Register

A password will be e-mailed to you.

Jún roka 2023 nám opäť nadeľuje niekoľko pozoruhodných videoherných kúskov. Radi by sme vám opäť predstavili tie potenciálne najzaujímavejšie a najočakávanejšie hry. Dúfame, že aj vy si spomedzi nich vyberiete svojho favorita. Čo nám teda prinesie v poradí šiesty mesiac tohto roku?

Street Fighter 6
Žáner: Bojovka
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S a PC
Vývojár: Capcom
Dátum vydania: 2. jún 2023

V poradí už šiesty diel známej bojovkovej série Street Fighter, ktorá odštartovala ešte v roku 1987, sa bude vyznačovať novými štýlovými mechanikami, aby sa ich prostredníctvom úplnejšie vyjadrila hráčova kreativita. Tvorcovia sľubujú tiež nové postavy a alternatívne režimy, no chýbať nebudú ani tradičné prvky, ako arkádový mód, online zápasy, či tréning. Režim World Tour, ktorého sa dočkáme v Street Fighter 6, je určený pre jedného hráča, a umožní nám zanechať svoj vlastný odkaz so svojim avatarom. Battle Hub je ďalšia novinka, poskytujúca nové spôsoby zapojenia komunity, komunikácie a interakcie. Známi hrdinovia série, ako sú napríklad Ryu, Chun-Li a Luke, prešli tiež zmenou designu, pričom sa k nim pridáva nová postava Jamie, prinášajúca vlastný štýl, založený na takzvanom opileckom boxe.

Diablo IV
Žáner: Akčné RPG
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One a PC
Vývojár: Blizzard Entertainment
Dátum vydania: 6. jún 2023

Diablo IV je pokusom o návrat k temným koreňom tejto série, od ktorých sa tvorcovia čiastočne odklonili vydaním kontroverznejšieho tretieho dielu série. Nepochybne treba poznamenať, že tentokrát prekvapivo nebude hlavným záporákom samotný Diablo, pán Hrôzy, ako bolo tradíciou v tejto sérií, ale Mefistova dcéra Lilith, známa aj ako Matka nešťastia. Zaujímavosťou je, že tvorcovia sa pri navrhovaní grafiky inšpirovali stredovekými kresťanskými maľbami. Tvorcovia tvrdia, že ich cieľom je skombinovať temnotu prvého Diabla, loot system druhého Diabla a súbojový systém tretieho. Diablo IV ponúkne relatívne otvorený svet a bude obsahovať mestá a zóny PvP, či používať kone a iné jazdecké zvieratá.

Layers of Fear
Žáner: Psychologický horor
Platformy: PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S
Vývojár: Bloober Team
Dátum vydania: 15. jún 2023

Layers of Fear je psychedelický horor z pohľadu prvej osoby od poľského štúdia Bloober Team. V podstate ide o remake pôvodnej série s rovnakým názvom. Celá séria sa vyznačuje prieskumom prostredia, v ktorom sa hráč nachádza, spolu s riešením rôznych logických úloh. Layers of Fear je nová kolekcia starších titulov, ktoré sme v minulosti recenzovali, pričom neobsahuje len oba pôvodné diely, všetky vydané DLC vrátane najnovšieho “The Final Note”, ale tiež nový, dodatočný príbeh s názvom The Writer. Ten má všetky doterajšie hry série navzájom prepojiť. Navyše je celá táto kolekcia od štúdia Bloober Team vytvorená nanovo na Unreal Engine 5 s podporou Ray Tracingu, HDR a rozlíšenia 4K.

Aliens: Dark Descent
Žáner: Taktická real-time stratégia
Platformy: PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S a Xbox One
Vývojár: Tindalos Interactive
Dátum vydania: 15. jún 2023

Aliens: Dark Descent je taktická real-time stratégia, v ktorej budeme viesť tím drsných koloniálnych mariňákov, aby sme zastavili desivý útok Xenomorfov na mesiac Lethe. Konkrétne budeme ovládať oddiel až piatich mariňákov a viesť ich cez rôzne prostredia s cieľom odhaliť tunajšie tajomstvá a nájsť únikovú cestu z mesiaca Lethe. Postupné zlepšovanie schopností mariňákov je síce ústredným prvkom Aliens: Dark Descent, no vždy je tu prítomné riziko trvalej straty jednej alebo viacerých jednotiek v dôsledku permanentnej smrti, ktorá zostáva neustále aktívna. Preto je nevyhnutnosťou neustále sa prispôsobovať a meniť taktiku, aby náš tím zostal vo výhode pred votrelcami.

Final Fantasy XVI
Žáner: JRPG
Platformy: PlayStation 5
Vývojár: Square Enix
Dátum vydania: 22. jún 2023

Final Fantasy XVI je akčná JRPG hra, ktorá bude obsahovať segmentované otvorené prostredia a akčný bojový systém zahŕňajúci útoky zblízka aj magické útoky. Nechýbajú ani tradičné prvky série vrátane Chocobos a vyvolaných príšer nazývaných Eikons, s ktorými sa bojuje ako s bossmi a ktoré sa využívajú prostredníctvom presmerovania ich sily v boji. Final Fantasy XVI sa odohráva na Valisthei, teda vo svete rozdelenom medzi šesť národov, ktorých moc vyplýva z magických kryštálov. Situácia medzi národmi sa ešte zhorší príchodom choroby zvanej Nákaza. Hlavným hrdinom bude Clive Rosfield, ktorý je poručníkom svojho mladšieho brata Joshuu a stáva svedkom zničenia svojho kráľovstva, čo ho donúti vydať sa na cestu pomsty a prenasledovať temného Eikona Ifrita.

Takže sme vám opäť priniesli výber tých najzaujímavejších videoherných počinov, ktoré nás čakajú v tomto prvom letnom mesiaci. Je možné, že niektorá z vami očakávaných hier v tomto výbere chýba, takže ak náhodou máte nejakého iného videoherného favorita, na ktorého sme prípadne zabudli, môžete nás na neho upozorniť v komentároch.

Komentuj!