Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Zistili sme, ako si vedie prenosné herné PC od Valve v mori handheldov, ako obstojí z hľadiska výkonu a výdrže a čo všetko sa s týmto zariadením dá robiť.

Na úvod je potrebné poznamenať, že moje zhodnotenie obsahuje veľké množstvo porovnaní s populárnym Nintendo Switch. Je to kvôli referencii, nakoľko ide o jednu z najrozšírenejších herných konzol a s niečím je potrebné Steam Deck porovnať. Niektoré rozdiely môžu vyznieť negatívne v neprospech Switchu, a preto vás chceme uistiť, že v redakcii máme Switch stále naozaj veľmi radi.

Steam Deck, prvý naozaj seriózny pokus o herný hardvér od Valve, je v obehu už od začiatku roka, no prevažne šlo o dodávky pre horlivých predobjednávateľov. Počty vyrábaných kusov sa navýšili až teraz ku koncu roka 2022 a konzolu je tak možné bez čakania v poradovníku reálne objednať a získať. Momentálne sa objednávka zadáva priamo cez Valve a ich účet, preto treba pripočítať týždeň čakania na dovoz zo zahraničia, zariadenie nateraz nemávajú bežne na sklade naše obchody. Na výber sú tri príchute, podľa typu a kapacity vnútorného úložiska.

Najlacnejšia edícia s mierne pomalším eMMC SSD o kapacite 64GB začína na 419 €, a za príplatok 260 € je možné vyšplhať sa až na 512GB NVMe SSD edíciu. Dôležité je však to, že výkon je vo všetkých vydaniach identický a porovnania ukázali, že väčšina hier sa aj z eMMC načítava v podstate rovnako rýchlo. Momentálne hrám tituly z 512GB pamäťovej karty, kde je načítavanie ešte o čosi pomalšie, ale z pohľadu hrateľnosti stále nemávajú problémy s výkonom alebo zasekávaním. Na ceste mám už 1TB NVMe SSD, ktoré je možné voľne vymeniť vnútri zariadenia. Cena takto externe zakúpeného úložiska je približne 230 €, čo je nižšia suma, ako príplatok za 512GB edíciu, avšak je potrebné namontovať si úložisko svojpomocne.

Napriek informáciám o rozmeroch zariadenia je evidentné už z veľkosti balenia, že pôjde o najväčší prírastok do handheldovej rodiny. Balenie je premyslené a Valve si na ňom naozaj dalo záležať. Z kvality materiálov, textúry povrchov balenia a textov (ktoré indikujú, kde sa dá váš nový Deck používať) je naozaj vidieť, že je to ich srdcová záležitosť. Každý Deck prichádza v prekvapivo tvrdom a odolnom cestovnom obale v cene, teda nie je potrebné si ho dokupovať. Obal má aj pásy na prichytenie zo zadnej strany, alebo zhora, teda je možné nosiť ho ako kufrík. Pri takejto agresívnej cene zariadenia to naozaj vyráža dych, napríklad pri takom Nintendo Switch ide o položku za dodatočných 30-40 €, ak človek chce naozaj tvrdý a bezpečný obal. V balení je aj malá a šikovná rýchlonabíjačka s káblom.

Keď už spomínam Switch, hrúbka a hlavne dĺžka Decku je úplne v inom vesmíre. Tá činí takmer 30 centimetrov a teda sa môžete rozlúčiť s tým, že mašinku strčíte do vrecka. Najväčšou časťou je samozrejme 7 palcový displej s rozlíšením 1280×800, teda mierne lepšie ako natívne 720p v Nintendo Switch. Veľkosť je približne rovnaká ako rozšírená OLED edícia Switchu. Samozrejme v Steam Decku by ste OLED panel hľadali márne, ale kvalita obrazu je o niečo lepšia ako pri základnom Switchi. Z hľadiska portovej výbavy rozdiely s Nintendo Switch nenájdete. Nájdeme tu 3,5mm audio jack, microSD slot a iba jeden USB-C port z hornej strany.

Je to škoda, nakoľko je Deck v princípe úplne odomknuté PC a teda je potrebné rozhodnúť sa, či sa zariadenie bude nabíjať, alebo sa bude niečo sťahovať z externých médií. Toto je sčasti možné vyriešiť USB hubom, ale v budúcej revízii Steam Decku by dodatočný USB port rozhodne neurazil. Čo poteší, je kvalita ovládacích prvkov. Zariadenie sa drží dobre a nemal som osobne problém s vyššou hmotnosťou, ktorá činí 0,7 kg. Analogy sú z tvrdšej gumy a držia sa skvele, nemáte pocit, že vám v blízkej ani ďalekej budúcnosti hrozí driftovanie. DPad a shoulder tlačidlá sú dostatočne veľké a majú príjemný klik. Triggery sú v podstate tak veľké, ako na Xbox alebo PS ovládači a hranie s nimi je rovnaký zážitok, ako na hociktorej dospelej konzole. 

Potešia aj dodatočné 4 tlačidlá na zadnej strane, podobne ako na Xbox Elite ovládačoch. Skvele sa využívajú v pretekárskych hrách na radenie prevodových stupňov, prípadne na prepínanie zbraní v strieľačkách. Najdôležitejšie zhrnutie je asi to, že ruky po niekoľkohodinových herných seánsach nebolia, netŕpnu a sú pripravené hrať naďalej. Čo sa vnútorností týka, v strede Decku bije srdce malého pretekárskeho koňa v podobe custom APU od AMD postavené na Zen 2 architektúre. Poteší hlavne RDNA2 grafika o rýchlosti 1,6 TFlops, teda približne na úrovni Xbox One/PS4 z roku 2013. Naoko vyzerá, že výkonu by vždy mohlo byť viac, ale rýchle CPU a moderný grafický čip, slúžiaci niekoľkokrát menšiemu displeju, vie naozaj vyčarovať úctyhodné výsledky. Hry mávajú lepšie efekty ako na spomenutých platformách a vyzerajú aj ostrejšie, samozrejme podľa nastavení. Deck k tomu bez problémov spustí náročné next-gen tituly ako napríklad Microsoft Flight Simulator.

Dopomáha k tomu aj 16GB zdieľanej pamäte, čo je dvakrát viac ako na Xbox One/PS4. Teoretický príkon je na úrovni slušne nízkych 4-18W, čo umožňuje hrať graficky náročné hry s relatívne dostatočnou výdržou batérie približne 2,5 až 3 hodín (avšak záleží od typu hry). Každopadne v tomto ohľade asi netreba pripomínať, že Steam Deck zastaralú Tegru X1 v Switchi z roku 2017 úplne demoluje. Na Switchi mnohé hry tretích strán nikdy nebežia v natívnom 720p rozlíšení, aj na malom displeji vyzerajú rozmazane a majú problém udržať si 30 fps. Pri Decku budete prakticky všetko hrať v natívnom 800p, častokrát s 60 fps a ešte si budete vyťahovať detaily.

Najväčšia výhoda Decku (popri výkone) je jej katalóg hier. Pri Switchi je potrebné čakať na to, kedy sa Nintendo s treťou stranou dohodne, tá sa zľutuje a prinesie port svojej hry (to isté platí pre všetky ostatné uzamknuté herné platformy). Finančne ide z dlhodobého hľadiska tiež o úplne jasnú výhodu, Witcher 3 aj po rokoch stojí na Nintendo obchode alebo z tretích strán 50 – 60 €. PC kópia stojí cez kľúče 10 € a na Steame je častokrát v zľave. Nehovoriac o množstve ďalších hier, ktoré sa na Switch nikdy nedostali ani nedostanú.

Čo všetko sa dá spustiť na Steam Decku a akým spôsobom? Takmer všetko, čo je na Steame. Steam Deck prichádza s predinštalovaným SteamOS, čo je verzia Debian Linuxu, len s klasickým Steam rozhraním na plnú obrazovku. V nej máte kompletný katalóg svojich hier, stačí sa prihlásiť s tým istým Steam účtom ako na PC. Väčšina hier funguje bez problémov, buď ako natívna Linux verzia hry, alebo pomocou takzvaného Proton jadra. Ide o vrstvu kompatibility založenú na populárnej utilite Wine, ktorá umožňuje prostredníctvom svojich knižníc a pluginov hrať Windows hry na SteamOS. Najkrajšie na tom je, že nič netreba konfigurovať a Proton reálne ani neuvidíte, jednoducho stačí spustiť hru. Valve ako v systéme, tak aj na webe ponúka informácie o každej hre v svojom obchode, ako a či reálne na Decku funguje. Samozrejme, na niektoré typy hier, ako napríklad VR tituly, treba zabudnúť.

Deck má vedľa displeja Steam kontextové tlačidlá, ktorými sa dostanete do rýchleho menu. Tu sa dá každá hra ešte dodatočne upravovať nad rámec vlastných nastavení. Osobne som si zvykol v tejto ponuke zastropovať hru na 40fps a zapnúť VRR, čo mi umožnilo šetriť batériu a následne si užívať bez lagovania. Ak je to kvôli výdrži nutné, sú tu možné aj ďalšie nastavenia, ktorými je možné nepatrne obmedziť kvalitu grafiky a pritom zo zariadenia vyžmýkať dodatočnú hodinu. Najnáročnejšie sú neprekvapivo online tituly. Tie úplne ľahko potiahnu príkon až na 23 a viac Wattov a to vám batériu vyžmýka za menej ako 1,5 hodiny. Online tituly preto odporúčam skúšať primárne na kábli. Treba taktiež počítať s vyšším hlukom, nakoľko to teplo musí vstavaný vetrák dostať zo zariadenia. Samo osebe sa ale zariadenie na dotyk nikdy neprehrieva, čo je veľké pozitívum.

Je potrebné poznamenať, že napriek tomu, že všetky svoje online hry máte v katalógu na Steame, s ich spúšťaním na SteamOS by som postupoval nanajvýš opatrne. Viaceré z tých, čo disponujú multiplayerovou zložkou, ako napríklad väčšina MMO, alebo niektoré kompetitívne strieľačky, vyžadujú na pozadí anti-cheat softvér. Ak ho hra nezaznamená, môže to považovať za podvod a vyústiť v dočasné zablokovanie až permanentný ban. Odporúčam teda dôsledne skontrolovať najnovšie príspevky na rôznych fórach, či je možné daný titul skutočne spustiť bez rizika. Niektorým online hrám, ako napríklad New World, stačí doinštalovať pár súčastí na pozadí Steam OS, ale napríklad také Destiny 2 nie je kompatibilné s Deckom vôbec a spustenie môže skutočne znamenať, že si ju už pod svojim kontom nezahráte na žiadnej platforme.

Ak by existovala nejaká forma kooperácie s Microsoftom a Deck by mal natívnu GamePass aplikáciu, ostal by som na SteamOS. Nakoľko však primárne hrám na Xboxe, valnú väčšinu katalógu mám na Microsoft obchodoch spolu so zdieľanými nákupmi a uloženými pozíciami v cloude. Preto som sa rozhodol pre nukleárnu možnosť, a to nainštalovať na Deck Windows 10. Našťastie, je to jednoduché ako pri hociktorom inom PC, prostredníctvom USB inštalačného média. Valve k tomu ponúka na stiahnutie ako natívne ovládače pre Windows na svojích stránkach, tak aj obraz SteamOS systému, aby ste sa vedeli vrátiť naspäť.

Pri Windowse sa samozrejme môžete rozlúčiť s rýchlym Steam menu a jeho pokročilými funkcionalitami, avšak výkon a výdrž ostávajú prekvapivo rovnaké. Je tu však istý počet negatív, na ktoré treba dopredu myslieť. Pripravte sa na nemálo modrých obrazoviek, po ktorých nasleduje reštart. Na Windowse je mierne náročnejšie písanie, nakoľko si musíte dotykovú klávesnicu vyťahovať z menu ručne. Ovládač natívne v hrách nefunguje, je potrebné si ho nastaviť cez plugin alebo Steam aplikáciu. Myš ovládate touchpadom napravo od displeja a potvrdzujete pravým triggerom. Je možné používať aj dotykové ovládanie, ale na Windowse z nejakého dôvodu zvykne vypadávať a preto nie je spoľahlivé.

Ak sa však prebijete cez tieto (a mnohé ďalšie) problémy, otvoria sa vám všetky možnosti Windowsu. Väčšina hier, hlavne tých starších, ktoré na Steam OS absentujú, sú dostupné. Všetky online hry fungujú bez problémov, Destiny 2 ide pod Windowsom skvele a za Play Anywhere hry kúpené na Xboxe nie je potrebné platiť znova pod Steamom. Skrátka je dovolené všetko, čo na bežnom hernom PC. Steam Deck má prekvapivo skvelý výkon napríklad v emulovaní Xbox 360 hier, ale aj mnohých iných platforiem a emulátorov. No a nemalou výhodou je módovanie, ktoré sa prostredníctvom Windowsu robí jednoduchšie ako na Linuxe.

Po prečítaní tohto článku ste určite zaznamenali môj entuziazmus voči tomuto produktu. Za 419 € (plus nejaké drobné za dodatočné úložisko) viete mať akúkoľvek hru chcete vo vyšších detailoch grafických nastavení na hociktorom mieste. Výkon bude, podobne ako pri bežnom konzolovom životnom cykle, dôstojný na najbližších 6-8 rokov. Ide o perfektný stroj? Určite nie. So zariadením sa prvý týždeň treba hrať, zvykať si na hmotnosť, veľkosť a obrazovku. Je potrebné vyladiť si systém, nájsť si svoje preferované nastavenia a, samozrejme, bojovať s úložiskom. Pri Windowse rátajte s dvoma týždňami nastavovania. V ponuke herných handheldov za danú cenu však momentálne neexistuje lepší obchod, ako tento.

Steam Deck - Kráľ na trhu s handheldmi
Ak vám horí vo vrecku 400 eur a cestujete, prípadne radi trávite čas v miestnostiach, kde sa herné platformy bežne nevyskytujú, momentálne neexistuje lepšie zariadenie za vaše peniaze ako Steam Deck od Valve.
Pozitíva
  • Skvelý výkon a výdrž
  • Kvalitné materiály, prevedenie a obal
  • Otvorený systém, možnosť nainštalovať a spustiť hocičo
Negatíva
  • Subjektívny pohľad na veľkosť a hmotnosť
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!