Register

A password will be e-mailed to you.

Júl nám pomaly končí. Obvykle ide o mesiac, ktorý býva jeden z najmenej zaujímavých, aspoň čo sa týka noviniek v hernom svete, hoci za posledné roky sa situácie predsa len mení. Skôr než sa však prehupneme do augusta, pozrime sa čo nám posledný piatok v tomto mesiaci ponúkol za zaujímavosti.

  • Maneet Khaira, CEO spoločnosti Backbone, predstavil na PlayStation.Blog ovládač Backbone One – PlayStation Edition, oficiálny licencovaný ovládač pre majiteľov iPhonov s verziou iOS 15. K dispozícii je čierna a biela farba, cena bola stanovená na 99,99$, pričom v mnohých krajinách už je produkt dostupný. K nám oficiálne dorazí neskôr, rovnako ako verzia pre Android smartphony (tá je v pláne na november tohto roku). Zo zahraničia je však možno produkt objednať.
  • Nový firmware pre PlayStation 5 prinesie niekoľko zaujímavých funkcií, po ktorých majitelia volali. Aktuálne už prebieha beta testovanie, ktoré sprístupnilo ako podporu rozlíšenia 1440p, tak i triedenie hier do Gamelistov (zložky), možnosť vybrať si či práve chcete stereo alebo 3D zvuk pomocou ukážky, či nové sociálne funkcie. Koľko bude testovanie trvať zatiaľ nevieme, no zdá sa, že všetko je viac-menej pripravené na “ostrý” štart.

  • Ratingová agentúra The Entertainment Software Rating Board (ESRB) predčasne odhalila prichádzajúcu PlayStation 5 verziu Serious Sam: Siberian Mayhem, ktorá je samostatným rozšírením pre Serious Sam 4. Dátum vydania zatiaľ nepadol, no dá sa predpokladať, že vydavateľ Devolver Digital nebude s oznámením príliš otálať. A kto vie, možno sa dočkáme na blížiacom sa Gamescome.
  • Okolo GTA VI je opäť rušno. Iba pred pár dňami sme sa dozvedeli, že jedna z dvoch hrateľných postáv bude žena, pričom dejiskom má byť fiktívne Miami (čiže Vice City), no podľa pôvodných plánov mala byť hra omnoho väčšia. K dispozícii mali byť až 4 postavy a 3 mestá, no aktuálne je v pláne jedno veľké mesto a dve postavy. Časom by však mali lokality pribúdať, no ako to naozaj bude je zatiaľ vo hviezdach.

  • Spoločnosť MGM stratila práva na filmového Tomb Raidera. Podmienkou bolo, aby bolo pokračovanie k filmu z roku 2018 oznámené do tohtoročného mája, no nestalo sa tak. Práva sa tým pádom spod rúk MGM (respektíve Amazonu, ktorý MGM kúpil) vracajú k producentovi Grahama Kinga a jeho spoločnosti GK Films. Alicia Vikander už tým pádom asi nebude Larou Croft, hoci ponuku hrať v novom spracovaní dostať môže.

  • Sony zverejnila svoje finančné výsledky, vďaka ktorým sme sa dozvedeli, že firma už poslala do obchodov 21.7 milióna konzol PlayStation 5. Čísla by určite boli lepšie v prípade, ak by nepretrvával nedostatok komponentov potrebných na výrobu. Napriek tomu sa podarilo zvýšiť produkciu z 2.3 milióna na 2.4 milióna kusov za kvartál v porovnaní s predošlým rokom.

  • Kultová klasika Hohokum z roku 2014 nečakane vyšla na Steame. Titul pôvodne vyšiel v roku 2014 pre PS3, PS4 a PS VITA, kde si získal svojich fanúšikov, vďaka čomu po ôsmych rokoch skúša Annapurna Interactive, či bude o titul záujem aj medzi hráčmi na PC. Ak titul nepoznáte, čo je dosť možné, ide o relaxačnú nelineárnu záležitosť, pretože vám nijako nekáže, ako ju máte hrať, nemusíte zbierať žiadne body a ani vás netlačí žiaden časový limit. Ak máte záujem titul skúsiť, cena bola stanovená na príjemných 8,99€.
  • Annapurna Interactive na svojej prezentácii Annapurna Interactive Showcase predstavila trojicu nových titulov. Ide o akčný titul Bounty Star: The Morose Tale of Graveyard Clem (2023), multiplayerový kooperatívny počin Flock (bez upresnenia vydania), po teaseovaní bol lepšie predstavený i survival horor The Lost Wild (taktiež bez dátumu, hoci sa uvádza coming soon) a ukázala sa aj novinka od Keita Takahashiho, no tá pre istotu okrem teaseru nedostala ani názov.
  • Oceňovaný počin What Remains of Edith Finch dostal bezplatnú aktualizáciu na natívnu verziu pre aktuálne konzoly PlayStation 5 a Xbox Series X|S. Po novom si tak konzolisti môžu tento počin vychutnať v 4K rozlíšení pri 60fps. Annapurna zároveň oznámila, že verzie pre PS5 a Xbox Series X|S sa v septembri dočká i Outer Wilds, taktiež s možnosťou updatu zdarma.

  • Ashraf Ismail, creative director Assassin’s Creed: Valhalla and Origins našiel po vyhadzove z Ubisoftu v roku 2020 nové pôsobisko. Tým sa stala čínska spoločnosť Tencent, pričom jeho pozícia je konzultujúci creative director v Timi Studio Group. Pravdepodobne najznámejší počin Timi je Call of Duty Mobile.

Komentuj!