Register

A password will be e-mailed to you.

3. Silent Hill 2

Legendárna séria Silent Hill patrí medzi najkultovejšie záležitosti herného priemyslu. Ústrednou postavou druhého dielu je James Sunderland, ktorého žena Mary umrela pred tromi rokmi na zákernú chorobu. V tom však od nej dostáva list, kvôli ktorému sa vydáva do vidieckeho mesta s názvom Silent Hill, kde v minulosti strávil s Mary dovolenku.

V Silent Hille stretáva tajomnú ženu Mariu, ktorá sa na jeho manželku nápadne podobá, avšak tvrdí, že pravú Mary nikdy nestretla a ani o nej nepočula. O chvíľu je Maria zavraždená monštrom zvaným Pyramid Head a pre Jamesa sa začína dlhotrvajúce peklo plné monštier, hrôzy a Lynchovských výjavov, ktoré sa vám zaryjú pod kožu. Mariu stretáva ešte niekoľkokrát a tiež ju ešte niekoľkokrát vidí umrieť. Pokračuje však svoje pátranie po pravej Mary a to ho zavedie až do hotela, kde s ňou istý čas býval.

V hoteli však James nachádza tajomnú video kazetu. Po vložení do prehrávača sa James aj hráči dozvedajú šokujúcu pravdu. Mary neumrela na chorobu, zabil ju samotný James. Jeho vlastné ničivé pocity viny ho donútili potlačiť tieto spomienky. Po otvorení obálky s listom od Mary zisťuje, že žiadny list nikdy neexistoval. James si uvedomuje, že Pyramid Head bol stvorený iba preto, aby ho mal kto za jeho zločin potrestať.

Hra však v sebe skrýva ešte jedno prekvapenie. Podľa jednej fanúšikovskej teórie totiž mŕtvola Mary celý čas sedela s Jamesom v aute, ktorým prišiel do Silent Hillu. Túto teóriu neskôr potvrdili aj samotní tvorcovia.

2. Heavy Rain

Hra Heavy Rain síce mala svoje problémy, príbeh medzi ne ale rozhodne nepatril. V hre hráte hneď za niekoľko postáv, pričom hlavnou je architekt Ethan Mars. Ethan pred rokmi stratil syna pri zrážke s autom, po ktorej sám ostal na 6 mesiacov v kóme. O 2 roky neskôr stále trpí silnou depresiou a výpadkami pamäte, ktoré trvajú aj niekoľko hodín. Jedného dňa sa podobný výpadok zopakuje aj pri prechádzke parkom so svojím posledným synom Shaunom. Po precitnutí Ethan zisťuje, že Shaun je nezvestný.

Jeho únos je čoskoro spojený so sériou vrážd spáchaným vrahom, ktorému polícia a médiá hovoria “Origami Killer”. Jeho obeťami sú malí chlapci, ktorých telá sú objavené na odľahlých miestach po smrti utopením a v rukách držia papierové origami zvieratká. Vyšetrovania sa ujme súkromný detektív Scott Shelby a začína sa boj s časom o záchranu Shauna.

Scott počas hry navštevuje rodiny predošlých obetí a snaží sa získať akékoľvek dôkazy, ktoré by mu mohli pomôcť s vyšetrovaním. Hlavných podozrivých sa vystrieda hneď niekoľko vrátane samotného Ethana. O identite sériového vraha nám niečo naznačí prvý flashback, ktorý sa vracia 34 rokov do minulosti.

V ňom sa dvaja mladí bratia hrajú na stavenisku, pričom hráč prevezme kontrolu nad tým mladším. Starší brat, John Sheppard, spadne do rozbitého potrubia a začne volať o pomoc, mladší brat ho však nedokáže sám vytiahnuť a kvôli dažďu sa v jame hromadí voda. V tom flashback končí a hráč (správne) predpokladá, že Origami Killerom je mladší brat. V ďalšom flashbacku vidíme, ako mladší brat uteká k svoju otcovi pre pomoc, ten je však opitý a buď mu neverí, alebo je mu to jedno. Chlapec sa teda vracia k Johnovi len aby videl svojho staršieho brata pomaly umrieť hroznou smrťou utopením.

Flashback sa končí tým, ako dnes už dospelý Origami Killer smutne pozerá na fotku z detstva, na ktorej je so svojím bratom. Jeho identita je však pre hráčov šokom. Origami Killer nie je nikto iný ako Scott Shelby, vlastným menom Scott Sheppard. Vyšetrovania sa ujal iba preto, aby mohol ničiť všetky dôkazy, ktoré ho spájajú s vraždami. Po Silent Hille teda ide o ďalšiu hru, v ktorej na konci zistíte, že celý čas ste boli hlavným zloduchom vy. Asi žiadna hra však tento zvrat nepredviedla lepšie, ako tá nasledovná.

1. Star Wars: Knights of the Old Republic

V jednej z najlepších hier zo Star Wars univerza sa odohráva približne 4 tisíc rokov pre udalosťami z filmov. Svet sa práve zotavuje z ničivých Mandalorianských vojen, ktoré viedli k rozkolu v ráde Jedi. Koncil totiž pôvodne nechcel do vojen zasiahnuť, a tak ho niektorí nedočkaví Jedi-ovia (vedení Revanom a jeho učňom Malakom) opustili a odišli do vojny na vlastnú päsť. O rok neskôr sa vrátili, tentokrát však už na čele obrovskej armády, s pomocou ktorej chceli zjednotiť galaxiu pod svojou vládou. Malakovi sa však nepozdávala predstava, že by sa mal o moc deliť, a tak svojho majstra zradil a prikázal lodiam pod svojim velením zahájiť paľbu na mostík vlajkovej lode Revana.

Samotná hra sa začína o nejaký čas neskôr, kedy sa vaša postava prebúdza na republikovej lodi Endar Spire, ktorá je pod útokom Malakových jednotiek. Loď je síce zničená, hráčovi sa však podarí ujsť na blízku planétu a začína sa náročný boj o získanie spojencov a mapy ku vesmírnej stanici Star Forge, ktorá je zdrojom Malakovej sily a ktorá je schopná poraziť celú galaxiu. Ako to už býva, hlavná postava je vo svojom snažení úspešná a hra vyvrcholí konfrontáciou s Malakom. A tu prichádza azda najväčšie prekvapenie v histórii hier.

Darth Revan po Malakovej zrade neumrel. Bol unesený Jedi-mi ktorí ho zraneného prepravili na Dantooine, kde mu upravili spomienky, aby už nebol hrozbou pre galaxiu. S falošnými spomienkami sa pridal k Republike. A v jej radoch začal slúžiť na lodi Endar Spire…

Je nejaký dejový zvrat, ktorý sme v našom článku nespomenuli a myslíte si, že by tam mal byť? Podeľte sa so svojimi názormi v komentároch.

<< Prvá časť

Komentuj!