Register

A password will be e-mailed to you.

To, že produkcia videohier je najmä v USA a iných zahraničných krajinách na úplne inej úrovni ako v tuzemsku je jasné asi každému, kto za život prešiel aspoň zopár hier. Väčší trh znamená väčšie zisky a tým pádom aj niekoľkonásobne honosnejšie rozpočty pre projekty renomovaných štúdií ako napríklad Rockstar Games, Naughty Dog alebo FromSoftware. Ako je však na tom úroveň jednotlivých vývojárskych jednotlivcov? Spoločnosť SkillValue zozbierala dáta z Európy i Ameriky, pričom prvé priečky vás dozaista prekvapia. 

Je tomu skutočne tak a nejedná sa o žiadne hypotézy, prípadne domnienky. Slovenskí a českí vývojári patria medzi špičku tabuľky na základe údajov, ktoré zozbieral SkillValue. Podľa dostupných štatistík sa nachádzame na úplnom vrchole s pomyselným skóre sto percent, pričom naši českí susedia sú v tesnom závese s výsledným skóre 93.38%. Bronzová priečka patrí Maďarsku a tá štvrtá zasa Poľsku. Na základe testovania jednotlivých krajín vysvitlo, že slovenskí IT špecialisti aktívne využívajú moderné technológie, ktoré nepôsobia spiatočnícky a v podstate inovujú toto odvetvie pracovnej činnosti. Nestrácajú sa ani v zložitejších alebo nových, neočakávaných problémoch, práve naopak, nakoľko sú očividne plne pripravení ich riešiť.

Samozrejme, nikto nevyvracia fakt, že krajiny ako USA, Francúzsko, Rusko, prípadne aj Veľká Británia disponujú omnoho väčšími možnosťami, v konkrétnej oblasti skúsenejšími pracovníkmi, avšak zahraničný článok jasne tvrdí, že práve to je aj určitým spôsobom ich problémom. Mnohí z IT pracovníkov totiž využíva zastaralé metódy, programy a techniky, no u nás na Slovensku a blízkych krajinách zažíva odvetvie istým spôsobom oneskorene obrovský rozmach a zároveň aj dopyt po službách tohto druhu. A keďže sme naskočili na tento moderný a pokrokový vlak oproti ďalším oblastiam pomerne neskoro, naši vývojári, či iní experti pre informačné technológie sa nezaoberajú starými softvérmi, teda využívajú výhradne najmodernejšie výdobytky.

Účelom článku teda nie je dehonestovať zahraničných programátorov, avšak viac-menej poukázať, že spadajú skôr do takzvaných starých IT krajín, práve kvôli dlhoročnej histórií a určitému zavedeniu stálych metód, ktoré sa príliš nevyvíjajú a nemenia. Naši špecialisti boli testovaní v rôznych sférach, či už sa jednalo o programovanie, prípadne riešenie technických problémov a prejavili sa ako veľmi zruční vo svojom remesle. Je rozhodne úctyhodné, že i napriek obrovskej konkurencii zvyšných častí sveta, ktoré sa môžu pýšiť snáď tými najlepšími školami, ostrieľanými menami a prvotriednym vzdelaním, si vieme udržať takto vysoký štatút, respektíve prvú priečku. Veď napríklad gigant Rusko zaostáva takmer o dvadsať percent, a Čína až o dvadsaťpäť, i keď v druhej zmienenej krajine môžu byť údaje o trochu skreslenejšie. Súčasne tým dokazujeme, že by sme si vďaka neustálej práci s modernými technológiami a inovatívnymi myšlienkami mohli bezproblémovo zaistiť renomé i mimo našu republiku.

Je teda celkom možné, že po širšom spropagovaní tejto informácie výrazne stúpne záujem zahraničných firiem po našich vývojároch, prípadne budú mať tuzemské spoločnosti ľahší štart mimo Slovensko, ktoré jednoducho nedokáže ponúknuť dostatočné ekonomické prostriedky pre nákladnejšie projekty z oblasti IT. A práve zahraničie tieto finančné prostriedky určite má. Na záver ešte prikladáme obrázok, v ktorom je už porovnávaný v podstate celý svet.

 

Zdroj: PentaBlog

Komentuj!