Register

A password will be e-mailed to you.

Dnes testovaný ASUS Zenbook S 16 je novinkou, ktorá spája najnovšie technologické inovácie a elegantný dizajn do jedného, mimoriadne pôsobivého celku. Tento ultrabook je nielen tenký a ľahký, ale prináša aj výkonný hardvér, skvelý OLED displej a množstvo inteligentných funkcií vďaka integrácii umelej inteligencie a moderného softvéru. S týmto modelom ASUS opäť posunul hranice toho, čo od notebooku v tejto kategórii očakávame, pričom ponúka ideálne riešenie pre náročných používateľov, ktorí hľadajú vysoký výkon v štýlovom balení.

Spoločnosť ASUS neustále prináša novinky, z čoho ťažíme všetci. Môžete byť priaznivcami inej značky, no ak konkurencia ponúkne niečo nové, zaujímavé a navyše aj funkčné, veľmi rýchlo si niečo obdobné osvojí väčšina výrobcov. Zdravá konkurencia je dobrá a z môjho pohľadu to konkurenti ASUSu musia vnímať podobne, hoci im to môže na čele robiť nejednu vrásku navyše. ASUS zdokonaľuje chladenie, priniesol OLED panely do notebookov pre masy, vráža nemalé prostriedky do špičkových materiálov, ktoré neustále dovoľujú notebooky zmenšovať, zľahčovať, no pri udržaní si pevnosti (i dnes testovanému modelu nechýba certifikát vojenského štandardu MIL-STD 810H), no a mohol by som pokračovať. Dnes nás však bude zaujímať horúca novinka Zenbook S16, konkrétne model UM5606W, ktorý mi po vybalení z krabice vyčaroval úsmev na tvári.

Balenie

Nemusíme sa zbytočne zdržiavať tým, že novinka razí ekologickú cestu, takže takmer všetko je z papiera, ideálne recyklovaného a použitie plastu je zredukované na úplné minimum. Balenie prináša všetko potrebné, no a keďže displej notebooku je dotykový, nechýba ani dotykové pero ASUS Pen 2.0 s vymeniteľnými hrotmi. Notebook, kompaktná 65W nabíjačka, záručný list a príručka sú taktiež prítomné, to asi neprekvapí.

Dizajn a konštrukcia

Asus ZenBook S 16 je vynikajúci príklad elegantného a premysleného dizajnu. Čerešničkou na torte je však povrchová úprava a fakt, aký je notebook naživo naozaj krásny. Na fotografii to tak neukáže, no ide skutočne o jeden z najkrajších notebookov, aké som kedy mal tú česť testovať. Preot ten už skôr spomínaný úsmev na tvári.

Aby toho nebolo málo, s hrúbkou iba 1,29 cm a váhou približne 1,5 kg jedným z najľahších a najtenších 16″ modelov na trhu. Je ideálny pre ľudí, ktorí sú stále na cestách a potrebujú zariadenie, ktoré je ľahké a prenosné. Použitie kerahliníka (Ceraluminum – kombinácia hliníka a keramiky) veku nielenže dodáva zariadeniu moderný vzhľad, ale tiež zvyšuje jeho odolnosť proti škrabancom, opotrebeniu a, to najdôležitejšie, proti zachytávaniu odtlačkov a špiny. Tento materiál je výsledkom jedinečného procesu výroby, ktorý kombinuje pevnosť hliníka s elegantným povrchom z keramiky.

Displej a zvuk

16″ OLED displej s rozlíšením 3K a 120Hz obnovovacou frekvenciou je jedným z hlavných ťahákov Zenbooku S 16. S rozlíšením 2 880 x 1 800 pixelov poskytuje krištáľovo čistý obraz a ostré detaily, čo je ideálne pre profesionálov, ktorí pracujú s grafikou alebo videom. Farebný gamut pokrýva 100% DCI-P3, čo zaručuje presnosť farieb a je kľúčové pre kreatívnych profesionálov a multimediálnych nadšencov. Vďaka vysokému kontrastu a hlbokým čiernym odtieňom OLED technológie je displej schopný reprodukovať realistické farby, ktoré sú obzvlášť dôležité pre úpravu fotografií a videí.

Jas displeja dosahuje niečo cez 500 nitov v peaku pri HDR, čo zabezpečuje dobrú čitateľnosť aj za jasného denného svetla, čo je ideálne pre tých, ktorí často pracujú vonku alebo na cestách. Pri klasickom SDR obsahu je svietivosť nižšia, pohybuje sa pohybuje okolo 400 nitov, čo už tak skvelé nie je, no stále ide o slušnú hodnotu. Netreba zabúdať, že tu stále máme množstvo notebookov, ktoré majú svietivosť 250 nitov. Okrem toho technológia ASUS Eye Care chráni oči používateľa tým, že znižuje množstvo modrého svetla, čím minimalizuje únavu očí počas dlhodobej práce. Displej ponúka okrem iného vynikajúce pozorovacie uhly, čo znamená, že farby zostanú konzistentné a živé, aj keď sa naň pozeráte z boku. Z môjho pohľadu je nevýhoda, že displej nemožno vyklopiť úplne, no nemusí to byť podstatné aj pre vás.

Zabudnúť nemožno ani na skutočnosť, že panel je dotykový, takže kreatívci určite túto funkcionalitu využijú vo svoj prospech, no, samozrejme, je tu aj možnosť využiť dotykové ovládanie pre konzumáciu obsahu z internetu a podobne.

Na displejom sa nachádza webkamera s IR funkciou čítania tváre pre Windows Hello. Jej kvalita je slušná, najmä ak ju podporí umelá inteligencia. Svoj účel plní, no majte na pamäti, že jej chýba mechanická krytka, takže ak sa bojíte, že vás niekto bude špehovať, budete sa musieť poobzerať po krytke.

Aby so nezabudol na zvuk, Zenbook S16 má v sebe zabudovaných až šesť reproduktorov, o naladenie ktorých sa postaral harman/kardon. Výsledkom je na moje počudovanie kvalitný zvuk bez nejakých kompromisov. Vzhľadom na rozmery notebooku som očakával plochý a nie veľmi presvedčivý zvukový prednes, no ASUS a harman/kardon ma v tomto smere príjemne prekvapili.

Výkon a technológie

Zenbook S 16 je poháňaný procesorom Ryzen AI 9 HX 370, ktorý je optimalizovaný pre výkon, efektivitu a zapojenie umelej inteligencie na riadenie niektorých procesov a pomoc užívateľovi pri práci. Tento procesor ponúka dvanásť jadier a dvadsaťštyri vlákien, čo zabezpečuje vysoký výkon aj pri multitaskingu a náročných výpočtoch. Je to skvelé riešenie pre tých, ktorí používajú aplikácie náročné na procesor, ako sú softvér na úpravu videa alebo 3D modelovanie.

S až 32 GB RAM a rýchlym 2 TB SSD úložiskom tento notebook hravo zvláda náročné aplikácie bez zaváhania. SSD disk ponúka nielen dostatok úložného priestoru, ale aj rýchle načítavanie programov a dát, čo ocení každý, kto potrebuje rýchlo pracovať s veľkými súbormi alebo aplikáciami. Integrovaná grafika AMD Radeon 890M ponúka dostatočný výkon na príležitostné hranie a prácu s multimédiami. Vďaka tejto grafike je notebook schopný spracovávať aj jednoduchšie grafické úlohy a podporovať moderné grafické rozhrania, čo je vítané pre používateľov, ktorí sa venujú napríklad úpravám fotografií alebo tvorbe videí.

Jednou z kľúčových vlastností tohto modelu je podpora AI (AI výpočty sú možné vďaka výkonu až 50 TOPS), ktorá optimalizuje výkon a predlžuje životnosť batérie. Umelá inteligencia sa učí zvyklosti používateľa a automaticky optimalizuje systém pre čo najefektívnejší výkon, čím zlepšuje celkový používateľský zážitok. Vďaka umelej inteligencii sú videohovory lepšie vďaka funkcii redukcie šumu a automatickému vyrovnávaniu zvuku, čo ocenia najmä tí, ktorí často pracujú na diaľku alebo potrebujú vysokú kvalitu zvuku. Okrem toho AI technológie dokážu optimalizovať spotrebu energie, čo predlžuje výdrž batérie a znižuje teplotu zariadenia počas dlhodobého používania.

Copilot AI a Microsoft 365

Jedným z najzaujímavejších aspektov ZenBooku S 16 je integrácia s Microsoft 365 Copilot, čo predstavuje významný posun v tom, ako používame aplikácie balíka Microsoft Office. Táto funkcia využíva umelú inteligenciu na uľahčenie pracovných úloh, ako je písanie e-mailov, plánovanie úloh, a dokonca aj tvorbu dokumentov, čo výrazne zvyšuje produktivitu.

Pomocou AI Copilot môžete efektívne spolupracovať s nástrojmi ako Word, Excel a PowerPoint, pričom AI generuje návrhy a optimalizuje pracovný proces, čo je veľkým prínosom pre profesionálov, ktorí hľadajú maximálnu efektivitu. Copilot môže navrhovať formulácie, vytvárať automatizované grafy a analyzovať dáta, čo výrazne skracuje čas potrebný na dokončenie úloh. Táto funkcionalita je obzvlášť užitočná pre tých, ktorí pracujú v tímoch a potrebujú rýchlo reagovať na zmeny alebo nové požiadavky, pretože umožňuje lepšiu spoluprácu a efektívnejšiu komunikáciu.

Klávesnica a touchpad

Klávesnica na Zenbooku S 16 je pohodlná s dobrým zdvihom a spätnou väzbou. Klávesy sú navrhnuté tak, aby poskytovali príjemný pocit pri písaní, s optimálnym zdvihom 1,4 mm, čo umožňuje rýchle a presné písanie. Podsvietenie klávesnice je samozrejmosťou, čo umožňuje prácu aj pri slabšom osvetlení. V tmavých prostrediach je podsvietenie jemné a príjemné na oči, čo znižuje únavu pri dlhodobom používaní. Máme tu tri úrovne osvetlenia, pričom nie je problém s nerovnomernou svietivosťou, čo oceňujem.

Touchpad je skutočne veľký, presný, podporuje viacdotykové gestá a i mne, ako človeku ktorý vždy radšej siahne po myške nerobilo problémy s týmto touchpadom pracovať. Jediné čo mi chýbalo je možnosť premeniť touchpad na numerický blok klávesnice, keďže ten vo fyzickej podobe na klávesnici absentuje.

Konektivita a batéria

Zenbook S 16 ponúka širokú škálu portov, vrátane dvoch USB-C s podporou Thunderbolt 4, USB-A, plnohodnotný HDMI port a čítačku pamäťových SD kariet (trikrát hurá). Tieto možnosti umožňujú pripojenie rôznych zariadení a periférií bez potreby dodatočných adaptérov. Thunderbolt 4 umožňuje vysokorýchlostný prenos dát a pripojenie k externým monitorom s rozlíšením až 8K, čo je ideálne pre profesionálov pracujúcich s grafikou alebo videom. Navyše, podpora Wi-Fi 7 zabezpečuje rýchle a stabilné pripojenie k internetu, čo je kľúčové pre prácu v preťažených sieťach a pri online konferenciách.

Batéria o kapacite 78Wh (štvorčlánková, Li-ion typu) ponúka bez problémov cez 10 hodín prevádzky na jedno nabitie, čo je dostatočné pre celodennú prácu. Pri náročnejších úlohách môže výdrž klesnúť na 7-8 hodín, no i tak ide o dobré hodnoty. Navyše, i v tomto smere vie pomáhať umelá inteligencia, čiže presný údaj je veľmi ťažké odmerať. Výdrž batérie je však v prípade Zenbooku S 16 naozaj dobrá, predovšetkým ak zohľadníme hrúbku, váhu a výkon zariadenia.

Chladenie

Zenbook S 16 je vybavený pokročilým chladiacim systémom, ktorý zabezpečuje efektívne odvádzanie tepla aj pri vysokom zaťažení. Systém chladenia s dvoma ventilátormi, ultratenkou odparovacou komorou a geometrickou mriežkou umožňuje optimálnu TDP 28 wattov bez obmedzovania výkonu aj pri vysokom zaťažení. Súčasne si vďaka technológii ambient cooling zachováva hlučnosť pod 25 dB pri nízkom zaťažení. Nový geometrický dizajn mriežky zahŕňajúci 3522 CNC obrábaných chladiacich otvorov zvyšuje účinnosť chladenia. Ako hovorí ASUS – takto vyzerá funkčný design v akcii.

Keď všetko do seba zapadne

ASUS Zenbook S 16 je vynikajúcim príkladom toho, ako môže moderný notebook spájať elegantný dizajn s výkonným hardvérom a pokročilými funkciami umelej inteligencie. Tento model je skvelou voľbou pre profesionálov, ktorí hľadajú spoľahlivý a štýlový notebook na každodenné použitie, či už pre prácu alebo zábavu. S tenkým profilom a odolnou konštrukciou je ideálny na prenášanie, pričom ponúka dostatočný výkon aj pre náročnejšie úlohy.

Vďaka výkonnému procesoru AMD Ryzen AI 9 HX 370, nádhernému OLED displeju a inovatívnym funkciám, ako je AI Copilot je Zenbook S 16 vynikajúcim riešením pre tých, ktorí si potrpia na kvalitu a pokrokové technológie. Tento notebook určite uspokojí potreby náročných používateľov, ktorí potrebujú spoľahlivý nástroj na prácu aj zábavu. Zenbook S 16 je dôkazom toho, že ASUS naďalej vedie v oblasti dizajnu a inovácie, ponúkajúc produkt, ktorý je nielen praktický, ale aj esteticky príťažlivý.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS Zenbook S 16 – Elegancia, výkon a umelá inteligencia spojená do jedného celku
Suma summarum, Asus Zenbook S 16 je notebook, ktorý spája najnovšie technologické inovácie s klasickou eleganciou, pričom ponúka skvelý používateľský zážitok pre tých, ktorí očakávajú len to najlepšie.
Pozitíva
  • Elegantný dizajn a odolná konštrukcia
  • Vysoký výkon procesora a funkcie umelej inteligencie
  • Vynikajúci OLED displej, výborná výdrž batérie
Negatíva
  • Nemožnosť premeniť touchpad na numerický blok
  • Displej nejde vyklopiť úplne
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!