Register

A password will be e-mailed to you.

V tomto mesiaci si predstavíme šesticu zostáv, ktoré som vybral a zostavil z momentálnej ponuky na slovenskom trhu. Zostavy samozrejme nie sú absolútne a v mnohých prípadoch existuje vhodná alternatíva. Nákupná poradňa Vám však ponúkne rozumný prehľad a trojicu zostáv mesačne, ktorými určite ako hráči chybu nespravíte.

-9223372036852266019Low-End herné PC (do 500€)

[supsystic-tables id=’1′]

Ako som spomenul v mojom úvodníku, Intel momentálne dominuje trhu čo sa týka procesorov. Predaje hovoria jasne. To dovoľuje intelu neútočiť na konkurenciu cenou a preto by sa dalo generalizovať, že Intel procesory patria k tým drahším. Na druhú stranu ponúkajú skvelé prevádzovaké vlastnosti, absolútne dominantný jednojadrový výkon a ak si priplatíte, Intel Vám dovolí aj čo to potaktovať (K CPU).

ImgW.ashx

AMD je zaujímavé najmä cenou. Už pri low end hernom PC AMD ponúka slušné APU riešenie, ktoré občasným hráčom plne postačuje. V tom prípade odpadá potreba samostatnej grafickej karty, čo značne redukuje náklady na zostavu.

Či už sa rozhodnete pre AMD alebo INTEL konfiguráciu, v oboch prípadoch dostanete vyvážený výkon za čo najmenej peňazí. Pre INTEL vraví jednoznačne jednovláknový výkon, ktorý je podstatne vyšší, ako v prípade AMD procesora. AMD sa zasa pýši až štvoricou fyzických jadier, čo je však v praxi pri hrách dôležité len pri vybraných tituloch.

Uvedené grafické karty možno ľubovolne kombinovať. Je v podstate jedno, či siahnete po karte od nVidie alebo zvolíte AMD alternatívu. Osobné preferencie ma skôr lákajú k nVidii, no v praxi na to neexistuje racionálny dôvod.

pentium-box

Osadenie 8GB operačnej pamäte je v dnešnej dobe skôr samozrejmosťou. Pri cenách, za ktoré sa predávajú nemá zmysel zostať pri 4GB.

Z praxe sa mi najviac osvedčili pevné disky od výrobcu Western Digital. Vzhľadom na kategóriu cena/výkon môžem odporučiť 1TB WD Blue, ktorý ponúka slušný výkon pri zachovaní pomerne tichého chodu.

Odporúčaný zdroj je v oboch prípadoch značne nadhodený. Prečo to takto odporúčam? Z veľmi jednoduchého dôvodu. Dnešný low end možno po pretaktovaní a dokúpení SSD a silnejšej Grafickej karty posunúť na úroveň MID endu čo sa výkonu týka. Aj preto by bolo podľa mňa zbytočné ušetriť 20€ na zdroji a v prípade upgradu premýšlať, či osadený 350W zdroj zvládne novú kartu.

Ak by ste sa rozhodli priplatiť nejakú tú stovečku navyše, otvára sa možnosť výkonnejšej 960tky od nVidie, poprípade možno uvažovať o 380 od AMD.

Mid-End herné PC (do 850€)

Čo možno očakávať za príplatok približne 340€? Na pohľad sa to nemusí hneď zdať, ale získame skutočne veľa. Aj preto mnohým hráčom radím radšej poriadne investovať pri prvej kúpe a niekoľko rokov sa nestarať. Upgrade je síce stále cesta, no ak sa chcete hrať a mať pokoj, mid endová zostava je vždy tá správna voľba.

[supsystic-tables id=’2′]

Čo sa týka procesora, pri INTEL platforme som volil moderný 1151 socket. Tomu prislúcha aj doska, ktorá s podporou nového chipsetu ponúka možnosť osadenia DDR4 pamäte. Viem, nie je to žiadne terno, DDR4 hráča nespasia a oproti DDR3 neprinášaju podstatné vylepšenie pre hráčov. 1% výkonu navyše si nevšimne nik. AMD ponúka zaujímavé osem jadro, ktoré ma však praxi základný neduh všetkých momentálnych AMD procesorov a to je nízky jedno, procesorový výkon.

cpu-int-6400Intel Core i5-6400 bude nad AMD FX-8320E dominovať v každom jednom teste a v každej jednej hre ponúkne podstatne lepší výkon pre osadenú grafickú kartu. Ak však pri práci využijete osem jadro od AMD, misky váh sa začínajú vyrovnávať. I keď, ako som spomenul, pre hráča je osem jadro skutočne nepotrebné. Hráč sa zameriava na vysoký jedno-jadrový výkon. Ďalšia nevýhoda na strane AMD je investícia do už skutočne mŕtveho socketu, do ktorého AMD prestane ponúkať procesory už onedlho. Upgrade bude teda vždy sprevádzať výmena dosky a pravdepodobne aj operačnej pamäte.

asus-380-front

Osadenie 16GB operačnej pamäte je samozrejmosť. Ak by vám chýbalo ku kúpe nejakých 50€, dovolím si tvrdiť, že aj s 8GB budete vedieť prežiť bez väčšej ujmy.

Poďme sa pozrieť na grafické karty. MSI GTX 960 GAMING 4G ponúkne slušný náklad výkonu pre Full HD rozlíšenie a takmer každú hru si budete môcť užiť na stredných až vysokých detailoch. Pozor však na pamäťovo náročné hry, 128bit zbernica hovorí proti 960tke. V tomto prípade bude s určitosťou dominovať ASUS STRIX R9 380X OC 4 GB, ktorá ponúkne širšiu zbernicu. Ak sa však bavíme o Full HD rozlíšení, takýto prípad nenastane často a 960tka vyhráva cenou.

MSI-GTX-960-GAMING-4G-Graphics-Card-LaunchedNeberte ma však úplne za slovo, výkon ASUS STRIX R9 380X OC 4 GB nemožno opomenúť. Toto, síce už niekoľko krát recyklované, jadro od AMD ponúka poriadny náklad výkonu a v mnohých testoch aj v praxi prekonáva 960tku od nVidie. Vypýta si však za to o niečo viac energie ako zelený súper.

Osadenie SSD je v tejto kategórii samozrejmosťou. Opomenul som osadenie bežného disku, ten sa na hry hodí oproti SSD podstatne menej a preto ho ani nespomínam. Áno, osadil som ho do low-endovej hernej zostavy, ale to z čísto praktického dôvodu. SSD je vždy prvým upgradom každej zostavy bez ohľadu na vek. Ak chcete mať podstatne rýchlejšie PC, upgrajdujte na SSD. Samozrejme vám to nezvýši výkon v hrách, no hry sa budu spúštať okamžite, prenosová rýchlosť je oproti bežným HDD ohromná. A to najpodstatnejšie je zanedbateľná doba odozvy.

Vzľadom na svoju cenu mi najlepšie vychádza z ponuky eshopu, z ktorého vytváram prehľad cien, Corsair CX600M. Tento semi-modulárny zdroj ponúkne dostatočný výkon aj v prípade upgrade grafickej karty v oboch prípadoch.

Ak by ste sa predsa len chceli priblížiť high-endu, stačí vraziť do zostavy o dve stovky viac a je na stole. AMD 390, poprípade nVidia 970 ponúknu výkon na úrovni dnešného high-endu pre hráča, ktorý nepožaduje viac ako 60fps.

High-End herné PC (do 1800€)

[supsystic-tables id=’3′]

V prvom rade by som rád dodal, že by sa určite dalo získať aj viac výkonu. Z môjho pohľadu by však šlo skutočne o prežitok bez reálneho využitia. Už takto vyskladná zostava zvláda akúkoľvek hru v 2K rozlíšení aj pri maximálnych nastaveniach. Na svoje si prídu aj majitelia 144Hz monitorov.

amd-fx-9590-5-ghz

V prípade AMD si dovolím tvrdiť, že neexistuje niečo ako high-end čo sa týka procesora. AMD reálne stagnuje a aj najvýkonnejší procesor z ponuky vyzerá skutočne smiešne vzhľadom na svoj jednojadrový výkon oproti konkurencii. AMD FX-9590 je skutočne vec len pre skalných fanúšikov AMD. Tento procesor má síce osem jadier a pri určitých okolnostiach vie niekoľko z nich bežať na úctyhodných 5GHz, no v praxi je procesor extrémne náročný na napájanie (220W), výkon je pri hraní priemerný, pričom v niektorých herných testoch ho porážajú aj moderné i3-ky. V prípade high-endu si pri AMD treba jednoducho počkať na nové procesory, ktoré by sa mali objaviť na trhu už koncom tohto roku. Taktiež investovať do mŕtveho socketu AM3+ nie je dvakrát rozumná voľba. A chladenie 220W CPU tiež nepatrí do rúk amatérom…

IntelIntel ponúka presný opak. Áno procesor je podstatne drahší, no zároveň aspoň výkonovo reprezentuje skutočný high-end. Výkonu je na rozdávanie a procesor ponúka štvoricu fyzických jadier na 4GHz (95W). Samozrejme netreba merať samotné GHz a porovnávať ich, čistý výkon je v celkovom prevedení samotného jadra a tu staručký Vishera absolútne stráca dych na moderný Skylake. Intel Core i7-6700K vám taktiež nebude brzdiť výkon grafickej karty ani v budúcnosti. Nakoľko sa jedná o K-čkový procesor, je tu možnosť pretaktovania. To samozrejem platí aj pre kúsok od AMD no v tomto prípade sa v praxi procesor pretaktovať nedá. Ten beží síce stabilne, no na hranici možostí samotného procesora. Do karát hrá intelu aj použitý socket 1151, ktorý bol uvedený len nedávno a teda možno predpokladať bezproblémový upgrade v budúcnosti.

RM1000_sideview_AV prípade high-endového PC je vhodné použiť zdroj z rady kvalitnejších a hlavne energeticky efektívnejších. Corsair RM1000 je veľmi dobrou voľbou. Nakoľko by bola táto verzia až prehnane predimenzovaná pre Intel zostavu, zvolil som Corsair RM850 verziu, ktorá ponúka maximálny výkon 850W oproti 1000W modelu Corsair RM1000.

Obe zvolené grafické karty patria k špičkam na trhu. Áno, existuje aj Fury X a 980Ti. Tie však vôbec neponúkajú taký dobrý pomer ceny a výkonu ako zvolená AMD Fury a nVidia 980. Obe karty sú v podobnej cenovke. Šialené, ak sa pozrieme teraz na low-end zostavu, ktorá je lacnejšia ako samotná grafická karta pre high-endové herné PC.1167948

Tu sa očakáva maximum a za maximum si skutočne priplatíte. 2K rozlíšenie, plné detaily a poďme na vec. Presne toto je vhodný setup na použitie menovaných kariet. Pýtate sa čo 4K? V praxi realizovateľné, no výkon aj pri zapojení do SLI či CrossFire dvojice kariet je extrémne predražené riešenie. Šlo by to, ale nestojí to za to. Navyše ani pri zapojení dvojice kariet nedosiahnete v každom prípade na maximálnych detailoch plných 60 FPS. nVidia 980 sa pýši 4GB GDDR 5 pamäte, AMD Fury (4096bit) ponúka rovnaké množtvo pamäte. AMD Fury však integruje HBM pamäte, ktoré ponúkajú extrémne vysokú priepustnosť oproti nVidia 980 s GDDR 5 ( 256bit).

fury-tri-x_w_600Osadenie 32GB RAM je skutočne prežitok. Ak si chcete prikúpiť radšej lepší chladič na procesor, vystačíte si aj s 16GB RAM. Šanca, že ich hráč reálne vyčerpá je takmer nulová. Žiadna moderná hra nepotrebuje toľko operačnej pamäte.

A čo disk? Samsung 850 Pro 512GB pokryje potreby každého hráča aj s veľkou hernou knižnicou. Poprípade je možne pridať rovnaký disk pre RAID zapojenie pre zvýšenie celkovej prenosovej rýchlosti. Alebo ním môžete rozšíriť svoje úložisko. Pri tejto cenovke to nie je problém. Prednedávnom by ste za 512GB SSD zaplatili podstatne viac…

12671644_10153857103566827_5962757718761689812_o

Predstavili sme si trojicu herných zostáv, ktoré naplnia potreby každého hráča podľa rozpočtu. Zostavy sú uvedené bez monitorov, nakoľko monitor neberiem za komponent samotného PC. Nabudúce si prezrieme trh podrobnejšie a pozrieme sa na kompletnú ponuku zaujímavých dostupných procesorov. Na trhu je toho skutočne veľa, my vám pomôžeme vybrať to pravé. Sleduj nákupnú poradňu aj v mesiaci marec!

Komentuj!