Register

A password will be e-mailed to you.

Minulý týždeň sa začali od médií a rôznych tvorcov či influencerov objavovať fotografie a unboxing videa prémiového ovládača DualSense Edge určeného primárne pre PlayStation 5. Je dobre známe, že už pôvodný DualSense je skvelým ovládačom a patrí medzi to najlepšie na trhu, hoci sa objavili problémy so stick driftom (tieto problémy však majú aj produkty od konkurencie, prípadne Nintendo Switch). V PlayStatione sa však rozhodli pôvodný model ešte vylepšiť, aby uspokojili požiadavky náročnejších a profesionálnych hráčov, ktorí pre zlepšenie svojho výkonu predsa len potrebovali i čosi navyše.

A tak vznikol DualSense Edge, ovládač s cenovkou takmer 250€. To je v porovnaní s ovládačom Xbox Elite Series 2 podstatne vyššia suma, obzvlášť ak zoberieme do úvahy, že niektoré e-shopy ponúkajú tento ovládač lacnejšie než je jeho odporúčaná predajná cena. Skrátka, môžete ho kúpiť od približne 140€, čo je veľký cenový rozdiel. Treba však brať do úvahy, že mu chýbajú vychytávky ako napríklad haptická odozva či adaptívne triggery, ktoré vedia zážitok z hry naozaj posunúť na novú úroveň, ak ich teda vývojári správne využijú.

Nebudeme však porovnávať tieto ovládače, toto nie je recenzia. Tie sa ale už začali pomaly objavovať, takže sa môžeme pozrieť na to, či sa podľa nich oplatí, prípadne neoplatí do tohto kúsku investovať. Jednoznačne sa však internetom šíri názor, že PlayStation divízia aj na prvý pokus vytvorila skvelý profesionálny ovládač, hoci sa to nezaobišlo bez nedostatkov.

V prvom rade si prejdime pozitíva. Ovládač pôsobí skvelým dojmom a ak ste si zvykli na klasický DualSense, budete sa hneď cítiť ako doma. Váha je oproti štandardnému prevedeniu vyššia (280 gramov oproti 326 gramom), ale nie tak, aby to prekážalo. Chválené sú možnosti prispôsobenia, vymeniteľné klobúčiky analógov, možnosť celkovej výmeny modulu analógovej páčky (nový modul sa predáva za 25€) a jej jednoduchosť, alebo možnosť nastaviť dráhu chodu triggerov v troch polohách. Keď už spomínam triggery, na nich je po novom textúra tvorená klasickými PlayStation Icons znakmi, čo zabezpečuje lepšiu priľnavosť prstov a menšie riziko ich skĺznutia z R2/L2. Pre niekoho nepodstatné, pre hráčov ktorým sa potia ruky však vítané vylepšenie. Novinkou sú zadné tlačidlá, respektíve pádla, ktoré klasický DualSense neponúka. Recenzenti si ich pochvaľujú, rovnako aj softwarové možnosti, ktoré dávajú priestor na namapovanie/premapovanie tlačidiel, nastaviť mŕtve zóny analógov a triggerov, intenzitu vibrácií či spätnej väzby na triggeroch. Okrem toho môžete do ovládača uložiť 4 profily (vytvoriť možno i viacero, no nahrané môžu byť iba štyri), ktoré si nastavíte podľa svojich preferencií, vďaka čomu budete môcť veľmi rýchlo zmeniť nastavenia prispôsobené pretekárskej hre povedzme na strieľačku.

Recenzentom sa páči i pribalené pevné puzdro, v ktorom sa ovládač prenáša spolu s kompletným príslušenstvom, dokonca je v ňom miesto aj na náhradný modul analógovej páčky, ktorý je však nutno zakúpiť separátne. Ovládač navyše možno priamo v puzdre nabíjať, čo sa môže hodiť. Samozrejmosťou je podpora pre nabíjanie v dockovacej stanici ako v prípade klasického DualSense ovládača. Opomenúť nemožno opletaný kábel ak by niekto potreboval alebo preferoval hranie skrz kábel. Dôležitejšie než samotný kábel je jeho príslušenstvo v podobe zámku, ktorý zabezpečí, že kábel z ovládača nevypadne a ani ho omylom nevytrhnete. Pre zmenu ale môžete strnúť z poličky konzolu, takže opatrne, obzvlášť ak by ste mali kábel zapojený do niektorého z USB portov na zadnej strane PS5.

Prejdime teraz na nedostatky, keďže ovládač nie je dokonalý. Azda v každom teste padlo čo-to k cenovke, ktorá je naozaj vysoká. Nejde však o produkt pre každého, väčšine bude postačovať štandardný model ovládača. Výhrady sa spájajú aj s prednou časťou okolo analógových páčok, keďže tá je v tomto prípade lesklá. Hoci na prvý pohľad vyzerá pekne, takmer okamžite sa zašpiní a sú na nej odtlačky, čo vizuálny dojem ihneď pokazí.

Najväčším mínusom je však batéria. K dispozícii je viacej funkcii, takže vo väčšine prípadov je výdrž kratšia než u klasického variantu ovládača, čo zamrzí. The Verge poukazuje aj na skutočnosť, že analógy využívajú rovnakú technológiu ako štandardný DualSense, takže ak sú páčky náchylné na driftovanie u základného modelu, časom sa to asi stane aj v prípade Edge variantu ovládača. Zatiaľ sa neoplatí kupovať ovládač ani v prípade ak ste výhradne PC hráč, keďže ovládač je aktuálne rozpoznaný ako klasický DualSense a tým pádom nie je možné využívať jeho bonusové funkcie.

Ako možno z recenzií vidieť, DualSense Edge je vydarený ovládač, ktorý môže ešte viac zlepšiť a prehĺbiť zážitok z hrania. Má svoje muchy, ostatne ako všetko.

Na záver som si ešte nechal niečo z môjho pohľadu, no neberte to ako verdikt a ani hodnotenie tohto produktu, nakoľko s ním nemám osobnú skúsenosť. Ak máte chuť prečítať si nejaké tuzemské verdikty, kolegovia napríklad zo Sectoru a Gamesite pre vás pripravili test tohto kúsku. Pochopiteľne, i české redakcie priniesli svoje recenzie, no to teraz nie je podstatné. Za seba odporúčam prečítať si test The Verge (úplne prvý odkaz v tomto článku, no pre istotu pripájam odkaz i sem), ktorý je naozaj podrobný a sprevádzaný kvalitnými a prehľadnými fotografiami, na čo sa väčšina redakcií, bohužiaľ, vykašľala.

Keď bol ovládač predstavený, zaujal ma. K PlayStation 4 vzniklo množstvo “Pro” ovládačov, no ani jeden priamo od PlayStationu. Všetko boli licencované kúsky, spoločnosť Sony ponúkla iba pripojiteľné tlačidlá pre svoj DualShock 4 a mnoho hráčov by určite potešilo, ak by niečo obdobné vzniklo aj pre DualSense. Existencia DualSense Edge ovládača však asi naznačuje, že sa nedočkáme. V každom prípade, i mňa zarazila cena ovládača, hoci som bral do úvahy, že ide o kúsok určený predovšetkým kompetitívnym hráčom, prípadne profesionálom na e-sport. Ak však niečo stojí polovicu štartovacej ceny samotnej PlayStation 5 (v prípade digitálnej verzie dokonca viac než polovicu), musí to byť niečo extra, no nie?

A vyzerá to tak, že i je. Všetky bonusy a vlastnosti nad rámec štandardného DualSense ovládača vyzerajú skvelo. Páči sa mi, že dizajnéri ešte viac zladili ovládač s PlayStation 5, keďže pridali už spomínanú a nie veľmi chválenú lesklú časť okolo analógov, keďže i samotná konzola má uprostred lesklý plast. Pochopiteľne, s tým sa spája náchylnosť na nečistotu, no jednotný dizajnový jazyk oceňujem. Zachovanie bielo-čiernej kombinácie muselo byť, dosť bolo nudnej čiernej, hoci zástancov “pohrebného imidžu” je viac než dosť. Zaujala ma i prepracovaná dotyková plocha a čierne tlačidlá miesto bielych, v tomto smere je Edge naozaj pohľadným kúskom. Čierno-biela kombinácia je jednoducho nesmrteľná a nadčasová. Páči sa mi aj puzdro, ktoré je jednoduché a elegantné, navyše umožňuje nabíjať Edge priamo v ňom a i prenos jeho kompletného príslušenstva, nielen teda samotného ovládača.

Nakoľko som majiteľom ovládača Razej Raiju Tournament Edition pre PS4, nepotešilo ma, že DualSense Edge má okrem Fn tlačidiel iba 2 tlačidlá navyše. Nie, nepotrebujem mať vzadu štyri ako na Xbox Elite ovládači, ak by boli ďalšie dve na hornej strane vedľa L1/L2 a R1/R2, určite by neboli na škodu. Napríklad ja som si na ne namapoval Share a Options. V prípade PS5 by to u mňa boli Create a Options tlačidlá, ktoré by som tak mal vždy po ruke. To ale možné nie je, no ani v dvoch tlačidlách nevidím problém. Možno časom pribudne možnosť namapovať na Fn tlačidlá hocičo, no to ukáže až čas.

Nechcem sa vyjadrovať k softwaru, nastaveniam a ani iným novinkám Edge ovládača, keďže by to neboli reálne skúsenosti. I tak ale oceňujem, že sú možnosti prispôsobenia tak rozmanité, pričom sa nezabudlo ani na intuitívnosť a jednoduchosť nastavovania. Pochopiteľne, ak si niekto bude chcieť nastaviť profily a mŕtve zóny do najmenších detailov, bude musieť stráviť ladením nejaký ten čas. Dizajnéri však urobili všetko pre to, aby s tým nemal nikto problém, navyše bude časom určite internet plný rôznych tipov a návodov pre konkrétne hry či žánre.

Celkom ma však zaujíma situácia spojená s výdržou batérie, ktorú väčšina považuje za problém už pri štandardnom variante ovládača. Naozaj niekomu nestačí 9-10 hodinová výdrž na jedno nabitie? Chápem, že niektoré ovládače vydržia viac (no nemajú v sebe technológie DualSensu) a ak je niekto chorý a strávi pri hraní väčšinu času maródky, no takéto hodnoty predsa nemôžu byť prekážkou. Ak by bola výdrž dve hodiny, potom by to bol naozaj problém. Ak však niekto počas bežných dní strávi viac ako tretinu dňa hraním vkuse, niečo asi nie je v poriadku. Áno, reč je o klasickom DualSense ovládači, Edge je na tom v niektorých prípadoch horšie, no napríklad mne osobne by aj tých 6 hodín stačilo. A to hry recenzujem, čiže im v takom prípade musím venovať viac času.

Aby sme sa nepochopili zle, slabšiu výdrž neobhajujem, neteší ma a tiež by som ju zaradil do mínusov keďže v porovnaní s lacnejším modelom v globále klesla, no nevidím v tom taký veľký problém. Som ale rád, že dizajnéri nesiahli po tužkových batériách ako v prípade Xboxu, no vyššia kapacita batérie by predsa len bodla, navyše ak je na ňu v tele ovládača priestor (pri klasickom DualSense je miesto na batériu s vyššou kapacitou, pri Edge je to zatiaľ otázne). Našťastie existuje riešenie, hoci nie priamo od Sony, avšak alternatívnych batérií s vyššou kapacitou je plný internet. Na kompetitívne hry i e-sport sa i tak stále preferuje káblové pripojenie, ktoré je rýchle, nehrozí u neho rušenie a ani výpadky, ak je teda kábel a port v poriadku, čiže pre túto cieľovku ani výdrž nebude problémom.

DualSense Edge ale nie ovládač pre všetkých, to si treba uvedomiť v prvom rade. Bežný hráč neocení všetky jeho funkcie a bude hľadať, vzhľadom na cenu, najmä nedostatky. Ako vidno z takmer všetkých testov, ovládač je chválený, ide o kvalitné príslušenstvo. Navyše, ak si skúsite Edge, asi sa vám už nebude chcieť vrátiť k štandardnému variantu.

Ja si myslím, že vzhľadom na veľký cenový rozdiel medzi základným a Edge variantom zostáva priestor na minimálne ešte jeden model DualSense ovládača. Nie, Sony ho podľa mňa určite nechystá, no ak by povedzme za 100-120€ bol k dispozícii variant, ktorý by nad rámec štandardného ovládača umožnil iba výmenu analógových modulov, nebodaj by ponúkol aj zámok dráhy triggerov, išlo by o veľmi zaujímavý kúsok. Väčšina totiž nepotrebuje dodatočné tlačidlá, ani možnosť priraďovať ovládaču herné profily či premapovať jednotlivé tlačidlá na iné. Ak by ste však v prípade driftujúceho analógu mohli vymeniť iba problémovú časť a nie celý ovládač, bolo by to vítané a aj ekologické, keďže ekológia je aktuálne v kurze.

Pokiaľ niekto hľadá “Pro” ovládač k PlayStation 5 a cena pre neho nie je problém, myslím si, že nákupom DualSense Edge ovládača neurobí chybu. Ostatne, toto je jediný ovládač tohto druhu priamo od Sony a mnoho alternatív ani nejestvuje. Máme tu SCUF Reflex/Reflex Pro/Reflex FPS s cenami od 219.99€/249.99€/279.99€ a Razer, ktorý nedávno predstavil Wolverine V2 Pro. Ten u nás majú obchody v ponuke PGS či Alza za približne 300€, hoci ani v jednom prípade nie je skladom. Ak však bude mať problémy ako mnou vlastnený a už spomínaný Raiju Tournament Edition alebo jeho drahší brat Raiju Ultimate, potom radšej ruky preč. Navyše, za vyššiu cenu tu nenájdete žiadne vibrácie (tým myslím naozaj žiadne, ani základne vibrovanie, nie to ešte haptiku), adaptívne triggery a dokonca s ovládačom nejde zapnúť konzolu, musíte tak urobiť ručne. Zabudnúť ale nemožno ani na AimControllers či TCP, no v týchto prípadoch si ovládač skôr zostavujete, než vyberáte hotový kúsok. Časom asi dorazia ďalšie alternatívy, no to je budúcnosť.

Ak ste sa dopracovali až sem a budete hľadať odpoveď na otázku či ovládač kúpiť, prípadne nekúpiť, sklamem vás. Žiaden ortieľ a ani odporúčanie nepadne, nie na základe toho, čo som si niekde prečítal či pozrel, to by bolo neférové. Viete aké má ovládač pozitíva i negatíva, no v prvom rade si je nutné uvedomiť ako veľmi pridanú hodnotu DualSense Edge dokážete zužitkovať. Ak denno-denne trávite čas v kompetitívnych hrách, potom vám, pravdepodobne, pomôže k lepším výkonom a investícia tým pádom nebude márna. Ak ale konzolu zapínate raz týždenne na dve-tri hodiny, potom asi nie je nutné, aby ste vlastnili ovládač za 240€, nech už vyzerá akokoľvek dobre. Pokiaľ sa chystáte si ovládač zadovážiť, určite budeme radi za vaše dojmy, postrehy či hodnotenie v komentároch. Pevne však dúfam, že ak si ovládač zakúpite, bude vám robiť radosť a prinesie vám to, čo ste od neho očakávali.

Komentuj!