Register

A password will be e-mailed to you.

Rad notebookov ProArt, ktoré sa nazývajú StudioBooky nie sú pre každého. Nemyslím tým, že by nedokázali dobre poslúžiť hocikomu (i keď zanieteným hráčom by plne nevyhoveli), no nejde o produkty pre masy. Špecifické publikum však nájde v týchto zariadeniach skvelých pomocníkov. Osobne už nejaký ten čas ProArt StudioBook používam, konkrétne model ProArt Studiobook Pro 16 OLED, no dnes by som sa rád v krátkosti pobavil o čerstvej novinke ProArt P16.

Éra umelej inteligencie totiž vstupuje aj do radu notebookov ProArt. Dnes vyšla recenzia notebooku ASUS Zenbook S16, ktorý je poháňaný procesorom AMD Ryzen AI 9 HX 370, pričom ten nájdeme aj v ProArte. Samozrejme, sekunduje mu neurálna jednotka pre výpočty umelej inteligencie, no čo je zaujímavejšie, procesoru sekunduje grafická karta Nvidia GeForce, v závislosti od konfigurácie, až po model RTX 4070. Čo sa výkonu týka, ProArt P16 je tým pádom úplne niekde inde než spomínaný Zenbook. To však, pochopiteľne, má svoje dôvody. ProArt je stvorený na náročnejšiu prácu, no i tak som zvedavý, ako sa predvedie nový AMD procesor v kombinácii s “poriadnou” grafickou kartou za optimalizácie výkonu umelou inteligenciou. Môže to byť veľmi zaujímavé, pričom v tomto ohľade už môže ProArt veľmi dobre poslúžiť aj hráčom, ak sa teda zmieria s faktom, že displej má “iba” 60Hz obnovovaciu frekvenciu. Aby som nezabudol na zvyšok – operačná pamäť je typu LPDDR5X, má veľkosť 64 GB (v predaji je aj 32GB variant), no a k dispozícii je až 4 TB úložného priestoru, no i v tomto prípade sa dá nájsť konfigurácia s menším úložiskom.

Ostatne, ProArt P16 má šasi ako ROG Zephyrus G16. Farba je, ako už býva pri ProArt zariadeniach zvykom, čierna, konkrétne označenie znie Nano Black. Už povrchová úprava staršieho, mnou používaného modelu je vcelku dobre odolná voči zbieraniu odtlačkov a nečistôt, no novinka je na tom ešte omnoho lepšie. ASUS totiž prišiel s povrchovou úpravou s aktívnou silánovou živicou a fluórom modifikovanými skupinami, ktoré odolávajú šmuhám a odpudzujú odtlačky prstov, takže notebook zostane čistý aj na cestách. Možno to znie ako marketingový ťahák, no už pri Zenbooku S16 som sa presvedčil, že vylepšené povrchové úpravy sú pre ASUS aktuálne veľmi dôležité, čo ja osobne vítam.

Keďže je ProArt P16 nástrojom pre tvorcov obsahu, je dôležité, aby zariadenie malo okrem dostatku výkonu aj špičkový panel. Displej s rozlíšením 4K (3840 × 2400 pixelov), 100% pokrytím DCI-P3 farebného gamutu, presnosťou farieb Delta E < 1, krytím vďaka Corning Gorilla Glass NBT, vysokým dynamickým rozsahom, svietivosťou 500 nitov v peaku a možnosťou ovládať notebook stylusom zaručí, že práca s grafickým softwarom, prípadne úpravy fotiek alebo videí budú stáť za to. Zvuk je na tom obdobne ako spomínaný Zenbook S16 – máme tu až šesť reproduktorov, o naladenie ktorých sa postaral harman/kardon.

Pozadu nie sú ani porty, keďže tu nájdeme 2x USB-A 3.2 Gen 2, USB-C 3.2 Gen 2, USB-C 4, HDMI 2.1 FRL, kombinovaný audio jack a čítačku kariet SD Express 7.0. Samozrejme, nechýba ani Wi-Fi 7, pričom nemusím ani spomínať, že všetky uvedené porty majú vysoké prenosové rýchlosti, aby bola práca na notebooku plynulá.

Zaujímavá môže byť aj výdrž batérie, ktoré má kapacitu 90Wh. To nie je nič nezvyčajné, no optimalizácia umelou inteligenciou môže urobiť svoje. Ak poznáte ProArt StudioBooky, nebude vám cudzí ASUS DialPad. Pre niekoho možno gimmick, no po osobnej skúsenosti môžem povedať, že ide o skvelého pomocníka, a to nielen pri práci s nejakým programom, no i pri bežných veciach ako úprava svietivosti displeja, hlasitosti, ovládanie YouTube a podobne. Novinka sa tiež môže pýšiť obrovským touchpadom, ktorý z toho v mnou používanom kúsku robí malého súrodenca. Zaujímavý je tiež nový software v podobe StoryCube a MuseTree, ktoré sú úzko späté s umelou inteligenciou. Lepšia organizácia fotiek a videí “bez námahy”, prípadne generovanie obrázkov za pomoci umelej inteligencie, som veľmi zvedavý na výsledky v praxi.

Nebudem text zbytočne naťahovať, to radšej urobím neskôr, v prípadnej plnohodnotnej recenzii tohto kúsku. Kedysi som preferoval herné notebooky vďaka ich výkonu, no v dnešnej dobe to už tak veľmi neplatí. Samozrejme, vďaka pokroku už dnes možno kúpiť herný notebook, ktorý je výkonný, má relatívne kompaktné rozmery a nie je “ťažký ako krava”, no na druhej strane neprináša takmer nič zaujímavé navyše. Je jedno či máte ASUS radi alebo preferujete iného výrobcu, rad ProArt sú zaujímavé kúsky, pričom novinka P16 je toho jasným dôkazom. Je pravdou, že pre niekoho môže byť 16″ model veľký, no rad ProArt v roku 2024 ponúka aj 13″ kúsky ako ProArt PX13 a konvertibilný ProArt PZ13, ktorý neváži ani jeden kilogram. Ako som však už ale povedal, nie sú to zariadenia pre každého, čo ale ja považujem za pozitívum a nie ako negatívum. A čo vy?

Komentuj!