a príhlasite sa so svojím účtom:

Výkladnou skriňou tejto edície je samozrejme fyzická soška veže, originálnej sociálnej zóny z Destiny 1, kam sa budeme vracať v príbehu The Final Shape. Ako masívny fanúšik prvého Destiny, samozrejme, nie som nevďačný, avšak tu vidím tie najväčšie nedostatky. Veža je vyrobená jednofarebne z postriebreného plastu, ktorý pôsobí veľmi lacným dojmom. Objekty na vrchu veže mohli byť spracované o čosi detailnejšie. Tie základné lokácie tam sú, pracovňa a observatórium Speakera naľavo, vault a postmaster sekcia v strede, pamätný strom a hangár, všetko sedí, avšak nekorešponduje so zmyslom pre detail vo zvyšku kolektorky.

Čo poteší, je možnosť vežu nabiť cez priložený USB kábel a rozsvietiť ju. Vtedy sa dá pustiť do módu číslo jedna, ten najprv cez celkom zvučný reproduktor pustí originálnu znelku série Destiny, z ktorej naskakuje husia koža. Potom sa prepne do ambientného režimu, počujete donekonečna spievať vtáčiky a ruch života na veži, pristávajúce lietadlá a obyvateľov vykonávajúcich svoju prácu. Je to veľmi pekný detail a je skvelé si to len tak pustiť do pozadia. Opäť, ak ste hrali pôvodnú hru, budete celú audiostopu veľmi dobre poznať.

Druhý mód vám umožní zobrať priložené sošky postáv Vanguardu, a to Ikora Rey a Commander Zavala. Tie viete buď samostatne alebo spolu položiť na hlavnú platformu veže a postavy vám začnú rozprávať prednahraté hlášky. Podobne ako vo všetkých fyzických predmetoch v sérii Destiny s nejakou audiozložkou, nahratých monológov je žalostne málo, ale potešia. Tretia postavička už zosnulého Hunter Vanguarda Cayde-6 vám bude v balení chýbať. Naštastie, sa vo veži nachádza tajná sekcia, v ktorej je odložený. Prezrádzať spôsob ako ju odomknúť nebudem, pre prípad, že by ste si chceli kolektorku ešte objednať, ale opäť, veľmi pekný detail.

V piatok, 7. júna 2024 prichádza po príbehovej časti expanzie posledný raid menom Salvation’s Edge, kde si to váš šesťčlenný tím skúsi rozdať s hlavným antagonistom The Witness. Ako vždy, pôjde o najväčšiu udalosť v hre počas celého roka. Contest mód, teda prvá verzia raidu so zvýšenou náročnosťou, bude trvať opäť 48 hodín a samozrejme sa opäť rozbehnú preteky, ktorý z top klanov dokáže skompletizovať raid prvý a získať posledný víťazný opasok od Bungie. My sa do pretekov zapojíme, prví, pravdepodobne neskončíme, ale pokúsime sa raid skompletizovať čo najskôr, nakoľko je významným komponentom v recenzovaní expanzie ako takej.

Destiny 2: The Final Shape, posledná expanzia z desaťročnej ságy je teda vonku a naša recenzia príde čoskoro.

Komentuj!