Register

A password will be e-mailed to you.

Ani skvelí hrdinovia by neboli ničím bez skvelých zloduchov. Aj v histórii hier nájdeme množstvo legendárnych záporákov, ktorých si hráči často obľúbili ešte viac, než hlavné postavy. V našom rebríčku nájdete 10 tých najlepších. 

Upozornenie: Pre potreby rebríčka sme použili pravidlo o jednom zloduchovi na jednu hernú sériu. Niektorí sa doň nezmestili práve z tohto dôvodu.

10

Shao Kahn je takmer nesmrteľný imperátor sveta Outworld, ktorý je už tisícročia posadnutý dobývaním ostatných svetov, vrátane toho nášho. Za týmto cieľom neváhal vyhubiť miliardy nevinných ľudí, ktorých duše požiera aby získal moc a udržal sa nažive napriek svojmu veku. Shao Kahn je však hrozivý aj svojou fyzickou silou, ktorá mu v boji umožňuje doslova roztrhať človeka na kusy.

9

Jedna z najznámejších záporných postáv série MGS a rovno naša? Áno, ak ste náhodou nevedeli, Psycho Mantis, alebo Tretij Rebenok, pochádza z Československa. Dokáže čítať myšlienky, ovláda telekinézu, predvída budúcnosť, a taktiež vidí do minulosti. Svoju ikonickú plynovú masku nosí, aby sa mu do hlavy nepremietali myšlienky druhých, na základe ktorých sa mu znechutilo celé ľudstvo, vrátane jeho otca, ktorý mu dával za vinu smrť manželky, keďže tá zomrela pri pôrode Mantisa. Psycho Mantis nevydržal tento nátlak, myslel si, že ho kvôli tomu zabijú, a preto vypálil rodnú obec, aby sa zbavil svojej minulosti (pri požiari zomrel aj jeho otec).

Prvýkrát si Solid Snake zmeral sily z Psycho Mantisom v Metal Gear Solid, a pokiaľ ste hrali hru na PlayStatione, museli ste ovládač prepnúť do druhého portu, v opačnom prípade ste nemali žiadnu šancu zvíťaziť, keďže cez prvý port Mantis “čítal” Vaše myslienky a predvídal každý jeden krok. Pre komplexnosť a prepracovanosť tejto postavy si určite zaslúži miesto v našom rebríčku.

8

Ešte predtým, ako sa živil vyhadzovaním hadov z lietadla a lovením ľudí v Amerike 19. storočia, herec Samuel L. Jackson stvárnil hlavnú zápornú postavu kultového GTA: San Andreas. Jeho hlas si požičal Frank Tenpenny, skorumpovaný policajt, ktorý má prsty vo výpalníctve, obchode z drogami či sexuálnych zločinoch a najväčší pôžitok mu poskytuje ničenie života hlavnej postavy.

Asi málo zloduchov sme pri konci hry nenávideli viac ako Tenpennyho. A takmer žiadna smrť nás nepotešila viac než tá jeho.

7

Séria Silent Hill priniesla nespočet hrozivých monštier, ale žiadne sa nám pod kožu nezarylo viac ako Pyramid Head. Tento chlapík s kovovou pyramídou namiesto hlavy a dlhým mečom je stelesnením pocitov viny hlavnej postavy a jeho podvedomej túžby po treste. Medzi jeho záľuby patrí znásilňovanie a vraždenie iných monštier Silent Hillu (a nie vždy v tomto poradí).

Pyramid Head je jednoducho zloduch, ktorý akoby vznikol v tých najhorších lynchovských nočných morách.

6

Ak poviete ľuďom slovné spojenie „herný zloduch“, veľkej časti sa okamžite vybaví práve Bowser, kráľ korytnačej rasy Koopov, ktorý si voľný čas rád vypĺňa unášaním princeznej Peach. Prvýkrát sme sa s ním mohli stretnúť v hre Super Mario Bros., ktorej manuál ho popisuje ako čarodejníka používajúceho čiernu mágiu na premieňanie ľudí na piranie rastliny a tehly.

Tie piranie rastliny a tehly, ktorých Mario počas hier poničil na tisíce. Keď nad tým tak premýšľame, možno by sme do tohto rebríčku mali zaradiť skôr Maria.

5

Neovládateľné umelé inteligencie vystupujú v hrách pomerne často. Máloktorá však dosiahne taký kultový status ako GLaDOS zo série Portal. Táto psychopatická, sadistická AI vás počas hry neustále zahŕňa ponižujúcimi vtípkami o vašej osobe či postave a radosť jej dokáže spôsobiť iba vaše trápenie.

S blbými poznámkami a sarkastickým tónom neprestáva ani keď je uväznená v tele zemiaku.

4

Sarah Kerrigan so série Starcraft je zrejme najtragickejšou postavou nášho rebríčka. Ako mladé dievča zistila, že je mocný telepat, keď omylom spôsobila smrť svojej matky. Jej talent sa pokúsila využiť Konfederácia, ktorá na nej za účelom vytvorenia dokonalého vojaka vykonávala neľudské pokusy. Od krutého osudu ju zachránil vodca rebelov Arcturus Mengsk, ktorému Sarah začala verne slúžiť.

Jedného dňa ju však Mengsk zradil a nechal ju napospas horde zergov. Namiesto smrti ju čakal horší osud – zergovia ju pretvorili na zmutovanú Queen of Blades, ktorá vo svojom vražednom ťažení galaxiou vyhladila desiatky planét.

3

Arthas Menethil, syn kráľa Lordaeronu, je blizzardovskou verziou Darth Vadera. Tohto paladina a učňa Uthera Lightbringera sme prvýkrát mohli stretnúť v stratégii WarCraft 3, kde bol kladnou postavou. Jeho posadnutosť pomstou ho však priviedla až k prekliatemu meču Frostmourne, ktorý postupne ovládol jeho myseľ a zvábil ho na „temnú stranu“.

Pod jeho vplyvom Arthas zavraždil vlastného otca, spáchal genocídu niekoľkých rás a kráľovstiev a stal sa samotným Lich Kingom, proti ktorému pôvodne vytrvalo bojoval.

2

V žiadnom rebríčku najlepších zloduchov nesmie chýbať ani hlavný záporák Tiberian ságy stratégie Command & Conquer menom Kane. Tento charizmatický vodca polonáboženskej teroristickej skupiny Brotherhood of Nod dokázal sfanatizovať milióny ľudí, vyvolať niekoľko svetových vojen a je zodpovedný za mimozemskú inváziu Zeme. V hrách sa dokonca objavujú náznaky, že Kane je samotným Kainom – podľa Biblie prvým vrahom v dejinách ľudstva.

Veľa hráčov nevie, že Kane hral tiež síce nenápadnú, ale za to významnú úlohu v sérii Red Alert. Cez Stalina totiž na istý čas ovládal celý Sovietsky Zväz (a nakoniec stál aj za Stalinovou smrťou).

1

Ako zaručene vytvoriť najväčšieho herného zloducha? Vezmite najväčšieho zloducha v dejinách a oblečte ho do robotického brnenia so štyrmi rotačnými guľometmi. Presne tak to urobili vývojári z id Software pri hre Wolfenstein 3D a vyslúžili si tým v našom rebríčku prvé miesto.

Nenašli ste v rebríčku svojho obľúbeného zloducha? Povedzte nám o tom v komentároch.

Komentuj!