Register

A password will be e-mailed to you.

Aktuálna doba nie je zrovna veselá, aspoň čo sa samotného života a nákladov naň týka. Rastúce ceny energií, potravín, pohonných hmôt či šialene zvyšujúca sa inflácia, to všetko ovplyvňuje naše životy a fungovanie väčšiny spoločností.

Na základe aktuálnej globálne ekonomickej situácii tak spoločnosť Sony prostredníctvom svojho blogu oznámila, že na väčšine trhov bude nútená zvýšiť cenu konzol PlayStation 5. A áno, týka sa to aj Európy. Aktuálne sa tak k problémom s dostupnosťou konzol pripojí aj jej vyššia cena, ktorá by na druhej strane mohla pomôcť k zlepšeniu dodávok hardwaru do obchodov. Samozrejme, zvýšenie ceny je nepríjemná správa, no nejde o nič katastrofálne, nakoľko z aktuálny 399€ vzrastie cena Digital edície PlayStation 5 na 449€, no a v prípade verzie s mechanikou dôjde k nárast z 499€ na 549€. Obe verzie tým pádom zdražejú o 50€.

Veľkú vlnu nevôle vyvolala skutočnosť, že v Spojených štátoch cena zatiaľ zostáva rovnaká, no treba si uvedomiť, že tam uvádzaných 399$/499$ nie je koncová cena ako u nás, pretože táto cena nezahrňuje daň, nakoľko tá sa v Spojených štátoch líši štát od štátu.

Microsoft, pochopiteľne, využil túto správu vo svoj prospech, nakoľko oznámil že cena konzol Xbox Series X|S aspoň aktuálne zostáva bezo zmeny. Microsoft si však môže dovoliť dotovať konzoly, respektíve predávať aj bez zisku, keďže jeho príjem je úplne niekde inde, než Sony. Operačný systém Windows či kancelársky balík Office sú jednoducho niečo, čo Sony nemá.

K situácii so zvýšením cien PlayStation 5 sa vyjadrilo aj Nintendo, ktoré taktiež neplánuje zvýšiť cenu Switchu, no to by po piatich rokoch na trhu vyvolalo asi ešte väčší odpor. Každopádne, analytici odhadujú, že napriek negatívnym ohlasom, ktoré sa so zvýšením cien objavili, nebude mať na predaje a záujem o PlayStation 5 veľký dopad. Aká bude skutočnosť však ukáže až čas. Na záver už iba jedna informácia – cena príslušenstva sa minimálne nateraz meniť nebude.

Zdroje: PlayStation.Blog, Windows Central, VGC

Komentuj!