Register

A password will be e-mailed to you.

Na úvod by som rád uviedol niekoľko faktov. V prípade, ak ste hru nedohrali, prosím prestaňte čítať. Že to znie absurdne? Áno, asi je to tak, respektíve možno je to tak. Ale čo vy viete? Čo ak si túto recenziu na The Beginner’s Guide prečítate a zistíte, že ste nemali? Čo takého sa môže stať?

Recenzovaná verzia: PC

Ešte stále čítaš? A The Beginner’s Guide si už prešiel? Skutočne to nezaberie dlho a dozvedať sa akékoľvek informácie o tejto hre pred tým, ako si ju dohral, je nezmyselné a v skutočnosti škodíš sám sebe. Pýtal som sa iných, či je to tak, všetci mi to potvrdili. Stále si však samostatná entita a vieš sa rozhodnúť čo spraviť. Budeš čítať ďalej? Zahráš si najskôr hru? V konečnom dôsledku je to len a len na tebe…

Ono, niekedy sa jednoducho stane, že písať akúkoľvek recenziu nedáva zmysel. Predsa len, niekedy je skutočne problematické opísať konkrétne pocity. Niekedy je takmer nemožné vžiť sa do role autora samotnej hry a vykladať o jej kvalitách, motívoch, o zážitkoch z hry. Predsa o tomto to celé je, o zážitku. Hra by vo Vás mala čosi zanechať. Nie je to len o grafickom dizajne, samotnej hrateľnosti, vlastne ako dlhoročný hráč si uvedomujem, ako sú tieto veci strašne nepodstatné. Že trepem dve na tri? Ako vieš? Hral si hru? Nečítaj ďalej a choď si ju zahrať.

Poznám jedného chalana, volá sa Michal. Je to obyčajný človek, s obyčajnými problémami a s neobyčajnou vášňou pre hry. Počítačové, konzolové, mobilné, stolové. Michala skutočne fascinujú hry odkedy sa stretol s tou prvou. Už v útlom veku si uvedomoval, že hry ako také skrývajú a vedia ponúknuť omnoho viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Hral ich v minulosti, hrá ich teraz, aj keď má už 25 rokov, a trocha sa o neho preto bojím, hrá dodnes. A že vraj aj ďalej hrať bude…

V jeden večer sa Michal rozhodol, že si zahrá The Beginner’s Guide. Že vraj je to niečo zaujímavé. Michal však málokedy dával na názor iných a žil si vo svojej pokrivenej realite. Lebo toto je to, čo robíme my, ľudia. Žijeme si každý vo svojej pokrivenej realite. Michal si hru zakúpil legálnym spôsobom na Steame. Michal si skutočne myslí, že je dôležité podporovať malých vývojárov, a tak bez mihnutia oka investoval osem eur. A o moment začal.

Michal je zaujímavý človek v určitej veci. Má prapodivný pohľad na svet a jeho fungovanie. To isté sa po roky hrania pretavilo aj do hier, ktoré hráva. Hráva ich tak dlho, že veľmi citlivo vníma stereotyp či inováciu. Vlastne momentálne neexistuje nič viac. Žiaden iný stav vo svete hier nejestvuje. A vlastne ani nikdy nejestvoval…

Po dohraní hry sa Michal zamyslel. Nastal čas hodnotenia a on musel zniesť nejaký ten verdikt a dať ho na papier. Nebol si však istý výsledkom, a tak som mu pomohol. Zaujímave bolo, že Michal do svojej recenzie pôvodne neumiestnil žiadne obrázky, videá, nič čo by akokoľvek so samotnou hrou súviselo. Prečo?…

Jeho recenziu som rozoslal všetkým svojím priateľom a veľmi sa všetkým páčila. Nevydržal som to, a tak som mu napísal, že jeho recenzia je skutočne skvelá a všetkým sa páči. Michal sa mi však dlhšie neozýval a recenziu nevydal. I keď som mu získal verejnú mienku a potvrdil, že je všetko v poriadku, recenziu nevydal. Prečo? Veď som ho uistil, že je všetko v poriadku, že ho nik nevysmeje, že recenzia bude žať úspech. Stále som mal pocit, že sa Michal nevie presadiť na verejnosti a má v sebe určitý ostych. Michal napísal mnoho recenzií, no žiadne nevydal. Osobne ma veľmi bavilo sledovať jeho prácu, posielal mi ju, rád som jeho prácu čítal a myslel som si, že by bolo skvelé zverejniť ju. Tak tu to máte. Tu máte Michalovu recenziu na The Beginner’s Guide.

Po zverejnení mi Michal poslal veľmi krátky mail. Pýtal sa ma prečo? Prečo som ukázal iným ľudom to, čo chcel, aby zostalo len medzi nami. To nemôže myslieť vážne. Mám toho chalana rád a chcel som mu pomôcť. To, že má niekto sociálnu fóbiu neznamená, že mu niet pomoci. Prečo sa na mňa hnevá? Prečo si myslí, že som spravil niečo zlé? Prečo? Odvtedy sa Michal neozval. A už žiadnu recenziu nenapísal.

Michal, ak toto čítaš, uverejňujem tvoju recenziu vo viere, že ľudia ti dajú verejne najavo, že na to máš. Prosím, ozvi sa mi. Potrebujem ťa z toho dostať. Máš na to byť uznávaným recenzentom! Ver si! Ozvi sa mi prosím! Prepáč mi, ja som to tak nemyslel. Chcel som ti len pomôcť….

Určite si teraz myslíte, že tento článok nedáva žiaden zmysel. Ale to len preto, pretože ste The Beginner’s Guide nehrali. Ak ste ju už hrali, zistíte, že ste si práve prečítali kompletnú recenziu na The Beginner’s Guide. Dodám len posledné: teším sa na diskusiu. Určite ju odošlem aj Michalovi, určite sa mu dá pomôcť!

The Beginner’s Guide - Nerecenzia o nehre
The Beginner’s Guide je viac zaujímavou skúsenosťou ako skutočne zaujímavou hrou. Pokiaľ však náhodou hľadáte niečo podobné, rozhodne mu dajte šancu.
Pozitíva
  • Zaujímavý koncept
  • Výborný rozprávač
  • Atypické podanie
Negtatíva
  • Absolútna linearita
  • Je to skôr zaujímavá skúsenosť ako zaujímavá hra
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
100%

Komentuj!