Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

ASUS Zenbook DUO UX8406 je zaujímavým prírastkom v populárnej sérii notebookov Zenbook a pokračuje v unikátnom koncepte duálneho displeja, s ktorým má firma nemalé skúsenosti. ASUS sa nebojí experimentovať, čoho dôkazom je skutočnosť, že s dvoma displejmi na jednom zariadení v rôznych variantoch spoločnosť koketuje už zhruba šesť rokov. Najnovší model ASUS Zenbook DUO tento smer predstavuje v doposiaľ najpraktickejšom prevedení, no o tom pekne postupne.

V prvom rade si treba uvedomiť jedno – doterajšie pokusy ASUSu a iných spoločností narážali z pohľadu širokej verejnosti na jednu obrovskú prekážku, ktorou bola cena. Notebook s dvoma displejmi, nech už v akejkoľvek podobe, mohol byť pre potenciálneho zákazníka zaujímavý, no ak zrazu uvidel cenu 3000€ alebo 4000€, určite to v mnohých prípadoch znamenalo rozlúčku. Najnovší prírastok však prináša svieži vietor do plachiet segmentu notebookov s dvoma displejmi, keďže cenovka začína na hranici 2000€, pričom si domov neprinesiete žiaden “šrot”.

Ekologické balenie obsahuje okrem notebooku iba nevyhnutné veci, avšak ja na tomto trende nevidím nič zlé. Zbytočne bude balenie napratané vecami, ktoré tak či onak skončia v smetnej nádobe, alebo na dne zásuvky a už nikdy neuvidia denné svetlo. Notebook, nabíjačka, nevyhnutné skromné príručky a hotovo. Samozrejme, je vítané ak sa v balení nachádza aj cestovné púzdro (čo ASUS častokrát aj robí), no netreba žiaden balast navyše, no nie?

Zenbook DUO sa pýši dvojicou displejom a keďže ide o jeho hlavnú devízu, asi je každému zrejmé, že v tomto smere sa vôbec nešetrilo. Spoločnosť ponúka to najlepšie čo v danom momente mohla do produktu umiestniť, a tak máme v tomto prípade česť s dvoma 14″ 3K OLED displejmi (2 880 x 1 800px) s pomerom strán 16:10, 120Hz obnovovacou frekvenciou a maximálnym jasom okolo 500 nitov, pričom jas môžete nastavovať pre oba displeje naraz alebo separátne, čo je vítané. Ide o skvelé dotykové obrazovky, ktoré je radosť použivať a nemám im čo vytknúť. Ak by sa vám to málilo, je tu 100 % pokrytie DCI-P3 gamutu, certifikát od PANTONE a nechýba ani “štempeľ” Vesa Certified DisplayHDR, keďže tu máme tú česť s HDR 500. Notebook podporuje šikovné gestá, ktoré vás po odpojení klávesnice zo spodného displeja naučí, takže môžete svoju efektivitu ešte zvýšiť nad rámec toho, že máte pri práci k dispozícii dva plnohodnotné displeje a separátnu klávesnicu. Aby som nezabudol, nad displejom sa nachádza webkamera s Full HD rozlíšením a infračervenými senzormi, ktoré slúžia na odomykanie tvárou Windows Hello, pričom bezproblémovo funguje aj v tme. Samotná kvalita obrazu patrí k priemeru trhu, no účel kamera spĺňa, na konferenčné hovory plne dostačuje. Fyzická krytka jej však chýba, takže na to treba myslieť ak máte obavu z toho, že sa na vás bude potajomky pozerať nejaký špión z opačnej strany zemegule.

Napriek prítomnosti dvoch OLED panelov nie je notebook žiadna krehká padavka, o čom svedčí vojenský štandard MIL-STD 810H. Áno, i tento notebook vyhotovený z hliníka dokázal prejsť týmto náročným testovaním. Jediné menšie mínus je, že povrchová úprava je náchylnejšia na zachytávanie odtlačkov než novšie modely z dielne ASUS, ktoré však už ako materiál využívajú Ceraluminum, takže sa to dá chápať. Nejde o nič strašné, no treba s tým počítať. Továrenské spracovanie je inak špičkové a notebooku veľmi svedčí aj farba Inkwell Gray, ktorá je jediným dostupným variantom.

Čo sa týka vnútorností, na test som obdržal výkonnejšiu verziu s Intel Core Ultra 9 185H procesorom so 16 jadrami, ktorému robila spoločnosť 32 GB RAM (priamo na doske) a 2TB SSD disk. O grafickú stránku sa starala integrovaná grafika Intel Arc. Počas testovania som nenarazil na žiadne zaváhanie, spomalenie alebo niečo podobné, výkonu má zariadenie dostatok aj s rezervou. Dokonca je tento stroj schopný rozbehať aj moderné hry, hoci s nastaveniami kvality grafiky sa treba krotiť. Nejde však o herný stroj, takže v tomto ohľade nie je na mieste kritika. Chladenie je aj pri záťaži zvládnuté výborne, notebook sa príliš nezahrieva, čo je pozitívum najmä s ohľadom na životnosť zariadenia z dlhodobejšieho hľadiska.

Spodnú obrazovku štandardne zakrýva odnímateľná klávesnica, ktorá je sama o sebe mimoriadne tenká, takže sa bez problémov zmestí do vnútra notebooku ak ho zavriete. K telu je uchytená za pomoci pinov a magnetu, no bez problémov ju možno odpojiť a použivať mimo tela notebooku. Klávesnica má samostatnú batériu, ktorá sa štandardne dobíja skrz spomínané piny, no ak ju máte mimo, môžete ju napájať aj skrz USB-C konektor, takže nie je nutné ju po vybití batérie dať nabíjať na notebook, čím by ste prišli o možnosť pracovať so spodnou obrazovkou. Keď už sme pri klávesnici, píše sa na nej výborne, má príjemný zdvih klávesov a veľký touchpad, takže čo viac chcieť. Nechýba ani virtuálna klávesnica, at o hneď v niekoľkých variantoch, no pokiaľ tú fyzickú nejakých spôsobom nezničíte alebo nezabudnete doma, nevidím dôvod ju používať.

Pozadu nie je ani konektivia. Nájdete tu Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, no okrem toho tu máme aj kombinovaný audio jack, plnohodnotné HDMI 2.1, 1x USB-A 3.2 Gen 1 a 2x Thunderbolt 4. Opäť však nedostal priestor slot pre SD karty, čo ma mrzí.

Multifunkčnosť je niečo, čím ASUS Zenbook DUO vyniká. Nie, nenavarí vám obed, ani nepovysáva dlážky, no rozširuje možnosti ako zefektívniť prácu, prípadne prezentovať to, čo ste už vytvorili. Okrem štandardného využívania v takzvanom notebook režime tu máme ďalšie možnosti. Prvou je režim dvoch obrazoviek, ktorý bol pre mňa najčastejšie využívaným. Odpojíte klávesnicu a máte dva displeje. Na jednom máte prácu, na druhom povedzme zábavu, prípadne na oboch prácu, a tak ďalej, je to len a len na vás. Samozrejme, viete mať aj jeden obsah cez oba displeje, no keďže sú predelené, je to trochu obmedzujúce. Režim desktop je v podstate veľmi podobný, avšak s tou zmenou, že notebook natočíte a displeje tak máte na výšku. Tento režim si mňa osobne veľmi nezískal, pri práci za PC mám radšej vodorovné rozloženie a nie vertikálne, no 100 ľudí, 100 chutí. Pre prezentovanie je stvorený režim zrkadlenia, ktorý na druhom displeji zobrazuje to čo na “vašom”, avšak z vášho pohľadu dole hlavou. To je efektné v prípade, ak chcete svoju prácu alebo hocičo ukázať osobe, ktorá sedí oproti vám. Nemusíte tým pádom neustále otáčať notebook akoby bol na kolotočoch. Veľmi šikovné, no pekným bonusom by bolo, ak by pánt notebooku dovolil viac ako 180° otvorenie. Takto síce môžete mať na stole notebook v rovine, no ak by sa dal položiť ako konvertibilné kúsky (nazvime to v tvare písmena V, tento režim by bol ešte lepší. Za túto oblasť však musím ASUS pochváliť. Dva displeje sú v prípade tohto kúsku naozaj praktické a ponúkajú niečo navyše. Nie, nie je to pre každého, ale v takejto podobe to dáva zmysel.

Výdrž batérie je vec, na ktorú sa asi bude pýtať mnoho z vás. Z globálneho hľadiska je výdrž veľmi dobrá, 75Wh batéria spolu s optimalizáciou odvádzajú dobrú prácu. Pri tomto druhu zariadenia však je nejaký presný údaj veľmi náročné poskytnúť. Budete používať iba jeden displej na kancelársku prácu? Potom sa môžete tešiť na 10 hodín bez problémov. Zapnete oba displeje a začnete robiť niečo náročné? V taktom prípade sa iba s obtiažami dostanete na polovicu. Za mňa však hlásim spokojnosť, zázraky sa robiť nedajú. Inak, nabíjačka je 65W a veľmi kompaktná, takže na cesty ideál.

Na záver ešte v krátkosti zvuk – o vyladenie sa postaral harman/kardon a na moje prekvapenie je zvuk naozaj slušný a skutočne hlasný. Audiofilom, pochopiteľne, zvuk neulahodí, no pre bežného užívateľa bude bezproblémový. A dokonca, nechýba ani certifikácia Dolby Altmos.

ASUS Zenbook DUO prináša asi vôbec po prvý raz plne funkčný koncept dvoch displejov na jednom notebooku. ASUS urazil od prvého pokusu dlhú cestu a hoci priestor na ďalšiu evolúciu a zlepšenie tu je, toto je za mňa ten správny smer. Výborne využitie displeja na rôzne druhy práce alebo konzumovanie obsahu, dostatok výkonu, elegantný dizajn, dobrá výdrž batérie a navyše cena v prípade lacnejšej verzie nepresahujúca 2000€ cenovku, čo viac si priať. Snáď iba to, aby táto cesta nebola nakoniec zavrhnutá. Aby som však nekončil na takúto nôtu, ASUS Zenbook DUO je skvelým produktom, ktorý si zaslúži tip na nákup, pretože ide toto sa ASUS skrátka podarilo.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS Zenbook DUO – Notebook s dvoma tvárami
ASUS Zenbook DUO je skvelý notebook, ktorý prináša niečo naviac. Dvojica displejov však nie je iba na marketingové účely ale reálnym prínosom. Bude toto budúcnosť notebookov?
Pozitíva
  • Výborné OLED displeje s 120 Hz obnovovacou frekvenciou
  • Mnoho spôsobov využitia, dobrá výdrž
  • Dostatok výkonu, kvalitné vyhotovenie
Negatíva
  • Chýba čítačka pamäťových kariet
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!