Register

A password will be e-mailed to you.

DRM systém Denuvo je s nami už nejaký ten čas a používa ho väčšina veľkých štúdií. No práve indie vývojárom spôsobuje viac starostí než úžitku. Dánske štúdio Playdead sa odhodlalo k radikálnemu kroku a rozhodlo zbaviť sa tejto ochrany pre svoju logickú plošinovku Inside.

Ochrana Denuvo sa veľkým štúdiám vyplatí, keďže AAA hry generujú najväčší zisk v prvom mesiaci po vydaní. Samozrejme Denuvo nie je neprekonateľné, no cracknutie titulu s touto ochranou trvá viac než dva mesiace. Ak sa ochranu vôbec prelomiť podarí. Pokiaľ máte obrovský rozpočet a očakávate miliónové zisky, tak je pre vás položka ako Denuvo zanedbateľná. Cena sa totiž odvíja od odhadovaného počtu predaných kusov a pohybuje sa medzi 50 000 Eur až 100 000 Eur. Samozrejme sa dá zaplatiť dopredu malá čiastka a potom odvádzať poplatok za každú predanú hru.

Túto možnosť využívajú nezávislí vývojári, no ako sa ukazuje, nie je to pre nich až také lákavé. Denuvo je pomerne robustná ochrana a pre jednoduchú a ľahkú indie hru môže znamenať citeľný nárast robustnosti hry. Navyše nezávislé hry netrpia takou mierou pirátstva ako veľké tituly, čiastočne aj kvôli nízkej cene, a tak sa stáva, že implementácia Denuvo ochrany prevýši straty spôsobené softvérovým pirátstvom.

Inside

Vývojári titulu Inside nezdelili dôvod prečo sa ochrany zbavili, no faktom je že Denuvo ochrana bola u Inside prekonaná, a tak nebol ďalej dôvod túto ochranu implementovať a odvádzať poplatky za predané hry. Titul Inside je logickou plošinovkou s temnou a pochmúrnou atmosférou a nádherným vizuálom. Pokiaľ si spomínate na nádherne pojatú hru Limbo, tak tá bola vydaná tým istým štúdiom.

Samotné Denuvo ale nemusí mať vrásky na čele, keďže je čoraz populárnejšie a využívajú ju ďalšie nové hry ako Watch Dogs 2, Battlefield 1, Titanfall 2, FIFA 17, Moto Racer 4, Football Manager 17, Dishonored 2 alebo Planet Coaster. Počiatočné problémy s výkonom Denuva už odozneli, no aj tak sa na DRM väčšina hráčov pozerá ako na niečo zlé.

deus-ex

Najnovšou hrou u ktorej bola Denuvo ochrana prekonaná je titul Deus Ex: Mankind Devided. Prekonanie ochrany u tohoto titulu trvalo rovné 4 mesiace. Hra bola vydaná 23. augusta a cracknutá verzia sa objavila 23. novembra. Pre vývojárov z Eidos Montreal je to samozrejme úspech, pretože veľkú väčšinu ziskov majú už za sebou a Denuvo tak splnilo svoju úlohu na výbornú.

Komentuj!