Register

A password will be e-mailed to you.

Remake Resident Evil 4 je bez pochyby jedným z najvýraznejších titulov roku 2023. Hra vychádza už 24. marca a ako ochutnávku nám vývojári z Capcomu sprístupnili Chainsaw Demo, v ktorom sa spolu s Leonom môžeme opäť vrátiť do nehostinnej dedinky plnej nebezpečných a ozbrojených vidiečanov. V momente ako zazvoní kostolný zvon, všetci sa niekam presunú. Čo sa bude diať ďalej? Bingo? To síce zistíme až v plnej verzii, no pokiaľ ste rovnako ako aj ja hrali pôvodný titul z roku 2005, viete čo bude nasledovať.

Nová verzia z roku 2023 však prináša oproti originálu niekoľko úprav. Nemusíme asi rozoberať, že po grafickej stránke je na úplne inej úrovni. Titul beží na rovnakom engine ako jeho predchodcovia od čias Resident Evil VII: Biohazard a vyzerá vynikajúco. Hrateľnosť sa takisto nijakým zásadnejším spôsobom nezmenila a funguje na rovnakých princípoch ako všetky posledné tituly z tejto série. Zachovaný ostal aj Leonov kufrík, ktorý slúži ako váš inventár.

Pár drobných zmien sme sa však dočkali v oblasti rozprávania príbehu. Návšteva osamelého muža v domci kúsok pred vstupom do dedinky bude tentokrát obohatená aj o návštevu pivnice, kam sme predtým prístup nemali. Následne pokračujeme schodmi hore a čaká nás Leonov pamätný výskok cez okno, kde bude po ceste pokračovať ďalej až do spomínanej dediny.

Tá sa oproti originálu veľmi nezmenila. Jej obyvatelia vás rozhodne neprivítajú s otvorenou náručou, no rovno budú tasiť sekery, vidly, nože alebo mačety. Čokoľvek dostanú do ruky, nebudú váhať použiť proti vám. Jedna zaujímavá zmena v oblasti hrateľnosti však na mňa čakala, keď som si uvedomil, že nepriatelia vás môžu pokojne napadnúť aj odzadu, kde vás chytia, aby vás mohli nepriatelia stojaci pred vami jednoduchšie udrieť. Ide rozhodne o zaujímavý prvok, ktorý robí akciu o niečo náročnejšou. Musíte si tak občas kryť i vlastný chrbát.

Za zmienku ešte stoja aj úvodné scénky, v ktorých budeme vidieť Leona počas tréningu. Ako sa z policajta stal kvalitným agentom, ktorý robí najťažšie a najriskantnejšie misie, ktoré sa len dajú. Máme tu totiž možnosť vidieť Leona, ako trénuje súboj s nožom so samotným Jackom Krauserom. Táto scéna je pre mňa zaujímavá najmä v kontexte celého príbehu, ktorý už mnohí z nás poznajú z originálu. Ak ste však titul behom posledných 18 rokov nikdy nehrali, zdržím sa prípadného spoilerovania.

Demo rovnako odstránilo aj časové obmedzenie. Máte tak možnosť hrať hru až do spomínaného momentu, kedy zazvoní zvon. Tým pádom môžete skúšať zlepšovať svoje skóre a pokúsiť sa získať viac bodov. Celkovo by vám však demo nemalo zabrať viac ako 20 minút. Pokiaľ sa teda máte záujem občas trochu túlať po mape. Čo hra ešte pridala sú aj predmety určené na kombinovanie. Ako je napríklad aj pušný prach, z ktorého môžete vyrobiť extra muníciu.

Ak by som mal spomenúť jedno mínus, ktoré som počas hrania postrehol je fakt, že počas cesty do pivnice Leon využije pre lepšiu orientáciu baterku. Tú som však nemohol následne vytiahnuť počas scénok v lese, ktoré boli miestami spracované celkom tmavo. Kompletne som tak prehliadol nastraženú pascu na medvede a nepomohlo mi ani keď som do scénky pridal jas. Uvidíme ako to bude spracované v hotovej hre, no ide o predmet, ktorý by si zaslúžil viac využitia než len v úvodnej scéne. Nechám sa prekvapiť, čo prinesie v tomto smere plná verzia.

V zásade však platí, že Chainsaw demo dokázalo naplniť moje očakávania a verím, že plná hra sa stane rovnako obľúbenou klasikou ako jej originálny predchodca. Ak ste fanúšikmi série Resident Evil a chcete sa dočkať malého predkrmu než príde plná verzia, demo si určite stiahnite a odohrajte. Za tých pár minút, ktoré mu venujete to určite stojí.

Komentuj!