Register

A password will be e-mailed to you.

Každá spoločnosť skúša prinášať rôzne novinky, no nie v takej miere ako ASUS. Nakoľko sa však ASUSu darí, môže si to dovoliť. Dôkazom je tohtoročná výstava CES, kde ASUS predstavil množstvo noviniek a inovácií, no i produkt, ktorý dorazil do predaja ešte minulý rok. Ide o skladací notebook Zenbook 17 Fold OLED, na ktorý sa bližšie pozrieme v nasledovných riadkoch.

Skladacie respektíve ohybné produkty sú v posledných rokoch na vzostupe, najmä v prípade telefónov. ASUS sa však rozhodol ísť ďalej a využiť tento druh konštrukcie pri notebook. I vďaka tomu vznikol produkt, ktorý síce aktuálne neosloví masy, no môže mať veľký potenciál do budúcna.

Futuristické balenie

Keď som po prvý raz vytiahol krabicu Zenbooku 17 Fold OLED z prepravného balenia, bol som prekvapený. Väčšinou máte štandardný obal v tvare kvádra, no tu sa ukrýval obal v tvare lichobežníka. Vyzerá to štýlovo, to ASUSu uprieť nemožno, no niektorým môže následné rozbaľovanie zamotať hlavu. ASUS však vydal oficiálne unboxing video, ktoré vám sem prikladám, keďže to pekne ukáže štýlový obal, samotný produkt a i príslušenstvo.

Technické špecifikácie

ProcesorProcesor Intel® Core™ i7-1250U 1,1 GHz (12M medzipamäť, až 4,7 GHz, 2P+8E jadrá)
GrafikaIntel® Iris Xe
Displej17,3″, 2560 x 1920 FOLED 4:3 pomer strán, doba odozvy 0,2ms, obnovovacia frekvencia 60Hz, 500nits HDR peak brightness, pokrytie DCI-P3: 100%, kontrastný pomer 1,000,000:1, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500, 1,07 miliardy farieb, overenie farieb od Pantone, o 70 % menej škodlivého modrého svetla, dotyková obrazovka, pomer obrazovky k telu 87%, lesklá povrchová úprava
Operačná pamäť16GB LPDDR5 (integrovaná)
Úložisko1TB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 Performance SSD
Kamera5.0M camera s IR funkciou
I/O Porty2× Thunderbolt™ 4 s podporou zobrazovania/napájania
1× 3,5 mm kombinovaný zvukový konektor
Sieť a komunikáciaWi-Fi 6E(802.11ax) (duálne pásmo) 2*2 + Bluetooth 5.2
Batéria75WHrs, 4S1P, 4-článková Li-ion
Napájací zdrojType-C, 65 W sieťový adaptér; výstup: 19 V js., 3,42 A, 65 W; vstup: 100 – 240 V stried., 50/60 Hz univerzálny
Hmotnosť1.50 kg
Rozmery37.85 x 28.76 x 0.87 ~ 1.29 cm (š x h x v)
Odolnosť vojenského stupňaAmerický vojenský štandard MIL-STD 810H
ZabezpečenieTrusted Platform Module (firmvér TPM)
Trusted Platform Module (TPM)
30-dňové skúšobné obdobie McAfee LiveSafe™
Súčasti balenia (voliteľné*)Puzdro
Adaptér USB-C/USB-A
*Dodávané príslušenstvo sa v jednotlivých krajinách líši. Podrobnejšie informácie získate od svojho miestneho predajcu ASUS.

Dojmy z používania

Už dlhšie sa mi nestalo, že by som po rozbalení a zapnutí nejakého recenzovaného produktu zažil wau efekt. ASUSu sa to však tento raz podarilo. Možno si myslíte, že to bolo vďaka novému konceptu ohybného notebooku, no ako prvý ma očaril displej, ktorý je skrátka skvelý. Rozmerný 17,3-palcový displej s pomerom strán 4:3 a rozlíšením 2560×1920 rozohrá pred vašimi očami pôsobivé divadlo, ktoré ešte väčšmi oceníte, ak si následne zapnete vedľa Foldu svoj notebook s povedzme IPS displejom. Nevravím, že iné technológie nedokážu ponúknuť kvalitu, no nie nadarmo patrí OLED technológia k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne na trhu. Chvíľu si je nutné zvykať na pomer strán 4:3, ktorý bol štandardom kedysi, no pri ohybnom zariadení dáva zmysel. Displej inak podporuje aj Dolby Vision, čo využijete napríklad pri sledovaní videí na streamovacích platformách na docielenie maximálneho zážitku. Skvelým pomocníkom v režime rozloženého notebooku je zabudovaný stojan, takže nie je nutné rozmýšľať o čo notebook oprieť, prípadne dokupovať niečo navyše.

Keď notebook ohnete a využijete spodnú polovicu na zobrazenie dotykovej klávesnice, prípadne si na túto plochu položíte fyzickú klávesnicu prítomnú v balení, je horná polovica dostatočne rozmerná, konkrétne máte 12,5″ s pomerom strán 3:2 a FullHD rozlíšením, to isté potom platí aj o druhej polovici. Pri pomere strán 16:9/16:10 by totiž pri ohnutí zostala plocha veľmi úzka a komfort z používania by prudko klesol.

Hoci je displej krásny, jeho podanie farieb vynikajúce a svietivosť dostatočná, lesklá povrchová úprava môže byť počas používania v exteriéri problémová. Vytvára totiž nežiadúce odlesky, ktoré úplne neodstráni ani maximálne navýšenie svietivosti panelu. Nejedná sa o žiadnu katastrofu, ani nič čo by vás nútilo hľadať tieň, no určitý komfort predsa len o niečo klesá. Otázkou zostáva, ako často by ste používali takýto druh zariadenia niekde vonku trebárs na pikniku na lúke či v parku. Pokiaľ zamierite riešiť pracovné veci do kaviarne, pod prestrešenú terasu, nebudeme mať problémy.

Prejdime však od displeja trochu ďalej. Notebook som počas testovania používal na viacero úkonov, pochopiteľne, okrem nejakého seriózneho hrania, nakoľko na to nie je určený. Jednoduché, prípadne staré hry nebude problém rozbehať, no Zenbook 17 Fold OLED je predovšetkým kancelársky nástroj. Napísal som na ňom mnoho noviniek, zopár recenzií, upravoval fotografie, vychutnával si mediálny obsah a ani v jednom prípade ma nenechal v štichu. Pochopiteľne, úprava RAW fotografií s vysokým rozlíšením môže dať i7-1250U zabrať, no notebook sa s tým popasoval. Ak by niekto chcel predsa len robiť náročnejšie grafické operácie alebo strihať video v 4K rozlíšení, to už môže byť pre notebook komplikované.

Vybavovanie e-mailov, písanie textov, chatovanie, videohovory, prehliadanie a konzumovanie obsahu na internete je však radosť, ktorá sa spája s už vyššie zmieneným displejom, keďže je alfou a omegou tohto notebooku. Zenbook 17 Fold OLED je stvorený na multitasking, rôzne prezentácie, čo veľmi pekne ukazuje ďalšie video priamo od ASUSu.

Mimochodom, už spomínaná fyzická klávesnica ASUS ErgoSense Bluetooth klávesnica s touchpadom sa uchytí k telu notebooku za pomoci magnetov, takže vám neujde a pekne drží na svojom mieste. Pochopiteľne, klávesnica niečo váži, takže hmotnosť v takom prípade stúpne na zhruba 1,8kg, čo nie je žiadna odstrašujúca hodnota. Notebook sa dá krásne zložiť tak, že klávesnica zostane v strede zariadenia, pričom produkt následne bez problémov schováte do priloženého puzdra. V zloženom stave je Fold veľmi kompaktný, čo uľahčuje jeho prenášanie bez toho, aby ste museli vlastniť ruksak, aktovku, či iný obal ako je pri notebookoch zvykom. Ženy preferujúce väčšie kabelky notebook bez problémov vložia dnu a môžu cestovať. Váhu navyše, pochopiteľne, bude poznať, no lepšie ako so sebou ťahať ďalšiu tašku navyše.

Oceniť musím aj kvalitnú reprodukciu zvuku, ktorú zabezpečujú štyri reproduktory s technológiou Dolby Atmos. Výborná je maximálna hlasitosť a dizajnéri si zaslúžia pochvalu i za to, že zvuk je rovnako kvalitný bez ohľadu na to, v akom režime notebook používate (zložený/rozložený). Zvukový prednes je vyladený spoločnosťou harman/kardon, čo v konečnom dôsledku nemusí nič znamenať, no v prípade Foldu je poznať, že ASUS chcel, aby notebook mal kvalitný zvuk, čo sa v konečnom dôsledku podarilo.

Notebook je vybavený ešte niekoľkými zaujímavými funkciami, konkrétne ide o AdaptiveLock spolupracujúcu so systémom Windows Hello. Táto funkcia využívajúca umelú inteligenciu rozpozná, keď sa od notebooku vzdialite, a z dôvodu bezpečnosti notebook uzamkne. Keď sa k nemu priblížite, opäť vás prihlási. Keď sa odvrátite od obrazovky, stlmí jej jas, aby šetrila batériu. Farebný senzor pri kamere deteguje úroveň okolitého svetla a automaticky upravuje jas a teplotu farieb obrazovky tak, aby ponúkol čo najlepšie vyzerajúci obraz v závislosti od okolitého svetla. Ďalej tu máme ScreenXpert a Prepínač režimov, čo umožňuje obrazovku na Zenbooku 17 Fold OLED rozdeliť mnohými spôsobmi, a to až na tri okná v ľubovoľnom režime. GlideX je pre zmenu riešenie pre zdieľanie obrazovky medzi zariadeniami.

Spokojný som bol aj s výdržou batérie pohybujúcou sa okolo 9-10 hodín na jedno nabitie, samozrejme, v závislosti od toho, na čo notebook využívate, s akou svietivosťou displeja a či pri zloženom alebo rozloženom režime. Pri rozloženom displeji a svietivosti na maximálne hodnote možno výdrž skrátiť ak robíte niečo náročnejšie na výpočet, no stále sa bavíme o minimálne 6 hodinách, čo je dobrá hodnota vzhľadom na veľkosť displeja.

Odolnosť pántu

Počas testovania som nemohol otestovať životnosť ohybného pántu, ktorý je však výrobcom testovaný na 30 000 cyklov otvorenia/zatvorenia. Mal by tým pádom vydržať a nespôsobiť vám problémy počas toho, ako budete tento kúsok používať. Pri štandardnom počte ohnutí za deň by sa bežný užívateľ mal dostať nad výdrž 5 rokov, čo je dostatočne dlhá doba, keďže o toľko rokov už bude tento kúsok zastaraný z pohľadu výkonu, keďže programy sú čoraz náročnejšie. Pochopiteľne, na pozeranie videí, nenáročnú prácu bude prvý Fold dostatočne výkonný aj o 5 rokov, no myslím, že je jasné, kam týmto konštatovaním mierim. Pánt je inak dostatočne pevný a udrží notebook otvorený v akejkoľvek pozícii, čo chválim.

Okrem toho notebooku nechýba ani odolnosť na úrovni amerického vojenského štandardu MIL-STD 810H.

Má i slabiny?

Ako každý jeden produkt, ani Fold nie je dokonalý. Ak však zoberieme do úvahy, že ide o vôbec prvý skladací 17″ notebook na svete, ASUS sa nemá za čo hanbiť. Potenciálnym zákazníkom totiž spoločnosť ponúka vyladený produkt, ktorý je radosť používať. Áno, pri používaní notebooku s pripojenou klávesnicou na spodnej polovici je zariadene vcelku hrubé. Občas sa objavia i softwarové chybičky, keďže Windows 11 ešte nie je plne prispôsobený na všetky funkcie, ktoré notebook ponúka. Stáva sa to najmä v prípade zmeny rozloženia a orientácie notebooku, no nie vždy. I miesto kde sa notebook ohýba je jasne viditeľné, no to je ešte stále problémom každého zariadenia s takouto konštrukciou.

Dostávame sa však k bodu, ktorý bude pre väčšinu tým najväčším strašiakom. Ak ste tipovali cenu, uhádli ste. ASUS Zenbook 17 Fold OLED totiž nie je lacný, jeho cena sa aktuálne pohybuje okolo 3600€. Za túto cenu viete kúpiť omnoho výkonnejšie stroje, no v tomto prípade sa platí za niečo iné. Napríklad za ukážku toho, čo prinesie budúcnosť. Čo možno aktuálne vyrobiť a pred pár rokmi to vyzeralo ako zo sci-fi filmu. Za všestrannosť pri používaní. Za kvalitu jednotlivých komponentov a ich vyladenie. Za prenosnosť, ktorá je na úplne inej úrovni než v prípade štandardných notebook. A mohol by som pokračovať.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED je zariadenie, ktoré do 10 rokov možno budú bežnou súčasťou našich ruksakov, tašiek či kabeliek. Dnes je táto technológia na počiatku, no časom sa zariadenie so skladacou konštrukciou prepracujú aj do nižších cenových hladín, čo bezpochyby pomôže ich rozšíreniu. Ja som si chvíle strávené s Foldom maximálne užil a viem, že ak raz budú podobné zariadenia cenovo dostupnejšie, budem zvažovať kúpu i ja. To je ale hudba budúcnosti. Musím ale ASUS pochváliť za to, že sa do podobných produktov púšťa a prináša ich zákazníkom i v tejto dobe a napriek tomu, že sa nebudú predávať ako teplé pečivo.

Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme tuzemskému zastúpeniu spoločnosti

ASUS Zenbook 17 Fold OLED - Je budúcnosť ohybná?
ASUS Zenbook 17 Fold OLED je prvý skladací notebook na svete s touto veľkosťou displeja. Napriek tomu ide o vyladený a plne funkčný prístroj, ktorý je radosť používať. Od nákupu môže odradiť cena, no ak Fold naznačuje budúcnosť notebookov, budem rád jej súčasťou.
Pozitíva
  • Nádherný a kvalitný OLED displej, kvalitná reprodukcia zvuku
  • Všestrannosť, prenosnosť, kompaktné rozmery v zloženom stave
  • Nevšedný používateľský zážitok
Negatíva
  • Občasné softwarové chyby
  • Vysoká cena (na druhej strane, je to pochopiteľné)
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!