Register

A password will be e-mailed to you.

Druhý ročník slovenskej kyberbezpečnostnej súťaže CyberGame akcentuje hľadanie talentov pre oblasť kybernetickej bezpečnosti bez rozdielu veku. Scenáre sú inšpirované aktuálnymi udalosťami, keďže úlohy pripravujú aj profesionáli z Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT. Odborným garantom súťaže je Národný bezpečnostný úrad. CyberGame 2023 sa hrá desať týždňov, od 1. marca do 10. mája.

Mimoriadny záujem hráčov rôzneho veku, zo škôl aj profesií a odborné ocenenia sú záväzkom, ako urobiť CyberGame ešte atraktívnejšiu,“ hovorí Rastislav Janota, riaditeľ NCKB SK-CERT. „Pridávame hracie vetvy a úlohy, ktoré reagujú na aktuálne kyberbezpečnostné hrozby. Hraciu platformu na jednej strane otvárame pre širokú verejnosť, na druhej zvyšujeme náročnosť na bezpečnostných profesionálov, ktorí hrajú.“

V prvom ročníku CyberGame sa registrovalo viacej ako tisícdvesto účastníkov a takmer šesť stovák aktívne hralo. S najvyšším možným počtom bodov zvíťazil programátor, ktorý bol „iba zvedavý“, a najúspešnejšia hráčka, rovnako zvedavá, hrala počas materskej dovolenky, „keď dieťa spalo“. V oboch prípadoch však treba dodať, že obaja sú špičkoví IT profesionáli. Najmladší ocenený hráč mal dvanásť rokov a takmer štyri desiatky aktívnych hráčov uviedli, že sú učitelia.

Presne takých ľudí potrebuje kybernetická bezpečnosť – zvedavých, odvážnych a náročných,“ akcentuje Rastislav Janota. Prvý ročník CyberGame našiel výnimočné talenty a zároveň ukázal širokej verejnosti tú kreatívnu a atraktívnu podobu kybernetickej bezpečnosti.

Uplynulý rok nám ukazuje, akí zraniteľní sme v kybernetickom priestore, akútne nám pripomína chýbajúce tisícky kyberbezpečnostných profesionálov na Slovensku a zároveň potrebu povedomia v tejto oblasti.

CyberGame je predovšetkým súťaž z oblasti kybernetickej bezpečnosti a obsahuje viac ako sedemdesiat úloh rôznej náročnosti. Na účasť v hre stačí počítač a voľne dostupné analytické nástroje, pričom za každú vyriešenú úlohu hráči zbierajú body a vlajky. Tím SK-CERT zároveň spravuje komunikačný kanál pre hráčov a poradenstvo.

V CyberGame 2023 nájdu hráči tri analytické vetvy – malvérová, forenzná a OSINT analýza a nasleduje kryptografia. Novinkami sú hracia vetva  na zvýšenie úrovne bezpečnosti, takzvaný hardening, a netechnická vetva s názvom procesy a riadenie bezpečnosti.

Dvojicu najlepších hráčov a najlepšiu hráčku CyberGame 2023 čaká študijná cesta do kyberbezpečnostného výskumného a vývojové centra Check Point Software Technologies v Izraeli. Najlepší hráč študent získa prestížny hráčsky notebook, ďalší notebook je pripravený pre najmladšieho hráča, ktorý zvládne bodový limit aspoň za dva najľahšie scenáre.

Okrem hlavných cien sú odmeny vo viacerých kategóriách – experti ako najlepší hráči vo vetvách, učitelia alebo zamestnanci verejnej správy.

Komentuj!