Register

A password will be e-mailed to you.

Tohtoročný apríl určite nepatrí medzi tie slabšie mesiace. Vývojári nám totiž nadelili hneď niekoľko pozoruhodných videoherných kúskov. Našou snahou bolo predstaviť vám tie potenciálne najzaujímavejšie a najočakávanejšie a sme presvedčení, že aj vy si spomedzi nich vyberiete svojho favorita. Čo nám teda prinesie v poradí štvrtý mesiac tohto roku?

Vďaka tomu, že tentokrát ide o pomerne pestrý výber, na svoje si prídu fanúšikovia rôznych videoherných žánrov. Konkrétne pôjde o priaznivcov vesmírnych stratégií, ktorí sa môžu tešiť na plnú verziu Everspace 2, či stále veľmi početné zástupy fanúšikov univerza Star Wars, ktorí si určite prídu na svoje v pokračovaní úspešného titulu Star Wars Jedi: Fallen Order, tentokrát s podtitulom Survivor. V neposlednom rade sme sa po dlhých rokoch čakania dočkali aj pokračovania úspešného zombie titulu Dead Island. Veríme, že bude dôstojnou konkurenciou momentálnemu hitu Dying Light 2. Fanúšikovia adventúr sa môžu tešiť na staronové dobrodružstvo Sherlocka Holmesa, navyše silne inšpirované tvorbou slávneho H. P. Lovecrafta. Nezabudlo sa ani na mladých hráčov, ktorí sa môžu opäť ponoriť do svojho obľúbeného sveta Minecraftu v novom titule s názvom Minecraft Legends.

Everspace 2
Žáner: Vesmírny simulátor
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X/S a PC
Vývojár: ROCKFISH Games
Dátum vydania: 6. apríl 2023

Everspace 2 sme si síce už mohli zahrať od januára roku 2021, kedy bol k dispozícii v predbežnom prístupe, avšak už v tomto apríli sa môžeme tešiť na plnú verziu. Ponúkne rozsiahlu kampaň s množstvom misií, odohrávajúcich sa v otvorenom vesmíre, pričom tentokrát budete mať dokonca možnosť zostúpiť aj na povrch niektorých planét. Na palube vesmírnej lodi budete objavovať obrovský vesmír, pričom na výber budete mať medzi kombináciami rôznych zbraní a iného vybavenia.

Tentokrát sa nemusíte obávať, že prídete o vaše veci po prípadnej havárii vášho vesmírneho plavidla, pretože prvky žánru rogue-like, ktoré definovali prvý diel, boli výrazne obmedzené. Dôležitým prvkom sú aj elementy žánru RPG, ktoré sa odomykajú v sadách a ponúkajú pestré zmeny herných systémov. Kombinácie perkov možno priebežne meniť a prispôsobovať sa tak aktuálnej situácii. Získavaním skúseností sa zvyšuje celková úroveň vášho vesmírneho plavidla, ktoré trvalo zvyšujú jeho kvalitu.

Sherlock Holmes: The Awakened
Žáner: Akčná adventúra z pohľadu tretej osoby
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X/S a PC
Vývojár: Frogwares
Dátum vydania: 11. apríl 2023

Sherlock Holmes: The Awakened je remake adventúrnej hry The Awakened z roku 2008, po novom už vytvorený v Unreal engine, pričom obsahuje aj rozšírený príbeh s novými vedľajšími úlohami a viacerými novým hernými prvkami. Jednou z noviniek je aj interaktívny systém príčetnosti. Rovnako ako pôvodná hra je Sherlock Holmes: The Awakened silne inšpirovaný dielom H. P. Lovecrafta. Svetoznámy detektív Sherlock Holmes tak musí v tieni slávneho mýtu Cthulhu vyšetrovať záhadné zmiznutia ľudí po celom svete. Narazí pritom na temnú sektu, uctievajúcu starobylého boha a musí prekaziť jej plány.

Po stránke hrateľnosti bude zohrávať výraznú úlohu strach, honba za odhalením pravdy totiž môže tentokrát slávneho detektíva priviesť až šialenstva. Vyšetrovanie nás zavedie, okrem slávnej londýnskej Baker Street, aj do strašidelne pôsobiaceho psychiatrického ústavu vo Švajčiarsku, ale zavítame tiež do nebezpečných močiarov Louisiany.

Minecraft Legends
Žáner: Akčná stratégia
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X/S a PC
Vývojár: Mojang Studios, Blackbird Interactive
Dátum vydania: 18. apríl 2023

Minecraft Legends vychádza z veľmi populárneho Minecraft univerza, pričom zameriava sa skôr na elementy žánru stratégie, no je inšpirovaný aj klasickými akčnými hrami. Na hernú plochu nazeráme z pohľadu tretej osoby a veľký dôraz je kladený najmä na vybudovanie silnej obrany. Dôležitou zložkou hry je najmä kooperatívny režim a kompetitívny multiplayer.

Minecraft Legends sa odohráva počas invázie piglinov z Netheru. Vašou úlohou je tak zachrániť Overworld, pričom pri tomto snažení ste nútení zhromaždiť množstvo spojencov, pretože iba tí vám pomôžu ubrániť váš domovský svet. Samozrejme, v prípade multiplayerového hrania budú analogickú funkciu spĺňať ďalší hráči.

Dead Island 2
Žáner: Akčná hra z pohľadu prvej osoby
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S a PC
Vývojár: Dambuster Studios
Dátum vydania: 21. apríl 2023

Dead Island 2 bol ohlásený ešte v roku 2014, avšak jeho vývoj bol niekoľkokrát reštartovaný a prešiel rukami viacerých štúdií. Nakoniec skončil v rukách štúdia Dambuster, ktorému sa to pod záštitou Deep Silver podarilo dokončiť. V podstate ide o pokračovanie Dead Island z roku 2011, pričom dej sa odohráva približne 10 rokov po udalostiach z prvého dielu. Tentokrát sa ocitneme v Los Angeles, ktoré bolo kvôli zombie epidémii uzatvorené do karantény.

V priebehu hry sa budeme môcť viac-menej voľne pohybovať v otvorenom svete miest Los Angeles a neskôr aj San Francisca. Boje prebiehajú z pohľadu prvej osoby, pričom zostali zachované aj prvky craftingu, s ktorými sme sa mohli stretnúť už v prvom dieli. Tentokrát ich však vývojári nepochybne o niečo viac prehĺbia a prepracujú.

Star Wars Jedi: Survivor
Žáner: Akčná adventúra s prvkami RPG
Platformy: PlayStation 5, Xbox Series X/S a PC
Vývojár: Respawn Entertainment
Dátum vydania: 28. apríl 2023

Star Wars Jedi: Survivor od štúdia Respawn je pokračovanie hry Star Wars Jedi: Fallen Order z roku 2019 a zachováva si viacero herných prvkov zo svojho predchodcu. Odohráva sa päť rokov po udalostiach v prvom dieli a zameriava sa na príbeh bývalého rytiera Jedi Cala Kestisa, bojujúceho s nepriateľským Galaktickým impériom. Medzi jeho protivníkov patrí tajomný imperiálny senátor Pau’an a Gen’Dai Rayvis, ktorý je presvedčený, že Jediovia by mali byť zničení.

Po stránke hrateľnosti sa nové pokračovanie v mnohom podobá na svojho predchodcu, pričom, samozrejme, pridáva nové herné prvky. Medzi ne patrí väčšie množstvo bojových postojov a dodatočné útoky so svetelnými mečmi. Vráti sa inak viacero postáv z prvej časti, vrátane fanúšikmi obľúbenej Merrin či Greeza Dritusa.

Takže toto bol náš výber tých najzaujímavejších videoherných počinov, ktoré nás čakajú tento mesiac. Aj tento výber je, podobne ako každý iný, samozrejme subjektívne podfarbený, takže ak náhodou máte nejakého iného favorita, na ktorého sme zabudli, môžete na neho upozorniť v komentároch.

Komentuj!