Register

A password will be e-mailed to you.

Giants Software je vývojárske štúdio, ktoré sa už takmer desaťročie podieľa na vytváraní farmárskych titulov. Ich simulátory vždy niesli názov Farming Simulator, pričom sa len zvyšovala číslica, ktorá odpovedala danému roku. Prvý ročník pritom vyšiel ešte v roku 2008 a odvtedy si séria zaistila obrovskú základnú nadšených virtuálnych farmárov, ktorí sa s radosťou vracajú do každého nového ročníka. Taktiež sa jedná o sériu, ktorá bola dlhé roky bez akejkoľvek konkurencie. Minulý čas v predošlej vete je zámerný, nakoľko tento rok priniesol titul Pure Farming 2018, prvú väčšiu konkurenciu pre Farming Simulator. Dokáže úplný nováčik poraziť lídra farmárskeho žánra?

Recenzovaná verzia: PC

Keď sa naskytla možnosť recenzovať Pure Farming, bol som na pochybách. Som totiž človek, ktorý je takpovediac nedotknutý sériou Farming Simulator a o farmárčení v nevirtuálnom svete taktiež neviem zhola nič. Najmä preto som si nebol istý, či som ten pravý na recenzovanie takéhoto titulu. Náhle mi však mysľou preletela jedna myšlienka. Veľké množstvo hráčov môže byť v rovnakej pozícii ako ja. Mnohí si určite prešli tými najrôznejšími akčnými, logickými či hororovými titulmi, no žánru farmárska simulácia sa doposiaľ úspešne vyhýbali. Preto som sa rozhodol poňať recenziu očami úplného žánrového laika, ktorým v podstate som. Ako teda táto simulácia pôsobila na človeka, ktorý zažil svoju prvú virtuálnu skúsenosť s farmárčením?

Záchrana upadajúcej farmy

Prvé čo ma na titule prekvapilo, bol príbehový režim. V ňom však nebudete pre statného farmára hľadať ženu, ale budete sa snažiť zachrániť upadajúcu farmu. Túto vlastnil váš starý otec a ako malý ste ju s radosťou navštevovali. Priučili ste sa mnohým veciam ako práci so zvieratami, ba dokonca ste dostali aj presný manuál na obsluhu zložitých strojov. Neskôr ste sa však odsťahovali do mesta a starý otec zostal na farme sám. Ten časom podľahol svojmu veku a ako dedičstvo vám odkázal svoju farmu. Tá má však od prosperity ďaleko a topí sa v dlhoch. Dlhoročný mestský chlapec sa preto vracia na rodinnú farmu, aby ako neohrozený hrdina všetko napravil. Nahodí kockovanú košeľu, farmárske čižmy a klobúk, no a už aj sa rúti ku kombajnu, aby zožal svoju prvú úrodu.

V rámci tohto módu sa, pochopiteľne, nachádzajú ako hlavné tak i vedľajšie úlohy. Všetkému však predchádza rozsiahly tutoriál, ktorý sa rozširuje za pochodu. K dispozícii je totiž tablet, ktorý obsahuje všetky základné aplikácie ako napríklad stav a informácie o pozemku, mapu či bankový účet, no hlavne vašu e-mailovú schránku do ktorej vám chodia práve tutoriálové informácie. Tie sú pre nováčikov naozaj užitočné. Prvé hodiny vás totiž budú detailne zaúčať ako pracovať so strojmi a hlavne ako sa starať o vlastné polia. Nemusíte sa teda báť, že by ste, ako neznalec farmárčenia, boli v titule stratení viac než John Travolta v známej scéne z Pulp Fiction.

Po niekoľkých hlavných misiách začnete plniť aj vedľajšie. Tie nezahŕňajú starostlivosť o svoje polia ale skôr pomoc ostatným farmárov, ktorí sa, takisto ako vy, ocitli v kríze. Vedľajšie úlohy majú často rôznorodú náplň, čo je samozrejme len k úžitku. Niekedy ide jeden z farmárov na Kubu a potrebuje aby ste s kombajnom pozbierali úrodu a následne ju vysypali do jednej zo sýpok. Inokedy zas musíte zahriať motor moderného kamióna, tak, že ho vezmete na jazdu okolo mestečka.

Za dobre odvedenú prácu vás, samozrejme, čaká aj odmena v podobe zelených papierikov, ktoré využívate na kúpu nových polí, stajní ale aj strojov. Všetky vedľajšie misie však disponujú časovým limitom. Tento časový limit sa odpočítava v reálnom čase, takže pokiaľ máte na misiu jednu hodinu, tak skutočne musí ubehnúť 60 minút aby skončila. Pokiaľ sa vám úlohu nepodarí splniť v stanovenom termíne, tak sa označí ako splnená a zmizne z mapy, no a vy zostanete bez odmeny a nových kontaktov.

Poctivá práca, peniaze prináša

Práca, práca a do tretice zase práca. Tak by mohlo znieť motto hry, nakoľko poctivá mravčia práca je jadrom hrateľnosti. Väčšina mainstream titulov sype jednu oblasť či protivníka za druhým a vytvára tak dynamický zážitok, avšak Pure Farming sa snaží o pravý opak. Postaví pred vás jedno obrovské pole a nechá vás na ňom pracovať po dobu hodiny a pol. Teraz skutočne nepreháňam, nakoľko približne toľko mi trvalo zasadiť moje prvé plodiny. Znie to síce ako ľahká úloha, no pole treba poorať, zasiať plodinami, poliať vodou a postrekom na rast. Celý tento dlhý proces je zakončený zberom vašej ťažko vypestovanej úrody. Ach, keď si len spomeniem na tú radosť pri zbere mojej prvej úrody a aj následnú hrdosť pri ich predaji za nemalú sumu.

Na titule ma najviac fascinovala detailnosť štvorkolesových pomocníkov. Bolo veľmi zaujímavé a v mnohých ohľadoch aj náučné pozorovať stroje pri práci. Autori si totiž dali záležať a veľmi detailne spracovali pohyby jednotlivých častí strojov, čo pridávalo na realistickom zážitku z farmárčenia. Zároveň týmto zahnali akýkoľvek stereotyp. Čo potom, že cez jedno pole musíte prejsť aj dvadsaťkrát, keď so slinou padajúcou z vašich otvorených úst sledujete ako prístroje fungujú. Minimálne mňa si autori týmto perfekcionizmom rozhodne získali.

Jazdný model je už ale trošku iná pesnička a, bohužiaľ, omnoho pochmúrnejšia. Vozidlá sa niekedy správajú zvláštne a to aj na asfaltových cestách. Akonáhle som nastúpil do niečoho iného ako farmárskeho pohonného stroja, tak som stratil pocit simulátoru. Autá jazdia šialenými rýchlosťami na štýl posledného Need for Speed, čo až nepríjemne bije do očí. Na jednej strane detailná a veľmi precízne spracovaná práca s traktormi, kombajnmi, rôznymi pripojiteľnými vlečkami a cisternami, no a na druhej strane rýchle autá na štýl Hot Wheels.

Naskytá sa aj možnosť vybudovať si vlastné farmárske impérium

Druhý a pre mnohých určite zaujímavejší mód nesie názov Voľné farmárčenie. V ňom sa nezaujímate o príbehové pozadie ale skôr o prosperitu. Neplníte teda farmársky sen svoj starého otca ale rovno budujete veľkú značku, ktorá má potenciál preraziť do sveta. Hlavná kampaň sa sústreďuje v americkom štáte Montana, avšak v tomto móde máte na výber hneď niekoľko oblastí. Z tých zaujímavejších rozhodne stojí za zmienku Japonsko či Taliansko, ale aj Nemecko, ktoré je však dostupné iba prostredníctvom plateného prídavku.

Pestovať však budete v každej oblasti niečo iné, respektíve musíte prispôsobiť svoju výrobu prostrediu, čo je vlastne pochopiteľné. So zmenou krajiny prichádza aj zmena terénu a dostupných surovín. Voľné farmárčenie je však variantom už pre skúsenejších hráčov. Hra vás v tomto móde omnoho menej vodí za ručičku a skôr predpokladá, že už máte nejaké tie skúsenosti so starostlivosťou o farmu. Pokiaľ ste si však prešli hlavnou kampaňou a chcete to rozbehnúť vo veľkom, tak v tom prípade je tento mód pre vás ako ušitý.

Bohužiaľ, dlhé hodiny v hre vám znepríjemňuje hudobný sprievod, ktorý predstavuje stereotyp farmárskych piesní. Stačí si predstaviť ľubovoľný cudzokrajný film z farmárskeho prostredia a jeho repertoár. Našťastie si však autori uvedomili, že hudba bude mnohých hráčov otravovať a preto pridali možnosť pre pridanie vlastných piesní či rádia. V prípade rádia stačí zadať názov internetovej rádiovej stanice, no a pre vlastné piesne ich musíte mať uložené napríklad v mp3 formáte na vašom harddisku. S vašimi obľúbenými piesňami sa stáva farmárčenie opäť o čosi zábavnejšie.

Pure Farming 2018 predstavuje veľmi dobrý vstup do toho typu hier a pre nováčikov, ako ja, je veľmi prívetivý. Všetko vysvetľuje polopatisticky a aj keď to znie na začiatku zložito, tak ste schopní pomerne rýchlo pochopiť fungovanie vašej virtuálnej farmy. Chce to len určitú trpezlivosť. Nakoniec, ani Rím sa nepostavil za deň, a rovnako ani vaša farma nezačne prosperovať ihneď. Chce to hodiny a hodiny driny, za ktoré však budete na konci cesty odmenení dobrým pocitom a krásnym pohľadom na obrovskú farmu. Fanúšikovia série Farming Simulator zasa môžu oceniť trošku iný prístup k hrateľnosti a pritom sa nemusia obávať, že by šlo len o chudobného príbuzného, ktorý sa nemôže rovnať s ich dlhoročným favoritom.

Hru na recenzia poskytla spoločnosťPlayman_logo

Pure Farming 2018 - Simulátor moderného poľnohospodára
Pure Farming 2018 je vcelku príjemným prekvapením a svojimi kvalitami môže zaujať aj hráčov, ktorí neholdujú podobným titulom. Virtuálnu farmu síce musíte brať ako svoje dieťa a dôkladne sa o ňu starať, no hodiny driny a tvrdej práce stoja za ten výsledok.
Pozitíva
  • Príbehový režim
  • Pracná hrateľnosť
  • Animácie strojov
Negatíva
  • Nezáživná hudba
  • Horší jazdný model
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!