Register

A password will be e-mailed to you.

O kolekcii s názvom Uncharted: Legacy of Thieves, ktorá vyšla na konzolách ešte začiatkom roka, už bolo napísané veľa, no až v týchto dňoch si ju môžu konečne naplno vychutnávať i PC hráči. Trochu to síce trvalo a na samotný port sme museli čakať dlhých deväť mesiacov, no ako sa hovorí, lepšie neskôr ako nikdy. Podarilo sa vývojárom z Iron Galaxy Studios (napríklad PC verzie Crash Bandicoot N. Sane Trilogy a Spyro Reignited Trilogy) doručiť dvojicu mimoriadne vydarených titulov v rovnako vydarenom stave?

Recenzovaná verzia: PC

Hneď na úvod pritom píšem, že nechcem príliš zachádzať do špekulácií, ktorých bol internet v posledných mesiacoch plný. Skutočne si netrúfam odhadovať, čo stálo za až takto dlhým čakaním na počítačovú verziu tejto kolekcie, pričom nepomáhalo ani informačné emargo zo všetkých strán. Dvojicu posledných Uncharted hier tak dokonca predbehol aj podstatne neskôr ohlásený Marvel´s Spider-Man, no v tejto chvíli je to už asi jedno. Uspokojme sa teda s domnienkou, že vývojári skrátka potrebovali ďaleko viac času a nakoľko nikdy predtým oficiálne nezverejnili dátum vydania, nechajme už túto zbytočnú kauzu spať.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection pozostáva z dvojice hier. To prvou je Uncharted 4: A Thief’s End, čo je „záverečná“ časť známej série a tou druhou je jej samostatne spustiteľný datadisk Uncharted: The Lost Legacy. Slovo záverečná však treba brať s rezervou – ide síce o epickú a zároveň i dojemnú rozlúčku s hlavným hrdinom ságy Nathanom Drakom, značka ako taká však určite nekončí. Navyše, nič technicky nebráni ani jeho účasti v budúcich dieloch, čo nakoniec názorne dokumentuje i ďalšia známa séria Yakuza…

Osobne ma pritom trochu mrzí, že PC hráči sa nedostanú aj k pôvodnej trilógii, ktorá nastavila veľmi dobré základy pre Drakovu rozlúčku. Obzvlášť prvý diel síce zostarol viac než dosť a ako taký by si zaslúžil remake skôr než The Last of Us, stále však ide o dostatočne zábavné hry plné dobre napísaných charakterov, patričného odľahčenia a kvalitnej akcie. Našťastie, Naughty Dog odviedli v Thief´s End výbornú prácu a ten tak ako-taký funguje i samostatne. Hrdinovi sa vieme dostať lepšie pod kožu aj vďaka šikovne zakomponovanej pasáži z detstva, nechýba ani dôležitý flashback z neskoršej fázy jeho života a všetko sa patrične zúročí v hlavnom príbehu, ktorý by výborne obstál aj v priamom porovnaní s tretím filmovým dielom Indianu Jonesa.

Uncharted: The Lost Legacy to má o to jednoduchšie, že voľne nadväzuje na štvrtý diel, akurát do centra pozornosti posúva postavu Drakovej občasnej parťáčky Chloe Frazer. S ňou sa hráči v spomínanej časti nestretli (v komunite je pritom mimoriadne populárna) a najvýraznejšie spojivo medzi oboma hrami predstavuje bývala nájomná žoldnierka Nadine Ross. V tomto smere musím tvorcom zatlieskať k šikovnému scenáristickému ťahu tvorcov spraviť zo sekundárnej antagonistky štvorky postavu, na ktorej vám bude záležať a budete jej držať palce. Medzi oboma hrdinkami navyše funguje i slušná chémia a v priebehu zápletky sa veľmi dobre dopĺňajú.

Samotné hry sú teda dostatočne kvalitné a hodí sa poznamenať, že po hernej stránke nijak zvlášť nezostarli. No, samozrejme, ak náhodou uprednostňujete hry, ktoré vám neberú ovládanie z ruky na úkor príbehových cutscén, či máte radšej čaro klasicky vystavaných otvorených svetov, ktoré vám umožnia sa lepšie realizovať, potom ste na nesprávnom mieste. Obe Uncharted hry sú totiž striktne lineárným ladeným príbehovo ladeným dobrodružstvom, hoci viacerých určite poteší, že tvorcovia miestami predsa len trochu experimentujú s otvorenejším prostredím. Toho sme sa dočkali ako v rámci jednej misie Thief’s End, tak i v neskoršom The Lost Legacy, kde to pôsobilo ešte prepracovanejšie. Osobne sa inak nebránim ani jednému typu hier, no tu mi to prišiel tento mix namiešaný vcelku ideálne.

Niekoho môže, pravda, zamrzieť, neprítomnosť multiplayeru, a objektívne uznávam, že ide o orezanie pôvodného obsahu. Ten ešte viac navyšoval čas strávený v oboch hrách a z viacerých strán sa naň ozývali vcelku pozitívne ohlasy. Osobne však rozumiem, prečo tentoraz chýba (rovnako ako chýbal aj v remaku The Last of Us) a hoci mi to subjektívne nijak zvlášť neprekáža – nie som totiž multiplayerový hráč – menšie mínus to určite je. No na druhej strane, tí čo sú na tom podobne ako ja, sa aspoň môžu menej trápiť pri zbieraní achievementov, ktorých je beztak rovných 101. Teda dosť.

Obe hry si inak môžete, samozrejme, užívať ako na gamepade (je tu i podpora ovládača DualSense), tak kombináciou myši a klávesnice a ani v jednom type ovládania nevidím problém. Ostrieľaní hráči siahnu zrejme po gamepade, hoci na myši si lepšie užijete mierenie v početných prestrelkách. Keďže je však prítomná možnosť auto aimu, reálne je to úplne jedno. Na PC logicky nechýba ani možnosť využívať ultraširoké monitory, prítomná je i podpora 4k rozlíšenia či variabilný framerate. Vopred však avizujem, že kolekcia Uncharted dá vašim zostavám zabrať ešte viac ako nedávny Marvel´s Spider-Man či jeho nadchádzajúci spin-off s Milesom Moralesom. Ak si ju teda chcete vychutnať naplno, budete potrebovať výkonnejší stroj. No vždy je i možnosť konzolovej verzie…

Je vlastne potrebné písať viac? Určite by to šlo, no nakoľko sme už v minulosti recenzovali ako dvojicu pôvodných hier, tak i konzolovú verziu tejto kolekcie, nemyslím, že je potrebné opakovať tie isté informácie dookola. Uncharted: Legacy of Thieves je skrátka vydarenou kolekciou dvojice vydarených hier a to je asi to jediné, čo potrebujete počuť pred potenciálnou kúpou. Tak zase pri ďalšej Sony hre…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Uncharted: Legacy of Thieves Collection – Dobrodružstvo, ako sa patrí
Uncharted: Legacy of Thieves Collection prináša dvojicu mimoriadne vydarených hier i na osobné počítače a pokiaľ máte radi dobrodružný žáner, nie je dôvod váhať nad ich kúpou.
Pozitíva
  • Zábavná a svižná hrateľnosť, ktorá svojim poňatím nezostarla
  • Dobre napísané dobrodružstvá plné sympatických charakterov
  • Dvojica vydarených remasterov za cenu jednej hry
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
91%

Komentuj!