Register

A password will be e-mailed to you.

Túžili ste niekedy byť hlavou vlastného kultu? Massive Monster vám dáva možnosť vyskúšať si to v hre „Cult Of The Lamb“. Nenápadné malé dielko, v ktorom sa však pod povrchom ukrýva oveľa viac, než by sme mohli na prvý pohľad očakávať.

Recenzovaná verzia: PC

Za seba môžem povedať, že už trailer na hru ma celkom navnadil. Mal v sebe istú dávku temnej, no súčasne aj veľmi srdečnej atmosféry. A rovnako nechýbalo ani trošku dobrého zmyslu pre humor. A na záver ešte malá ukážka hrateľnosti. Takže predstavu som mal a všetko vyzeralo super. Ako to dopadlo? Celkom úprimne hovorím, že v určitých aspektoch ma hra absolútne nesklamala. V iných naopak trošku kríva. Ale postupne si to všetko rozoberieme.

Poďme si najprv povedať, ktoré elementy zvláda hra výborne. Myslím si, že najlepšie časti si “Cult Of The Lamb” vychytáva mimo bojovej zóny. Časti, kde sa staráte o váš kult, vašich nasledovníkov a pomaly naberáte na sile sú podľa mňa spracované vynikajúco. Na jednej strane sú tu skvele zapracované strategické elementy, no súčasne vám to dáva možnosť vidieť, že aj na malom mieste sa toho dá udiať veľmi veľa.

Nebudem zachádzať do veľkých detailov, lebo toto by bola najväčšia recenzia vo vašom živote. Ak by som chcel zhodnotiť všetky aspekty, ktoré sa sem dostali, bolo by to skutočne na dlho. Skúsim to celé nejako zosumarizovať. Zhrnúť by sa to dalo asi všetko slovíčkom komplexnosť. Práve tá komplexnosť vášho kultu je pre mňa to, čo robí túto hru tak fascinujúcou. Musíte sa starať naraz o obrovské množstvo vecí. O vašich nasledovníkov, o čistotu prostredia, aby mali všetci čo jesť, šetrne hospodáriť s vašimi zdrojmi a vedieť správne ako vodca motivovať a viesť. Inak sa pokojne môže stať, že vás niektorí členovia prestanú nasledovať. A možno sa im podarí presvedčiť aj iných.

Na toto všetko je v prvom rade potrebné mať plán. A, samozrejme, suroviny. Na začiatku si môžete vo vašom kempe nejaké nazbierať, neskôr sa k nim budete musieť dostať inak. Buď bojovaním s nepriateľmi vonku, alebo stavbou potrebných budov. Ako je farma, píla, kameňolom, obetný oltár a podobne. Tie vám zabezpečia, aby ste mali vždy všetko potrebné. Ale ako som povedal, so zdrojmi treba vedieť aj správne hospodáriť. Nechcete predsa, aby vaši nasledovatelia umreli od hladu, alebo sa u vás začal šíriť nejaký mor.

Upevňovať treba aj vieru. K tomu vám slúžia primárne chrám a modla. Kým z modly získavate silu, ktorou budete môcť vylepšovať vaše obydlie a odomknete si nové budovy, v chráme zase prostredníctvom omše získava vaša postava potrebnú silu, ktorou si odblokujete kvalitnejšie alebo magické zbrane, viac kliatob a podobne. Rovnako však môžete svoju pozíciu upevňovať zákonmi, ktoré schválite prostredníctvom doktrín, alebo pozdvihnete náladu vo vašom kulte vykonaním rôznych rituálov. Medzi inými je tu aj možnosť svadby. A možná je aj polygamia. Ak by ste teda mali o niekoho z vášho kultu záujem, môžete sa pokojne vziať a spojiť svoje životy až kým vás smrť nerozdelí. A áno, poďme si niečo povedať o tom.

Toto je totiž ďalšia vec, ktorú hra zvládla na výbornú. Na začiatku totiž dostanete info, aby ste sa postarali o zdravie a žalúdky svojich nasledovateľov, no až počas hry si uvedomíte, že rovnako ich môže o život pripraviť aj staroba. A keď som prvýkrát mal možnosť vidieť niektorých mojich nasledovníkov ako pomaly kráčajú pomocou paličky, niečo sa odrazu zmenilo. A to skutočnosť, že aj keď urobíte čokoľvek, nezabránite tomu, aby začali umierať. Smrť si svoju cestu nájde tak, či onak. Je tu síce možnosť ich pomocou rituálu vzkriesiť (pokiaľ si to schválite potrebnou doktrínou), ale ja osobne som sa rozhodol ísť opačnou cestou. Vystrojiť im pohreb a vyprevadiť ich tak na ich poslednej ceste. A má to svoje čaro.

Rituálov je však oveľa viac. Slúžia na to, aby upevňovali vieru vašich nasledovateľov, no súčasne si nimi môžete aj niektoré veci trošku uľahčiť. Môžete vystrojiť obrovskú hostinu, ktorou nasýtite celý kult, tancovať okolo vatry, zrýchliť rast potravín na vašej farme, a tiež ako som už spomínal, vystrojiť svadbu, pohreb alebo poslať vašich verných do duchovnej ríše, či ich dokonca obetovať. Stačí si len vybrať, čo sa vám viac páči a postupne ich takto všetky odblokovať. Pár sa vám ich síce sprístupní počas hrania, no väčšinu získate práve uzatváraním doktrín.

Rozoberiem ešte trošku aj ďalšie benefity stavieb vo vašom klane. Každá plní určitú funkciu a môže vám zjednodušiť život. Čo sa napríklad určite oplatí postaviť je misionárska budova, ktorá vám umožní poslať vašich členov na misiu po rôzne zdroje, alebo dokonca aj získať nových členov. A podľa levelu takto môžete vyslať jedného až troch. Určite postavte vo svojom kulte nejaké latríny, aby sa nezačal šíriť mor a veľkou pomôckou sa vám stane aj démonicky kruh. Umožní vám pretransformovať vášho nasledovateľa na „démona“, ktorý pôjde s vami a pomôže vám počas akčných častí hry. Sú tu ešte aj mnohé ďalšie, ale to už nechcem rozoberať. Nech si nejaké finty vychytíte aj sami.

Čo ešte musím pochváliť v areáli kultu sú malé detaily, ktoré si budete mať možnosť všimnúť v priebehu hrania. Konverzácie medzi vašimi členmi, ktoré môžu byť príjemné aj nepríjemné, vytváranie priateľstiev a dokonca aj romantických vzťahov. A môžete to všetko sledovať, ako sa to deje. Vaši nasledovatelia po vás budú chcieť aj nejaké úlohy, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť, z toho niektoré sú na čas. Ich splnením si získate väčšiu dávku ich úcty. No na druhej strane, sú tu aj také, ktorým úprimne nerozumiem. To že máte postaviť určité budovy, aby ste im priniesli nejaké kvety… tomu rozumiem. Ale prečo niektorí majú temnú túžbu jesť uvarené exkrementy, tak to mi už jasné nie je. Ale je to na vás, či tieto veci splníte alebo nie.

Vzťahy medzi vašimi členmi môžu inak aj prerásť do niečoho, čomu nebudete môcť zabrániť. Niektorí členovia sa jednoducho nebudú schopní zniesť a výsledkom bude, že buď budú chcieť po vás, aby ste ich obetovali, alebo si z nich „vystrelili“ nejakým nechutným pokrmom, alebo ich môžu aj tajne zabiť v spánku. Hold, veci sa očividne môžu diať aj vo vašich radoch.

Myslím si teda, že časti v kulte sme si rozobrali, poďme sa teraz pozrieť na akčnú stránku hry. Koniec koncov, boli sme vyvolení, aby sme zvrhli štyroch starých biskupov a pripravili svet na návrat „Toho čo vyčkáva“. Tieto časti sú pre mňa trošku mix. Prevládajú síce pozitívne pocity, no sú tu veci, ktorým úplne nerozumiem. Pozitívne vnímam fakt, že akcia je veľmi rýchla, je plynulá, máte tu celkom slušné variácie nepriateľov (pričom svet každého biskupa má úplne iné bytosti) a je tu dokonca aj celkom slušné množstvo boss súbojov, ktoré vás budú vedieť trošku potrápiť. Ale dajú sa zvládnuť. Každý svet má troch mini bossov a následne finálny súboj proti biskupovi. Keď porazíte biskupových stúpencov, môžete ich následne prijať do svojho klanu. Porážkou biskupa zase získate jeho srdce, ktorým môžete vo svojom chráme pridať vašej červenej korune nejaké schopnosti navyše.

Ďalšou výhodou je aj možnosť si zvoliť cestu k finálnemu súboju. Prečo by ste mali ísť do boja iba prebíjaním sa obrovským množstvom nepriateľov? Čo tak ísť do oblasti, kde môžete nazbierať zdroje? Alebo oslobodiť obete pred popravou? Alebo si cestou kúpiť nejakú inú zbraň? Mapa vám presne znázorní cez aké miesta môžete prejsť a je už len na vás akú cestu si zvolíte. Toto je skutočne super, lebo to vie vašu cestu nielen zjednodušiť, ale dáva vám aj možnosť priniesť si nejaké extra zdroje pre váš klan. A keď sa naučíte jednotlivé symboly dešifrovať… bude to pre vás skutočne skvelá možnosť ako si zvoliť správnu taktiku.

Rovnako je super, že aj v samotnom leveli môžete nájsť miesta, ktoré vám umožnia získať nejaké vylepšenia. Napríklad Clauneck, ktorého tábor si určite vždy skúste nájsť. Dá vám na výber z dvoch tarotových kariet, ktoré vám môžu veľmi pomôcť na vašej ceste ďalej. Počas prvých levelov sa vám dobrým radcom stane Ratau, ktorý žije v osamelej chatrči ďalej s rôznymi tipmi, ako fungovať alebo Kudaii, ktorý vám môže na vašej ceste dať nejakú lepšiu zbraň.

Jednotliví biskupi vás dokonca na vašej ceste môžu rozličnými spôsobmi vydierať. Pokiaľ ich varovania nebudete brať vážne, pristúpia k tvrdším metódam a môžu vašich členov nechať vyhladovať, alebo ich nakaziť nejakou chorobou. Alebo premenia vašu mapu na cestu plnú bojov. Jednoducho povedané, snažia sa vás zastrašiť a ukázať svoju moc. Z čoho plynie, že sami asi majú z vás aspoň trošku strach. Tu už však idem trošku načierať do problémov, s ktorými som sa ja počas boja stretol.

Dôvod, prečo sú pre mňa akčné časti hry spracované slabšie je primárne fakt, že si nemôžete vybrať zbraň, s ktorou pôjdete bojovať proti vašim nepriateľom. A rovnako sú na tom aj kliatby. Všetko je to počas každého kola generované náhodne. Takže môže sa stať, že niekedy dostanete zbrane a kliatby, s ktorými vašich nepriateľov porazíte celkom šikovne, inokedy budete mať pocit, že to trvá úplne nekonečne.

Rovnako si myslím, že minimálne čo sa vašej postavy týka by ste mohli aspoň trošku získať pocit, že sa stávate silnejším. Áno, zbieranie viery z omší vám pomôže získať mocnejšie zbrane s rôznymi efektami a rovnako aj kliatby, ale prečo so všetkými vylepšeniami môžete získať dokopy len jedno srdiečko navyše? Na všetky ostatné vám slúžia dokopy tarotové karty a aj tam je celkom otázne, či vám niečo padne. Je síce pravda, že v hre môžete získať aj iné formy srdca. Modré srdcia sú energia, ktorú dostávate navyše a potom sú tu ešte nakazené srdcia, ktoré zabije vašich nepriateľov v prípade, že vám zoberú energiu. Toto všetko je fajn, ale myslím si, že tej životnej energie mohlo byť predsa len trošku viac. Najmä keď budete postupovať do ťažších levelov.

O akčných častiach ešte poviem jednu vec – je super, že sa do hry dostalo celkom slušné množstvo rôznorodých tvorov, ktoré budú mať potom aj svoju boss formu. Aj boss súboje sú celkom zaujímavé a rozhodne vedia akcii pridať slušnú dávku adrenalínu. Bavilo ma hľadať čo najlepšiu taktiku. Škoda len, že nie vždy som si na ten súboj vychytil zbraň, ktorú by som chcel.

Je tu ale ešte niekoľko extra vecí, ktoré je potrebné spomenúť. Teší ma, že do hry sa napríklad dostala aj hazardná minihra s názvom „Knucklebones“ Táto hra s kockami ma celkom bavila, no odporúčam dávať pozor na vašu myš, keď si budete určovať ťah. Primárne vám hra bude určovať každý kus do prostredného stĺpca, takže nezabudnite sa správne posunúť, aby ste sa vyhli tomuto problému. No hra ako taká je celkom zábavná.

Ovládanie ma miestami tiež vedelo celkom pohnevať. Musíte si zvyknúť, že sú určité veci, ktoré sa robia iba myšou, určité veci, ktoré sa robia len na klávesnici a podobne. Niekedy je v tom celkom slušný zmätok. Ako dobrý príklad poviem, že nechápem prečo sa do vašej sýpky na semienka majú ukladať zásoby myšou, ale v prípade skladu kompostu to musíte urobiť tlačidlom „E“. Celé je to týmto zbytočne komplikovanejšie.

V hre rovnako nepotešia ani občasné bugy, ktoré vedia pokaziť celkovú atmosféru. Viete sa občas zaseknúť v kempe, hra vám zmrzne, alebo vás nepustí von z kempu, pretože niekto koho ste už prijali do svojich radov stále čaká kým ho prijmete a podobne. Nie sú to časté situácie, no problémom je, že v prípade, že sa objavia je potrebné hru kompletne reštartovať, aby sa to celé uvoľnilo. A ja nemám rád, keď sa musím presunúť do  hlavného menu a načítať hru znovu.

No výrazne musím pochváliť dizajny prostredí, postáv a celkový animovaný štýl, ktorý hra prináša. Vyzerá to skutočne krásne a zachytáva to skvele tú atmosféru, ktorú sme mali možnosť vidieť už v traileri. Viem si dokonca z toho aj v budúcnosti predstaviť nejaký animovaný seriál. To by určite mohlo byť zaujímavé. Len či by deti zvládli tie krvavé boje s biskupmi. To je už celkom otázne. Každopádne, hra vyzerá úchvatne.

Ostáva mi už rozobrať asi iba jediné. A hoci som v niektorých častiach okolo toho trošku kráčal, poďme si konečne niečo povedať aj o príbehu. V skratke by som ho mohol ohodnotiť ako veľmi jednoduchý. Ste v role posledného žijúceho jahňaťa, ktoré má byť obetované. Tak si štyria biskupi chcú zabezpečiť, aby sa nenaplnilo dávno proroctvo. No vašou smrťou nič nekončí. „Ten čo vyčkáva“ si vás totiž vybral za nástroj jeho návratu. A máte šíriť jeho vieru. A oslobodiť ho z reťazí, ktorými ho biskupi pripútali.

Vašou úlohou je teraz vybudovať kult, pre ktorý sa stanete autoritou, zvrhnete a zlikvidujete štyroch biskupov a ich „staré učenie“ a oslobodíte tak svojho pána, ktorý vám dal naspäť váš život. Je tu ale niečo, nad čím budete neustále neustále premýšľať. Či náhodou nie je „Ten čo vyčkáva“ uväznený z úplne iného dôvodu a či by jeho návrat neznamenal niečo ešte horšie. Nebudem prezrádzať, no ak ste boli fanúšikmi Game Boy hier a mali ste možnosť prejsť „Wario Land 3“ už poznáte odpoveď. Takže v tomto smere ma príbeh nejako výrazne ničím neprekvapil. Možno s výnimkou absolútneho finále, ktoré dáva tomu všetkému trošku nový rozmer.

Ak máte z traileru pocit, že toto je hra presne pre vás, určite nebudete sklamaní. Pravdou je, že som sám ostal prekvapený zo všetkého, čo sem tvorcovia obsiahli, ako dali tomuto svetu svoj vlastný život a dali mi veľké množstvo dôvodov, aby som sa cítil za životy a osudy svojich nasledovateľov zodpovedný a postaral sa o nich ako najlepšie môžem. Neviem čo viac ešte povedať, myslím si, že som obsiahol asi úplne všetko. Podľa mňa má Cult of the Lamb potenciál na to, aby sa stal veľkou indie klasikou. Prináša veľké množstvo zaujímavých elementov, ktoré doťahuje do absolútneho maxima. A hoci to vo všetkých aspektoch stopercentne nevyšlo, nedá sa hovoriť, že by tvorcovia zásadne zlyhali.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Cult Of The Lamb - Buďte pánom svojho kultu
Skrz všetky mínusy, je „Cult Of The Lamb“ je veľmi silný titul, ktorý určite stojí za to mať vo svojom hernom zariadení. A dokáže vám, že aj malí hrdinovia dokážu veľké veci.
Pozitíva
  • skutočne sa cítite ako vodca kultu
  • vyzerá to nádherne
  • akcia je rýchla a bossovia vedia potrápiť
Negativa
  • zbrane sa vám náhodne určujú
  • občasné bugy
  • nie najlepšie vymyslené PC ovládanie
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
75%

Komentuj!