Register

A password will be e-mailed to you.

Na prezentácii gamescom Opening Night Live bol predstavený vôbec prvý vysokovýkonný, ultra prispôsobiteľný ovládač vyvinutý priamo spoločnosťou Sony Interactive Entertainment. Dostal názov DualSense Edge a umožní vám prispôsobiť si hranie na ovládači tak, aby presne vyhovovalo vašim požiadavkám.

Bezdrôtový ovládač DualSense Edge ponúkne množstvo hardvérových a softvérových možností prispôsobenia ako napríklad:

  • Prispôsobiteľné ovládacie prvky – hráči si budú môcť namapovať tlačidlá podľa seba, poprípade úplne deaktivovať. Okrem toho nebude chýbať možnosť nastaviť citlivosť analógových páčok a ich mŕtve zóny (to jesť vzdialenosť, o ktorú sa vaša analógová páčka pohne kým hra pohyb nezaregistruje). Podobné možnosti prispôsobenia ponúknu aj zadné L2 a R2 tlačidlá, ktorým bude možné nastaviť hĺbku dojazdu a i mŕtve zóny. Zmena hĺbky dojazdu bude aspoň podľa traileru nastaviteľná do troch polôh, pričom tá najkratšia vzdialenosť príde vhod pri strieľačkách, dlhší dojazd ocenia najmä hráči pretekárských hier pre lepšie ovládanie plynu.
  • Možnosť uložiť si viacero profilov ovládania -keď hráč nájde ideálne nastavenia ovládania, môže si danú predvoľbu uložiť do jedinečných profilov a prepínať medzi nimi za chodu. S bezdrôtovým ovládačom DualSense Edge budú hráči mať svoje preferované ovládacie prvky pre svoje hry vždy pripravené na použitie, či už budú čeliť nórskym bohom a monštrám v God of War Ragnarök, alebo súperiacim hráčom v online battle royale.
  • Používateľské rozhranie na ovládači – tlačidlo Fn umožní jednoducho upraviť nastavenie a zároveň sa sústrediť na hranie. Či už bude nutné rýchlo prepínať medzi prednastavenými profilmi ovládania, upravovať hlasitosť hry a vyváženie chatu alebo pristupovať k nastaveniam profilu ovládača cez menu na nastavenie, ktoré zároveň ponúkne možnosť otestovať nové nastavenie ovládania priamo počas hry.
  • Vymeniteľné klobúčiky páčok a zadné tlačidlá – tri rôzne druhy vymeniteľných klobúčikov a dve vymeniteľné sady zadných tlačidiel, ktoré navyše možno nakonfigurovať tak, aby slúžili ako iné tlačidlové vstupy.
  • Vymeniteľné moduly páčok – s možnosťou úplnej výmeny každého jednotlivého modulu analógovej páčky na ovládači umožní v prípade problémov so stick driftom odstrániť tento neduh (náhradné moduly sa budú predávať samostatne).

Samozrejmosťou je prítomnosť všetkých vlastností a funkcionalít štandardného DualSense ovládača, a teda haptickej odozvy, adaptívnych triggerov, vstavaného mikrofónu, ovládania pohybom a ďalších. Bezdrôtový ovládač DualSense Edge bude okrem pribalených krytov a súprav zadných tlačidiel dodávaný s opletaným káblom USB Type-C. Samotné puzdro na ovládač využije konektor ovládača na jeho uzamknutie, takže je oveľa menej pravdepodobné, že by vám po otvorení vypadol. Dodávané puzdro na prenášanie, ktoré bude DualSense Edge s dodávané komponenty udržiavať pohromade a usporiadané na jednom mieste, taktiež umožňuje nabíjať ovládač cez USB pripojenie, kým je uložený v puzdre.

Na PlayStation.Blogu, kde sa po odhalení objavili vyššie uvedené detaily, poskytol k ovládaču pár slov aj Daisuke Kurihara, umelecký riaditeľ, ktorý viedol proces návrhu ovládača:

Príležitosť vytvoriť bezdrôtový ovládač DualSense Edge bola pre náš tím splneným snom. Chceli sme stavať na dedičstve ikonických ovládačov PlayStation a vytvoriť ovládač, ktorý umožní hráčom experimentovať a prispôsobovať si prvky na základe ich vlastného jedinečného herného štýlu – či už ide o súťaživého hráča alebo niekoho, kto má jednoducho rád viac možností prispôsobenia. Bezdrôtový ovládač DualSense Edge tiež obsahuje množstvo premyslených dizajnových prvkov, ktoré si, ako dúfame, hráči užijú, vrátane výraznej čiernobielej farebnej schémy inšpirovanej pôvodným ovládačom DualSense a jedinečného vzoru PlayStation Shapes na dotykovom paneli a povrchoch triggerov. Sme vďační mnohým hráčom, profesionálnym hráčom e-športov a vývojárom, ktorí nám poskytli spätnú väzbu pri dizajnovaní ovládača.

Bohužiaľ, článok neponúkol detaily o tom, kedy DualSense Edge dorazí do predaja a ani to, koľko peňazí za vylepšený už tak skvelý ovládač zaplatíme. To sa dozvieme niekedy nabudúce.

Zdroje: PlayStation.Blog, gamescom Opening Night Live 2022

Komentuj!