Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2023 sa zatiaľ javí ako veľmi silný ročník, keďže mimo ohlásených hier a odložených z roku 2022 nás určite čaká i nejedno prekvapenie. Tie, samozrejme, zatiaľ nepoznáme, no i z toho čo už je oznámené nie je problém vybrať favoritov, ktorých si naši redaktori nechcú nechať ujsť.

Matty

Herný rok 2023 vyzerá viac než dobre, no niečo podobné môžeme v poslednej dobe tvrdiť takmer pravidelne. Hry skrátka dlhodobo zažívajú svoje najlepšie obdobie a kto náhodou tvrdí, že už pre neho nič nevychádza, toho názor skrátka nemôžem brať príliš vážne. Titulov, na ktoré sa teším, je naozaj dosť a ani nebudem menovať všetky. Hneď na začiatku roka vyjdu očakávaný remake Dead Space a zatiaľ trochu kontroverzne prijímaný no vôbec nie až tak zle sa javiaci Forspoken. Mimoriadne zvedavý som však hlavne na RPG Hogwarts Legacy, ktoré sa na prvý pohľad javí ako splnený sen pre všetkých potterovských fanúšikov, teda aj pre mňa. Jednými z mojich najočakávanejších hier sú taktiež bezpochyby Star Wars Jedi: Survivor, či remake Resident Evil 4, ktoré majú vyjsť behom marca, vyzerám i nekonečne dlho odkladaný Dead Island 2. Taktiež ma vcelku zaujíma či sa Ubisoftu vydarí návrat ku koreňom v Assassin’s Creed Mirage a ako dopadnú tituly Starfield, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl alebo Alan Wake II. Z hier, ktoré nie sú úplnými novinkami, zase najviac vyzerám PC verziu vynikajúceho The Last of Us Part I. A to som vymenoval len tie väčšie kúsky, pričom ani na moment nepochybujem, že sa dočkáme i množstvo vynikajúcich zástupcov nezávislej tvorby.

Vivaldi

Pokiaľ všetko pôjde tak ako má, tak si myslím, že tento rok bude skutočne nabitý kvalitnými titulmi. Samozrejme mám svojich kandidátov, od ktorých veľa očakávam a najväčším je pre mňa už 3 roky prekladaný Baldurs Gate 3. S prvými dvomi hrami som vyrastal, pričom Shadows of Amn z druhej hry považujem za jednu z mojich absolútne najobľúbenejších hier. A dočkať sa po skoro dvadsiatich dvoch rokoch pokračovania, v ktoré som už ani nedúfal je pre mňa absolútne najväčšia radosť. Teším sa, až si tento titul budem môcť vyskúšať v plnej paráde. To ale nie je jediná hra, na ktorú sa teším.
Už v januári sa dočkám dvoch malých titulov, ktoré ma ale zaujali na prvý pohľad a ide o Children of Silentown a Inkulinati. Dúfam, že Daedalic Entertainment opäť prinesie pod svojimi krídlami tituly, ktorými ma potešia. Hneď na to sa budeme mať šancu opäť vrátiť na Rokfort v nádherne vyzerajúcom Hogwarts Legacy a vypraviť sa do vesmíru v titule Deliver Us Mars. Na druhej strane som aj milovník hororov takže si chcem určite vyskúšať aj Resident Evil 4 Remake a nedávno ohlásené pokračovanie série Amnesia, ktoré dostalo podtitul The Bunker. Nesmiem však zabudnúť, že si konečne budem mať možnosť vyskúšať titul The Last of Us Part I na PC, čo vnímam ako veľkolepú udalosť. Očividne sa čakať niekedy vypláca. Z ďalších titulov mi silno imponuje aj debut štúdia Inflexion Games s názvom Nightingale, nakoľko na čele stojí bývalý generálny manažér štúdia Bioware Aaryn Flynn, ktorý sa mi za minulé roky postaral o niekoľko kvalitných herných zážitkov. Na záver ešte spomeniem zaujímavo vyzerajúcu adventúru Mask of the Rose, kde som si z traileru nie úplne istý kam bude celý tento príbeh smerovať, no rozhodne to vyzerá ako slušná dávka zábavy v originálne podanom príbehu. Rok 2023 však toho určite prinesie ešte viac, tak sa nechám prekvapiť, ktoré tituly budem mať možnosť vyskúšať. Neviem sa dočkať.

Daniel Palička

Coby velký komiksový nadšenec jsem nesmírně zvědav na Suicide Squad: Kill The Justice League. Batmanova Arkhamská série byla famózní, takže pevně doufám, že se vývojářům z Rocksteady podaří hráčům naservírovat kvalitní akční biják s chytlavou hratelností a kvalitním příběhem. Také mě zajímá Street Fighter 6, byť musím uznat, že trailery mě zatím moc nepřesvědčily. Uvidíme, jaký bude výsledný produkt. Nemohu se dočkat na adventuru Wolf Among Us 2, což by měl být velkolepý návrat Telltale Games – snad se podaří na jedničku. Také pečlivě vyhlížím druhý díl hororovky Alan Wake, které držím palce. A pokud se hráčům někdy během příštího roku zpřístupní uzavřená beta nových Transformers od Splash Damage, dám jí šanci.

Vito

Po fiasku s odložením Starfieldu tu máme pokus číslo dva, a nakoľko je prázdnota po klasickej singleplayer RPG od Bethesdy každým mesiacom väčšia, stále ide pre mňa o najočakávanejšiu záležitosť. Tej by sme sa mali dočkať v prvej polovici roka 2023. Nemenej dôležitou udalosťou bude Hogwarts Legacy, nový a dlhoočakávaný zážitok z Harry Potter univerza. Od Forza Motorsport 7 z roku 2017 ubehlo už pekných pár rokov a vyzerá, že sa konečne dočkáme pokračovania, tentoraz bez číslovky a s úplne prepracovaným enginom. Od roku 2017 čakám na ešte jedno gigantické pokračovanie, a tým je nová The Legend of Zelda s podtitulkom Tears of the Kingdom. Zatiaľ hra vyzerá skôr ako masívna vertikálne orientovaná expanzia pôvodneho dielu, no uvidíme, kam tentoraz poputujú naše kroky v kráľovstve Hyrule. Poteší aj nová Star Wars hra v sérii Jedi, s podtitulkom Survivor. Podľa videí pôjde ešte o temnejší a náročnejší diel, ako pôvodný Fallen Order orientovaný na mechaniky zo Souls hier.

Adam Hambálek

Ako známy fanúšik žánru hororových adventúr sa z pochopiteľných dôvodov primárne teším na remake Resident Evil 4, vzhľadom na to, že tento diel považujem za jeden z najlepších v rámci celej série. Tento rok sa mi podarilo odohrať všetky tri diely známej sci-fi hororovej série Dead Space, takže pochopiteľne s napätím očakávam, ako sa vydarí v poradí ďalší remake, týkajúci sa práve tejto známej značky. Aby tých remakov nebolo málo, tak do tretice nemôžem vynechať ani dlho odkladaný System Shock Remake, ktorý, pevne verím, už na budúci rok konečne vyjde. Vzhľadom k tomu, že k mojim najobľúbenejším žánrom patrí RPG, tak musím pripomenúť, že jedno z najlepších z celej histórie videohier sa budúci rok dočká tretieho dielu. Mám na mysli konkrétne Baldur’s Gate 3, u ktorého sa, dúfam, prezentuje štúdio Larian ako tá najlepšia voľba. Keďže k mojim obľúbeným žánrom patria taktiež stratégie, nemôžem nespomenúť Tempest Rising, ktorý podľa môjho názoru disponuje potenciálom vyrovnať sa veľkým sériám ako Command and Conquer. Nakoniec by som ešte doplnil pár slov o akčnom RPG Atomic Heart, ktorý sa nachádza vo vývoji už pomerne dlho a verím, že bude patriť k príjemným prekvapeniam budúceho roku.

Gaunt

Už hneď v svojom úvode vyzerá byť rok 2023 značne štedrejší, než bol ten predošlý (teda minimálne podľa môjho skromného názoru). V značnej miere je to aj kvôli tomu, že mnoho titulov sa odložilo z poslednej štvrtiny roku 2022 na začiatok práve nového roku, zatiaľ čo tituly, ktoré majú tento rok vyjsť, často nemajú určený ani len mesiac vydania a nieto presný dátum. Keby som si mal vybrať spomedzi všetkých nadchádzajúcich titulov svojho favorita, ostal by som pri tej istej hre ako minulý rok, no je dosť otázne, či S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl už tento rok uzrie svetlo sveta. No o dobré hry nebude aj tak rozhodne núdza. Ja sám som si nevedel vybrať tie, na ktoré sa práve teraz teším, tak len spomeniem niekoľko mojich favoritov. Už minulý rok sme sa mali vydať na bojiská Afriky v Company of Heroes 3, no toho sa dočkáme až teraz vo februári. Zároveň rovnako dopadlo aj pokračovanie slávnej série The Settlers, takže to tiež zavíta na naše obrazovky v tento posledný mesiac zimy. Ako fanúšik stratégii však musím spomenúť aj pripravovaný titul Tempest Rising, na ktorý sa tiež nehorázne teším. Okrem toho sa v roku 2023 stretneme aj s viacerými remakmi a remastermi. Na počítače konečne zavíta Project Zero/Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse a mali by sme sa dočkať aj vynoveného System Shocku. Aj keď to už tak nevyzeralo, nakoniec sa predsa len podarilo vstať z mŕtvych aj Dead Islandu 2, takže uvidíme, čo sa z danej hry nakoniec vykľuje. Čo by som to bol za fanúšika Warhammeru, keby som sa z celého srdca netešil na Warhammer 40,000: Space Marine 2. Na záver by som možno tak dodal, že ani moje chúťky po preskúmavaní cudzích svetov nezostanú nepovšimnuté a už tohto roku sa možno dočkáme aj Starfieldu a Outcastu 2.

Jones

Nejspíš se budu od svých kolegů redaktorů poměrně lišit, ale to ničemu nevadí, aspoň diverzita. Já se totiž skoro nikdy netěším na nadcházející tituly v novém roce – ano, z větší části je to holt dané tím, že většinu titulů, co by mě potencionálně mohly zaujmout, zapomenu, ale i tak to ve všeobecnosti neřeším. Opakem tedy jsou například pokračování mých oblíbených titulů (jakým byl v roce 2022 nový Monkey Island). Tento rok ale bohužel žádné v hledáčku nejsou a já spíše čekám na ty překvapení, které tento rok přinese. Velkým kladem na tomto je, že dopředu nevím, jaké tituly objevím, a bez zbytečného hypu si je i zvládnu užít více. Proto tak se těším na dobrodružství, zapadlé tituly a nové příběhy či zážitky, které na mě v tomto herním roku budou čekat a doufám, že bude stejně užitý jako ten minulý. V tom jsem totiž právě čirou náhodou objevil jednočlenné studio Postmodern Adventures a jejich hru Nightmare Frames, která mě naprosto odbouchla z bot a stala se jedním z nejlepších zážitků na poli indie scény za minulý rok. Ale abych se zase netvářil jako člověk bez nějakého natěšení, tak se těším právě na novou hru od tohoto studia, která nás má údajně zavést do Anglie starých dob, ve které budeme vyšetřovat paranormální entity a i v ní potkáte hodně prominentních osob té doby. Já vám ale tímto přeji, ať vás tento herní rok nezklame a i vy najdete třeba titul, který vás naprosto překvapí a smete.

Karel Šír

Letošek má potenciál být zatím nejnabitějším rokem poslední konzolové generace… ale to si říkáme každý rok, než dojde k obligátním odkladům. Hrát ale určitě bude co a jen v první polovině roku nás čeká velmi slušné množství velkých titulů, i bez potvrzených dat na tradičně nabitou předvánoční sezónu. Začátek roku je u mě ve znamení dvou remaků prvotřídních survival hororů Dead Space a Resident Evil 4, které zatím oba vypadají extrémně slibně a i když jsem obě hry hrál v původních verzích, tak se obou remaků nemůžu dočkat. Z řad survival hororů letos obecně potenciálně budou menší žně, vzhledem k tomu, že se dočkáme i pokračování kultovního titulu Alan Wake a možná alespoň jednoho ze tří loni oznámených Silent Hillů, ať už remaku Silent Hill 2, Silent Hill f či Silent Hill: Townfall.
Kromě survival hororů se však letos těším i na dvojici obřích RPG, a to Baldur’s Gate 3, které by po letech v early access konečně mělo vyjít v plné verzi, a potenciální hru roku Starfield. Nenechám si ujít ani novinku od FromSoftware Armored Core VI: Fires of Rubicon – ačkoliv jsem žádný předchozí díl série nehrál, FromSofware už prostě platí jako záruka kvality. Optimisticky vyhlížím i dvojici disneyovských titulů Marvel’s Spider-Man 2 a Star Wars Jedi: Survivor, které sice nepovažuji za kandidáty na hru roku, ale minimálně o záruku slušné zábavy. Ve výčtu nesmí chybět ani staronový díl série Yakuza, respektive Like a Dragon, samurajský Ishin!. Obligátně zmíním i Hollow Knight: Silksong, který vyhlížím již šest let a netroufám si tak ani doufat, že to letos opravdu klapne.

Róbert Herda

Minulý rok patril, čo sa hier týka, azda k najlepšiemu obdobiu za veľmi dlhú dobu. Snáď neubehol mesiac, kedy by sme ako hráči nemali čo hrať. Zdá sa pritom, že kalendárne obdobie 2023 na tom bude ešte lepšie. Pochopiteľne platí, že nie všetko je vopred ohlásené, avšak z toho čo už vieme, ma hneď v prvej polovici roka zaujímajú záležitosti ako Resident Evil 4 Remake (originál považujem za zďaleka najlepší akčný survival horor), magické Hogwarts Legacy alebo Monster Hunter Rise. Ten sa konečne pozrie za hranice Nintenda Switch a osobných počítačov.
Keďže som stále Souls hráč a Nioh milujem, Wo Long: Fallen Dynasty je okamžitý must play ihneď pri vydaní. Konkurovať mu bude Star Wars Jedi: Survivor, ktorý očakávam od momentu, kedy som v prvom týždni roku 2020 kompletne prešiel príbeh jednotky. Mimoriadne ma láka aj exkluzívna tvorba spoločnosti Sony, ktorá je aktuálne tak trochu zahalená clonou mystiky. Marvel’s Spider-Man 2 je ale podľa všetkého istotou a sequel fantastickej superhrdinskej záležitosti z roku 2018 sa mimoriadne teším.
A keďže som fanúšikom pôvodného mŕtveho ostrova, na Dead Island 2 si už brúsim katanu. Na záver ešte dodám, že v hľadáčiku mám aj nadchádzajúcu VR generáciu, ktorá sa aktuálne javí mimoriadne atraktívne a verím, že počas nadchádzajúce roka nám prinesie množstvo zásadných titulov, ktoré posunú hranice takéhoto hrania na úplne novú úroveň.

Martin Kubeš

Môj zoznam na tento rok nie je taký bohatý, ako u kolegov, hoci keby vymenujem väčšinu očakávaných hier, klamal by som, ak by som napísal, že sa na ne neteším. Na druhej strane, hier je veľa, času nie až toľko, takže bude nutná selekcia. I bez toho je môj backlog dostatočne dlhý na to, že ak by som si z tohtoročných hier nezahral žiadnu novinku, mal by som čo robiť. Každopádne, ako hráč preferujúci a primárne hrajúci na PlayStation 5 mám v hľadáčiku najmä počiny od PlayStation Studios. Zatiaľ síce zo štandarných hier vieme iba o Marvel’s Spider-Man 2 a rozšírení pre Horizon Forbidden West s podtitulom Burning Shores, takže považujem za tohtoročné “must play” hry najmä tieto dva počiny. Teším sa aj na PlayStation VR2 a Horizon Call of the Mountain, no v tomto prípade bude záležať od toho, či sa k virtuálnej realite druhej generácie dopracujem alebo nie. Ako fanúšik Star Wars očakávam aj Jedi: Survivor, no zabudnúť nemôžem ani na Hollow Knight: Silksong, ktorý snáď konečne vyjde. Celkom lákavo prer mňa vyzerá i Final Fantasy XVI a Final Fantasy VII Rebirth, no viac než Final Fantasy by ma potešilo, ak by vývojári stihli vydať Tekken 8, keďže Tekkenu som “verný” už od druhého dielu. Zvedavý som aj na Crash Team Rumble, no tu som opatrný, nakoľko mám radšej single-playerové počiny, hoci v Crash Team Racing Nitro-Fueled som strávil nespočet hodín, keďže dodatočná podpora s novým obsahom a dennými výzvami trvala zhruba 8 mesiacov (a ja som tie denné výzvy až na pár dní naozaj poctivo plnil). Ak by sa podaril ruský Atomic Heart alebo poľský Witchfire, nepohrdol by som ani niektorou FPS z tejto dvojice, no Witchfire má zatiaľ doraziť iba na PC v Early Access prístupe, čo je, minimálne pre mňa, odradzujúce.
Keby vymenujem hry ako Dead Space, Resident Evil 4, Alan Wake II, Wo Long: Fallen Dynasty či The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, platilo by, že sa o ne zaujímam a teším sa na ne, no tieto hry počkajú, minimálne teda remaky hororových klasík, originály si napriek ich veku pamätám dobre. Zatiaľ však predovšetkým čakám, čo ešte oznámia štúdia PlayStationu, zatiaľ je toho na tento rok málo. Dookola sa objavujúce správy o live-service počinoch či multiplayerových odnožiach zabehnutých značiek ma nijak zvlášt nelákajú, no rád sa nechám prekvapiť. Na záver som si nechal iba čistú špekuláciu a nepotvrdenú hru, no ak naozaj vzniká remake Metal Gear Solid 3: Snake Eater a vyšiel by tento rok, potom by som, vzhľadom na skutočnosť, že ide o môj najobľúbenejší diel, neváhal a pustil sa do hrania čo najskôr. Tak či onak, hrať budemem mať čo, rok 2023 vyzerá veľmi sľubne a zaujímavo.

Komentuj!