Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Od predstavenia a uvedenia prvej generácie smartphonov ROG Phone do predaja tento rok uplynie 6 rokov. Za túto dobu sa ROG Phone zlepšoval, vylaďoval muchy, prinášal funkcie a vychytávky žiadané fanúšikmi, no v zásade vsádzal na overený koncept. Siedma generácie nesúca číslovku 8 v názve (ROG Phone totiž preskočil číslo 4) však vsadila karty nielen na vylepšovanie, ale aj povedzme znovuzrodenie, pretože v porovnaní s predchodcom prináša aktuálna iterácia razantnú zmenu dizajnu, ktorá z vyložene herného kúsku robí sympaťáka.

Samozrejme, ROG Phone 8/8 Pro je v srdci stále hráč, no nový dizajnový jazyk zmenil telefón na nepoznanie a už vôbec nekričí na kilometre, že ja som predsa herný kúsok. Novinka je napohľad elegantná, veľmi pekná a omnoho viac cielená na mainstream, no ponechala si kľúčové prvky, na ktoré si fanúšikovia za ostatné roky zvykli. Čo teda aktuálna vlajková loď ROG v segmente herných telefónov ponúka?

V prvom rade je tu masívne balenie, ktoré v sebe ukrýva nielen samotný smartphone, ale aj príslušenstvo. Dokonca dostanete aj adaptér na nabíjanie, čo je dnes už pomerné raritná vec, keďže väčšina výrobcov sa oháňa tým, že veď už určite nejaký ten adaptér máme doma. V tomto prípade tomu tak, našťastie nie je, a tak si svoj telefón môžete pokojne nabíjať 65W nabíjačkou. Pochopiteľne, nechýba ani kábel, avšak tým sa nekončí. V balení ROG Phone 8 Pro je umiestnený aj ventilátor s tlačidlami, čo oceníte najmä počas hrania. Výrobca nezabudol ani na obal, i keď nejako extrémne telefón nechráni, no vzhľadom na skutočnosť, že ak niekto chce mať nasadený kryť a využiť ako ultrazvukové AirTrigger tlačidlá na ráme telefónu, tak aj ventilátor, je množstvo “vyrezaného” priestoru v kryte pochopiteľným ústupkom. Napriek tomu oceňujem, že sa v balení nachádza. Myslelo sa aj na drobnosti, takže napríklad ihla slúžiaca na otvorenie slotu pre SIM kartu má tvar loga ROG, čo je pekný, hoci pre niekoho bezvýznamný, detail. Balenie ale v žiadnom prípade nie je chudobné ani napriek aktuálnemu trendu u väčšiny výrobcov.

Čo sa týka hardwaru, telefón ponúka to najlepšie, čo možno aktuálne do smartphonu s operačným systémom Android osadiť. Srdcom je procesor Snapdragon 8 Gen3 s grafickým čipom Adreno 750 (plus podporou Ray Tracingu) a 512GB úložiska vo verzii s 16GB RAM, prípadne 1TB vnútornej pamäte v kombinácii s 24GB RAM. Nechýba ani podpora pre Wi-Fi 7, Bluetooth vo verzii 5.4, 3.5mm jack konektor, alebo vôbec po prvý raz certifikáciu IP68, vďaka ktorej je telefón možné ponoriť do vody (pozor, nie slanej) a nebude mu robiť problém ani prach, takže v tomto smere ide o vítanú novinku. Na prednej strane je 6.78″ LTPO AMOLED displej s pomerom strán 20:9, ktorý má obnovovaciu frekvenciu 165Hz, podporuje HDR10 a jeho svietivosť dosahuje na hodnotu 1600 nitov pri bežnej prevádzke, prípadne až chvíľkových 2500 nitov v peaku, ak to je potrebné. Pre čo najrýchlejšiu odozvu výrobca pridal 720Hz vzorkovaciu frekvenciu dotyku, čo patrí k absolútnej špičke. Krycie sklo je Corning Gorilla Glass Victus 2, a teda to najnovšie a v podstate i to najlepšie, čo výrobca ponúka. O výdrž sa stará 5,500 mAh, čo je solídna kapacita, no tá spolu s kvalitným továrenským spracovaním a použitými materiálmi zabezpečila, že telefón váži 225 gramov, čo nie je práve najmenej, no ani môj Samsung S24 Ultra nie je ľahší. Zaujímavou vychytávkou Pro verzie ROG Phonu 8 je displej na zadnej strane, ktorý je zložený z 341 Mini-LED diód, vďaka čomu môžete mať na spodnej strane nielen logo ROG alebo hodiny, ale aj vlastný obrázok, ak by ste náhodou chceli. Zadná strana je sklenená (Gorilla Glass), navyše s veľmi príjemnou povrchovou úpravou. Čo sa týka rozdielu medzi ROG Phone 8 Pro a štandardnou verziou, tak lacnejší variant nemá vzadu displej s Mini-LED diódami, je na nej skrátka ROG logo bez možnosti zmeny, plus je telefón dostupný aj v bledej farbe.

Zmenou prešli aj fotoaparáty, ktoré v herných smartphonoch doteraz nevynikali, hoci svoj účel plnili. Hlavným snímačom je 50 megapixelový Quad-Bayer senzor Sony IMX890, ktorý nahradil Sony IMX766 používaný v minulosti. Svetelnosť je f/1.9, pričom o stabilizáciu sa stará Hybrid Gimble Stabilizer 3.0. Ide teda o stabilizáciu v štýle gimbalu, a teda to najlepšie, čo možno v tomto smere ponúknuť, hoci i táto technológia má svoje nevýhody oproti klasike. Ultra-širokouhlú jednotku obstaráva 13 megapixelový OmniVision OV13B senzor so 120° uhlom záberu, ktorý ale na rozdiel od hlavného snímača poznáme aj z predchodcov. V tomto smere sa žiadne novinky nekonajú, nepribudlo ani automatické zaostrovanie, čo by bolo vítané, no možno sa dočkáme nabudúce. Najväčšou novinkou je ale 3x optické priblíženie zabezpečené vďaka 32 megapixelovému senzoru Samsung JD1SM15. Za využitia digitálneho zoom je deklarované až 30x priblíženie, no všetci vieme, že ide iba o marketingovú položku, v reále je niečo takéto iba ťažko použiteľné. Čo už ale použiteľné je vďaka vyššiemu rozlíšeniu je 10x zoom, ktorému pomáha Hyper Clarity AI, vďaka čomu si výsledky dobré a najmä na sociálnych sieťach bez problémov použiteľné, samozrejme, ak sú dobré svetelné podmienky. Predná kamera sa dočkala jednej menšej, ale vítané novinky – uhol záberu narástol zo 73° na 90°, takže sa na fotku vlezie viac ľudí. Snímač je však rovnaký ako minule, a to OmniVision OV32C Quad Bayer senzor. Tu taktiež mohol pribudnúť autofocus, ale ani tu sa tak, bohužiaľ, nestalo.

Operačný systém je asi každému jasný, no ak by náhodou nie, ide o Android s nadstavbou ROG UI, hoci pri zapnutí si môžete zvoliť aj režim bez nadstavby známy z ASUSu Zenfone. Aby som bol presnejší, nejde o úplne čistý Android, nakoľko nejaké tie aplikácie a bonusy ASUS vo svojej nadstavbe ponúka, avšak v zásade ide o minimálne zmeny oproti variantu od Google v smartphonoch Pixel. Bohužiaľ, čo sa operačného systému, respektíve softwarové podpory týka, v tomto smere nemožno výrobcu extra chváliť, nakoľko má telefón prisľúbené iba 2 veľké aktualizácie Androidu. Zlepšenie nastalo v prípade bezpečnostných záplatách, sľúbené sú 4 roky. Dnes je však štandard aspoň 3-4 aktualizácie Androidu, nie iba záplat, takže tu by mohol ASUS a aj ich ROG divízia dohnať konkurenciu, navyše keď nemajú v portfóliu XY smartphonov, ale iba 2 kúsky (ASUS Zenfone a práve ROG Phone). Samotný systém však musím pochváliť, všetko beží svižne a napriek niekoľkým pridaným aplikáciám od výrobcu a grafickej nadstavbe pre hráčov ide o veľmi príjemný a prehľadný systém. Pochopiteľne, chýbať nemôže ani Armory Crate, a teda herné centrum/aplikácia od ASUSu, ktorú nájdeme aj v ich notebookoch či handhelde ROG Ally.

Nakoľko sa bavíme o hernom telefóne, určite je najzásadnejšou otázkou, ako zvláda tento kúsok najnovšie tituly? Asi nikoho neprekvapí, že aktuálne najsilnejší čipset od Qualcommu nemá problém rozbehnúť aj tie najnáročnejšie kúsky na 60fps pri vysokej kvalite grafických nastavení (ak sú k dispozícii) a túto hodnotu držať, no ešte zásadnejšie je, že vďaka usporiadaniu vnútorností a dôrazu na dobrý odvod tepla dokáže ROG Phone 8 aj po dlhšej dobe fungovať vo vysokovom výkone, hoci pokles, pochopiteľne, skôr či neskôr dorazí. Je to však omnoho lepšie než u Galaxy S24 Ultra, ktorá sa na rozdiel od ROG Phonu môže pochváliť titanovým rámom, ktorý by mal lepšie odvádzať teplo. Ešte lepšie je to s prídavným ventilátorom, ktorý zadnú stranu ofukuje vzduchom, a tak dopomáha k zníženiu tepla. Čo sa týka displeja, tu už po dlhom a intenzívnom hraní nemá čo obrazovku chladiť, takže teplo sa určite dostaví, no to je bežná prax, s tým sa vzhľadom na konštrukciu telefónov ako takých nedá nič robiť. Za dobu testovania som sa však nedostal do fáze, kedy bol displej vyložene horúci a nepríjemný na dotyk. Hranie na ROG Phone 8 je fajn, hoci ja asi nikdy na chuť mobilnému hraniu neprídem. Kto to však má inak, ten ocení ako ultrazvukové AirTrigger tlačidlá na ráme telefónu, tak aj dve dodatočné na ventilátore, hoci v tomto smere ide o menší downgrade, keďže predošlá generácia ponúkala až 4 tlačidlá. Vďaka skvele vzorkovacej frekvencii na dotyky sú reakcie na vaše príkazy bleskové, čo pri kompetitívnych tituloch oceníte. Z herného pohľadu teda nemám smartphonu čo vytknúť.

Pre mnohých však bude možno ešte o niečo zaujímavejšie, ako smartphone fotí, keďže v dnešnej dobe patrí práve fotografická výbava k najdôležitejším vlastnostiam, ktoré zohľadňujeme pri kúpe telefónu. Už som popísal, aké snímače ROG Phone 8 ponúka, takže tým sa opätovne zaťažovať nemusíme. V prvom rade môžem povedať, že výsledné fotografi vôbec nie sú zlé. Je pravdou, že v priamom porovnaní ponúka Samsung S24 Ultra vyváženejšie a softwarovo menej upravované fotografie, ale to nezistíte, pokiaľ si ich nebudete porovnávať jednu vedľa druhej na monitore či televízore. Priamo na displeji telefónu vyzerajú fotografie dobre a môžete ich bez problémov zdieľať na sociálnych médiach bez toho, aby ste sa museli za ich kvalitu “hanbiť”. Osobne by som ocenil, ak by ROG upravili software, nakoľko aktuálne sú fotografie zbytočne softwarovo doostrované a aj sýtosť farieb by mohla byť nižšia, no niekomu to pre zmenu môže imponovať. Ja som zástancom prirodzenejších fotografií, takže ak patríte do druhej skupiny, nebudete mať so spracovaním problém. Pochopiteľne, ak budete fotiť do RAW formátu, výsledná úprava bude len a len na vás, avšak to na telefóne stále robí minimum zákazníkov.

Hlavný fotoaparát prináša solídne výsledky a z prítomnej trojice je, pochopiteľne, tým najlepším. Ultraširokouhlý objektív je za dobrých svetelných podmienok fajn, hoci schopnosť zachytávať detaily napríklad v tráve alebo na budovách so štrukturovanou omietkou je slabšia – na trhu sú už aj lepšie kúsky. Nováčik v podobe trojnásobného optického priblíženia odvádza slušnú prácu, no aj tu sa prejavuje software a jeho zásahy viac, než by sa mi páčilo. Naozaj by stačilo stiahnuť doostrovanie, výsledné fotografie by pôsobili lepšie. Vyváženie bielej a aj odtieň farieb však má ROG Phone 8/8Pro dobré, najmä pri hlavnom fotoaparáte, zvyšné podávajú nie až tak konzistentné výsledky, najmä ak ubudne svetlo.

Bohužiaľ, mojou chybou vám neukážem nočné fotografie, no aj tu platí, že slušnú prácu hlavného snímača degraduje softwarové doostrovanie. Tento problém je možné ľahko odstrániť aktualizáciou, tak snáď majiteľov telefónov ROG Phone 8 a 8 Pro výrobca v dohľadnej dobe poteší. Čo sa týka videa, to je vďaka gimbalovej stabilizácii naozaj slušné, pričom dostupné maximum je 8K pri 24fps. Ak máte chuť počas natáčania prepínať medzi objektívmi, budete si musieť vystačiť s 4K pri 30fps. Zamrzí, že predná kamera vie točiť maximálne v 1080p, to je v roku 2024 a pri cenovke telefónu veľký prešľap, minimálne za mňa, a to prednú kameru nejako nevyužívam.

Suma summarum však ponúka ROG Phone 8/8Pro solídnu zostavu fotoaparátov, pričom najslabším článkom je softwarové spracovanie. Je to však niečo, s čím môže výrobca na základe spätnej odozvy pracovať a do budúcna čo-to upraviť. Od minulých generácií však ide o posun vpred a jednotlivé fotoaparáty ponúkajú rozsah, ktorý zabezpečí, že vás telefón nenechá v štichu či už budete potrebovať priblíženie, klasiku alebo do fotky napchať čo najviac zo svojho okolia. Pochváliť možno i aplikáciu fotoaparátu, ktorá je prehľadná, ponúka mnoho nastavení a i softwarových zlepšovákov, ako napríklad režim Light Trail, ktorý vytvorí svetelné stopy po autách v noci bez toho, aby ste museli manuálne nastavovať čas expozície v pro režime. Zaujímavý je aj Quick Shot, vďaka ktorému dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti fotoaparát okamžite vytvorí tri fotografie, takže vám neunikne žiaden zásadný moment.

ROG Phone 8/8 Pro je krok správnym smerom. Noviniek je hneď niekoľko, pričom takmer všetko predstavuje zlepšenie. Je pravdou, že AeroActive Cooler X prišiel o dvojicu tlačidiel a subwoofer, displej dostal priestrel a trojica fotoaparátov dosť vytŕča z tela smartphonu, no i tak ide o skvelý telefón, ktorý je radosť používať. Fantastický displej, nový dizajn, odolnosť triedy IP68, skvelá výdrž na jedno nabitie, trojica fotoaparátov a dobré softwarové vychytávky robia z ROG Phone 8/8 Pro lákavý telefón, a to nielen pre hráčov. Mierilo sa viac mainstreamovo, čo sa výrobcovi podarilo. Do budúcna by to ešte chcelo predĺžiť softwarovú podporu, tie 4 roky aktualizácii systému by asi ROG nezruinovali, no napriek tomu a vysokej cenovke môžem na záver môjho textu smartphone odporučiť, ide totiž o naozaj vydarený kúsok.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ROG Phone 8 Pro - Smer mainstream
Pozitíva
  • Fantastický displej, dizajn, výdrž na jedno nabitie
  • Dostatok výkonu, množstvo príslušenstva,
  • Všestranná zostava fotoaparátov, solídna kvalita fotografií a videa, výborná gimbalová stabilizácia hlavného snímača
Negatíva
  • Softwarové doostrovanie fotografií, trojica fotoaparátov veľmi vytŕča z tela telefónu
  • Na dnešnú dobu nedostatočná dĺžka softwarových aktualizácii Androidu
  • AeroActive Cooler X prišiel o dvojicu tlačidiel a subwoofer
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!