Register

A password will be e-mailed to you.

Take-Two už nejaký čas nepatrí medzi najobľúbenejšie videoherné firmy a ani naše články o tejto spoločnosti sa nenesú vo vyložene priaznivom duchu. A zdá sa, že Take-Two, respektíve jeho právnici, usilovne pracujú na tom, aby sa táto už tak pošramotená povesť ešte viac zhoršila.

Najnovšie je tejto americkej spoločnosti proti srsti snaha istej časti hráčskej komunity o oživenie takých dlhodobo populárnych titulov ako sú Grand Theft Auto 5, Red Dead Redemption 2 alebo trilógia Mafia. Naposledy cez svojich právnikov zaútočila na Luke Rossa, známeho a dlhoročného tvorcu populárnych modifikácií do Grand Theft Auto 5, Red Dead Redemption 2 a Mafie. Len vďaka jeho dlhoročnej práci si môžeme napríklad tieto videohry zahrať vo virtuálnej realite (VR).

Ross vytvára podobné modifikácie už niekoľko rokov aj pre videohry od iných vývojárov čo vydavateľov, pričom treba podotknúť, že z ich strany mu dosiaľ neboli kladené žiadne prekážky. Take-Two však pravdepodobné prekáža, že väčšina jeho módov je dostupná len pre podporovateľov na Patreone. Prvé problémy sa zrejme datujú do chvíle, kedy v rozhovore pre The Verge priznal, že vďaka podpore komunity zarába okolo 20 000 dolárov mesačne. Zrejme tento rozhovor neunikol Take-Two, ktorí od Rossa požadujú, aby zo svojej stránky na Patreone odstránil všetky ich autorské diela.

Roos sa však bráni s pomocou argumentu, že žiadny z jeho módov nie je vytvorený pomocou špeciálneho software vlastneného Take-Two, nemá za cieľ nahradiť pôvodné hry a porušiť práva duševného vlastníctva. Preto sa Ross domnieva, že jeho modifikácie nič neporušujú.

Okamžite som požiadal o vysvetlenie, pretože som presvedčený, že žiadne také materiály neponúkam. Nikdy neoznačujem hry ako svoje výtvory, nepoužívam proprietárny kód, modely ani ochranné známky,“ tvrdí Luke Ross na svojom Patreone. Celé jeho vyjadrenia k aktuálne situácii si môžete prečítať tu.

Luke Ross aktuálne pracoval napríklad na vývoji ďalších módov pre Red Dead Redemption 2, trilógiu Mafia a ďalšie tituly od Take-Two. Vytvoril tiež prototyp VR módov pre také videohry ako sú Dark Souls, Cyberpunk 2077, Horizon Zero Dawn a Elden Ring.

Komentuj!